Psc Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 (edytowane) Witam, właśnie dokonałem przeglądu swoich dwóch rodzinek (odkłady zakupione w połowie czerwca w postaci 3 ramek czerwiu i 1 ramki pierzgi). Pszczoły są spokojne, przynoszą obnóża, zakładam zatem, że matki są obecne. Wraz z końcem kwitnienia lipy (od połowy lipca) zacząłem podkarmiać je syropem 1:1 z probiotykiem ApiBioFarma mniej więcej 0,5l co drugi dzień lub 1l co 3 dzień, gdyż pożytków głównych raczej brak. W okolicy występuje sporo zakwieconych łąk i nieużytków, w otoczeniu uli - trochę koniczyny białej z której pszczoły jak widzę korzystają. Za tydzień - dwa mam zamiar zacząć zakarmiać dużymi dawkami gęściejszejszego syropu z probiotykiem ApiBioFarma. Od 1 sierpnia w ulu znajdują się paski nasączone roztworem kwasu szczawiowego i gliceryny. Aktualnie w ulu wielkopolskim (dolny korpus) założonych mam 8 ramek, z czego 1. i ostatnia 8., to praktycznie sama odbudowana węza z symbolicznymi ilościami nakropu i/lub pierzgi, choć pszczoły nie wiedzieć czemu obsiadują również je... Poniżej opis pozostałych ramek, choć były one gęsto przykryte pszczołami (a ja jestem początkującym pszczelarzem i mam oczy początkującego pszczelarza;-)), więc w moich ocenach można przyjąć spory margines błędu, choć starałem się oszacować jak najdokładniej: ramka 2) 20% - czerw zasklepiony, 50% - pierzga, 15% - pokarm węglowodanowy/nakrop ramka 3) 20% - czerw zasklepiony, 20% - pierzga, 15% - pokarm węglowodanowy/nakrop ramka 4) 50% - czerw zasklepiony, 10% - czerw odkryty, 20% - pierzga, 15% - pokarm węglowodanowy/nakrop ramka 5) 30% - czerw zasklepiony, 30% - czerw odkryty, 15% - pierzga, 15% - pokarm węglowodanowy/nakrop ramka 6) 70% - czerw zasklepiony, 10% - pierzga, 20% - pokarm węglowodanowy/nakrop ramka 7) 50% - czerw zasklepiony, 10% - czerw odkryty, 10% - pierzga, 20% - pokarm węglowodanowy/nakrop Dodatkowo ramki odkładowe są dość mocno ciemne, więc mogłem nie zauważyć jajeczek/małych larw. Proszę o ocenę czy odkłady mają szansę na pozytywną zimowlę ew. o sugestię korekty mojego postępowania. Proszę o wyrozumiałość dla początkującego i z góry dziękuję za życzliwe podejście... Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez Psc Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Rób tak żeby matki jeszcze miały miejsce na czerwienie chodzi oto żeby zbyt wcześnie ich nie zalać jedzeniem. Do zimowli pewnie wyciągniesz te nowe ramki i zazimujesz na 6. Taka rodzinka jeśli dobrze zwalczysz warrozę to będzie normalna na wiosnę, zimowla 100% udana. 1 Cytuj
Krzychu Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Z samego czerwiu zamkniętego masz jakieś 16 tys pszczół, które się wygryzie i pójdzie do zimowli. Do tego te, które jeszcze pójdą pdo za sklep i wygryzą się we wrześniu... Do zimowli powinno iść ok 10 tys pszczół w normalnej rodzinie aby przezimowały dobrze. Krytyczna liczba to 5 tys 1 Cytuj
irkor Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Coś z tymi tysiącami, to chyba źle policzyłeś. Cytuj
Psc Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2021 23 minutes ago, irkor said: Coś z tymi tysiącami, to chyba źle policzyłeś. Czemu źle? Mniej więcej prawie 2 i pół ramki wielkopolskiej (pełnowymiarowej) czerwiu zasklepionego, to 6500 x 2,4 = 15600 Cytuj
Psc Opublikowano 8 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 8 Sierpnia 2021 (edytowane) Czy aby pokarmu nie było ciutkę za mało? Dużo brakuje do żelaznego zapasu 6kg... A jak podejść do tego żelaznego zapasu przy takim odkładzie? Czy może zagęścić nieco podawanie syropu, uważając, żeby nie zalewać jeszcze gniazda? Edytowane 8 Sierpnia 2021 przez Psc Cytuj
Dario Opublikowano 11 Sierpnia 2021 Opublikowano 11 Sierpnia 2021 (edytowane) Z tego co piszesz odkłady faktycznie masz na 6 ramkach, tak zapewne pójdą do zimy. Pszczoły są spokojne, zakładam rabunków też nie ma więc zapas pokarmu mają. Może wystąpi u Ciebie nawłoć i/lub rolnicy sieją gorczycę na poplon to pszczoły skorzystają z pyłku i nakropu. Syrop możesz zmienić na 3/2 ale podawaj jeszcze teraz małymi dawkami bo zalejesz gniazdo. Edytowane 11 Sierpnia 2021 przez Dario 1 Cytuj
Psc Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2021 (edytowane) Nawłoci jest trochę w promieniu 1km, a w okolicy nie ma innych pasiek. Póki co nie widzę na niej pszczół, ale pewnie lada chwila zacznie nektarować. Pytanie jak ten pożytek wykorzystać. Włożyć ze 2 ramki węzy (suszu nie posiadam) do górnego korpusu nad gniazdo z nadzieją, że odbudują i zaczną nosić nakrop, który po zasklepieniu sobie odwiruję jako pierwsze miodobranie z moich odkładów, czy nie robić nic i pozwolić pszczołom zrobić sobie zapas zimowy z nawłoci... Niestety nektarowanie nawłoci zbiegnie się pewnie z porą zakarmiania zimowego. Nawet jeśli jakimś cudem odbudują węzę w górnym korpusie i zaczną nosić nakrop, to pewnie będzie wymieszany z cukrem z zakarmiania...:-( Edytowane 13 Sierpnia 2021 przez Psc Cytuj
mirek. Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 tak się nie da one węzy teraz nie rusza jak nie masz suszu a chcesz spróbować nawłociowego zaznacz sobie pusta ramkę i jak nanoszą sobie pozyskasz tylko ty duże ramki masz i może być z tym problem skup się może lepiej na przygotowaniu do zimowli 2 Cytuj
Psc Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2021 (edytowane) 3 hours ago, mirek. said: zaznacz sobie pusta ramkę i jak nanoszą sobie pozyskasz Niestety nie mam pustych ramek (domyślam się, że chodziło Ci o ramki z suszem). W takim razie pewnie będzie trzeba obliznąć się smakiem i zostawić pszczółkom na zimę... Tylko jak tu teraz zrobić z zakarmianiem... Bo jeśli będą miały bogaty pożytek naturalny (około 500m od uli znajdują się aż żółte od nawłoci nieużytki (podejrzewam, że w sumie grubo ponad 1ha jakby je zebrać razem, około 1km jeszcze dużo więcej), dodatkowo syrop 3:2 dojdzie za chwilę i gniazdo pewnie będzie momentalnie zalane... Chyba, że póki nawłoć będzie nektarować - wstrzymać się z zakarmianiem?? Z drugiej strony lip też trochę jest w promieniu 1km i żeby tego zapasu nanosiły dużo te moje odkłady, to nie mogę powiedzieć... Może ze 3kg po miesiącu podkarmiania (ponad 1 pełna ramka wielkopolska). Może za dużo się spodziewam i z nawłocią będzie podobnie... Edytowane 13 Sierpnia 2021 przez Psc Cytuj
Beeman Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 7 minutes ago, Psc said: i gniazdo pewnie będzie momentalnie zalane Oczywiście tego Ci życzę. Ale tak dobrze to nawet w Kanadzie nie jest. Obok mojej pasieki 100ha ładnej nawloci a w ulach nic nie przybyło. Z nawlocia to chyba gozej jak z lipa. Jedna ramka pokarmu w ulu o tej porze to w.mnie straszna bieda. Nie myśl o nawloci tylko zadbaj o rodzine bo teraz Najważniejsza pora dla nich 1 Cytuj
Psc Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2021 2 minutes ago, Beeman said: Jedna ramka pokarmu w ulu o tej porze to w.mnie straszna bieda. Przypominam, że to odkłady z czerwca... Mimo wszystko uważasz, że powinno być więcej pokarmu węglowodanowego? Mam zamiar zazimować na 6 ramkach. Ponad 3 pełne ramki mam czerwiu w różnych stadiach, do tego sporo pierzgi. Pszczółki są spokojne, nie wykazują się wg mnie nadmierną agresją, koło ula często chodzę, wcale nie atakują, nie żądlą. Co masz na myśli pisząc o zadbaniu o rodziny? Podchodzę do nich z sercem na dłoni... ApiBioFarmę dodaję do syropu 1:1, rozmawiam z nimi...;-) jedyne zaniedbanie może wynikać z niewiedzy i/lub braku doświadczenia dlatego jestem otwarty na wszelkie sugestie ze strony bardziej doświadczonych pszczelarzy. Myślisz, że powinienem zacząć częściej podawać syrop 1:1, żeby sobie zrobiły więcej zapasu, czy przejść już na zakarmianie podając syrop 3:2 2 litry co 2 dzień? Cytuj
Psc Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2021 10 minutes ago, Beeman said: Obok mojej pasieki 100ha ładnej nawloci a w ulach nic nie przybyło. Wydaje mi się, że nawłoć jeszcze nie nektaruje w tym roku (kwiaty nie są rozwinięte, pszczół i owadów nie widać na nawłoci póki co). Cytuj
Beeman Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Masz racje. To są doświadczenia z zeszłego roku, i poprzedniego i poprzedniego. Itd itd 1 Cytuj
Psc Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Autor Opublikowano 13 Sierpnia 2021 10 minutes ago, Beeman said: Masz racje. To są doświadczenia z zeszłego roku, i poprzedniego i poprzedniego. Itd itd A podzielisz się nimi ciutkę i odpowiesz żółtodziobowi na powyższe wątpliwości? :-) Cytuj
Dario Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Psc Wykarz się cierpliwością, obserwój, pobudzaj, lecz od warrozy. Wiszą brody na wylotach, bardzo dobrze tzn. jest dużo pszczoły. Nakrop z nawłoci zostaw pszczołom, boisz się że zaleją gniazdo nawłocią daj na skraju gniazda susz, węze. Gniazda nie zaleją, będą silniejsze i mniej spracowe pszczoły. 1 1 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 13 Sierpnia 2021 Opublikowano 13 Sierpnia 2021 1 godzinę temu, Psc napisał: Podchodzę do nich z sercem na dłoni Jeśli dobrze pamiętam to mają w ulu jeszcze ramki numer 1 i 8 to miejsce na ewentualny nadmiar nawłoci czy syropu. To spokój niech się rozwijają. Zaglądniesz do nich za jakiś czas to ocenisz czy trzeba coś działać. PK 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi