onar Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 Mam jeden ul styrodurowy w którym jest rodzina z odkładu jest 8ramek i włożyłem podkarmiaczkę jak je bd dokarmiał i skończe tą czynność i wyjme podkarmiaczkę to lepiej dodać jedną, 2 ramki z węzą czy zostawić tylko 8 ramek ? i jeszcze mam do tego dodać ramkę z ociepleniem? Styrodur ciepły jest i dobrze izoluje, jak myślicie, doradzcie. Dzięki z góry;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikołajWitwicki Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 Nie z węzą a z suszem. Jak masz siłę rodziny na 8 ramek to albo wzmocnik wygryzającym się czerwiem i innego ula albo zostaw na 8. Nie obsiadane krańcowe będą wilgotniały zimą. Co do wypełniania wolnego miejsca ja planuję dać styropian w poduszkowej poszewce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 Nic nie wypełniaj , zsuń wszystkie ramki do środka i po bokach zostaw kominy wentylacyjne dla odprowadzenia wilgotnego powietrza. Ramki zsuniesz do jednego boku na wiosnę po pierwszym oblocie i ewentualnie wypełnisz wolną przestrzeń jakimś zatworem albo styropianem zabezpieczonym od strony gniazda cienką płytą pilśniową. Ważne jest aby miały odpowiednią wentylację w czasie zimy , ale nie przeciągi. Pozdrawiam Tadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted August 30, 2015 Share Posted August 30, 2015 Mam jeden ul styrodurowy w którym jest rodzina z odkładu jest 8ramek i włożyłem podkarmiaczkę jak je bd dokarmiał i skończe tą czynność i wyjme podkarmiaczkę to lepiej dodać jedną, 2 ramki z węzą czy zostawić tylko 8 ramek ? i jeszcze mam do tego dodać ramkę z ociepleniem? Styrodur ciepły jest i dobrze izoluje, jak myślicie, doradzcie. Dzięki z góry;) 8 ramek to max w takiej rodzinie nic już nie dodaj i tak na zimę trzeba będzie zacieśnić do 7 a nawet do 6 ramek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts