MDR Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Na stronie bartnika sądeckiego oglądałem film o pasiekach w Kanadzie. Wspomniano tam o gospodarce dwumatkowej (... w każdym ulu są dwie matki oddzielone kratą odgrodową..) i tyle. Tak się domyślam, że chodzi o budowanie bardzo silnych rodzin, macie jakąś wiedzę o takim gospodarowaniu? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Co kraj to obyczaj. Wczoraj widziałem film jak na wyspach Salomona na Pacyfiku tubylcy łowią ryby na pajęczynę. Tak że dużo jeszcze przed nami. Jak by to miało sens u nas, to by i u nas prowadzono tak gospodarkę i chociaż jak sobie przypominam to w ulach leżakach dwurodzinnych kiedyś modnych, też tak hodowano - były to ogromne ule dwurodzinne z wspólna miodnią i widziałem takie ule. Ale widocznie u nas są za słabe pożytki dla pszczół na tak silne rodziny i to się nie przyjęło powszechnie tak jak łowienie ryb na pajęczynę. Pozdrawiam Tadek Cytuj
pleszek Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Opublikowano 31 Sierpnia 2015 Teraz sa matki co potrafia rodzine do zimowli doprowadzic do takiej sily ze wydaje mi sie ze nie ma sensu tak zimowac . Cytuj
Gość Beata i Andrzej Opublikowano 4 Września 2015 Opublikowano 4 Września 2015 Ja pierwsze słyszę o gospodarce dwumatkowej, wydaje się prawie nie możliwe. Chcesz z wiosny startować z podwójną siłą, a w sezonie móc łatwo rozładować nastroje rojowe i wykorzystać pszczoły lotne do podniesienia produkcji miodu, zastosuj gospodarkę dwurodzinną. Cytuj
Bohtyn Opublikowano 4 Września 2015 Opublikowano 4 Września 2015 Przetrenowałem już w swoim pszczelarzeniu wszystko i doszedłem do tego, że w układzie naszych warunków nie ma jak : Jedna rodzina pszczela Jeden ul Jedna dziura (wylotek) Jedna matka Jeden pszczelarz (obsługujący). 1 Cytuj
Gość Beata i Andrzej Opublikowano 4 Września 2015 Opublikowano 4 Września 2015 Sposób gospodarki pasiecznej trzeba dostosować do swoich warunków pożytkowych , Cytuj
Ondrej Opublikowano 11 Września 2015 Opublikowano 11 Września 2015 W Polsce chyba też niektórzy pszczelarze pracują w systemie 'dwumatecznym'. Na kanale IgorPawlyk.CARNICA na YouTubie można obejrzeć film jak zimować dwie matki. W komentarzach Pan pisze że pracuje w systemie 'dwumatkowych'. Link do filmu: https://www.youtube.com/watch?v=5bWt1Ki_f0w Na kanale jest więcej filmików z tego tematu. Polecam też poczytać komentarze pod filmikami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi