gajowy Opublikowano 22 Lipca 2022 Opublikowano 22 Lipca 2022 Witam. Jako że przygotowuję się do wycofania reszty starych ciemnych ramek, mam pytanie jak w temacie. Otóz w kilku ciemnych ramkach mam sporo nowego pyłku czy pierzgi. Wiem, że to pokarm którego ja pszczołom nie zastąpię niczym i dlatego zastanawiam się czy warto go próbować odzyskać z wycofywanych ramek, by ponownie podać go do ula z którego pochodził? Gdzieś czytałem, że taką ramkę można zmrozić, pokruszyć póki sztywna i ręcznie wybrać pyłek/ pierzgę? Jakie są Wasze sugestie w tym temacie? Cytuj
daro Opublikowano 22 Lipca 2022 Opublikowano 22 Lipca 2022 Pszczołom pierzgę można podać w cieście . Pracowite . 1 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 28 Lipca 2022 Opublikowano 28 Lipca 2022 W dniu 22.07.2022 o 10:24, gajowy napisał: Gdzieś czytałem, że taką ramkę można zmrozić, pokruszyć póki sztywna i ręcznie wybrać pyłek/ pierzgę? Jakie są Wasze sugestie w tym temacie? Można . A nawet trzeba . Z tym , że po zmrożeniu najlepiej rozbić plastry w młynku do pierzgi , lub opcjonalnie w wiaderku wiertarką z dorobionym rozbijakiem. Na yt były rosyjskie filmiki jak to się robi. Później podsuszyć , przewiać i resztę doczyścić ręcznie . Pierzga jest zbyt cenna , by ją wrzucać z plastrami do przetopienia . To barbarzyństwo. Pominę już kwestię, że kosztuje od 300zł./kg. wzwyż (od 240-250zł. hurtem) 1 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi