Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam

Za karmiłem rodziny , ze ramki są prawie całe poszyte , ale usłyszałem od pewnego pszczelarza , ze rodzina przy duzej ilości miodu (cukru) nie będzie wstanie uwiązać kłębu ( 10cm od dolnej belki musi być puste czy to jest prawda?   

Opublikowano

Czy wszystkie ramki w ulu są całe zawalone pokarmem?,miej również na uwadze że do zimy jest troszkę czasu.Jeśli jest miejsce za zatworem to daj tam pustą ramkę pszczoły nie głupie zrobią miejsce dla kłębu wyniosą trochę papu.Pozdrawiam Piotr.

Opublikowano

Czy wszystkie ramki w ulu są całe zawalone pokarmem?,miej również na uwadze że do zimy jest troszkę czasu.Jeśli jest miejsce za zatworem to daj tam pustą ramkę pszczoły nie głupie zrobią miejsce dla kłębu wyniosą trochę papu.Pozdrawiam Piotr.

Hm, ciekawe. Właśnie tak zrobiłem tzn. dałem po ramce za zatwór bo zaczęły coś nosić. W jednym z uli była wystawiona ramka za zatwór aby oczyściły, a okazało się, że doniosły, ciekawe z czego?

Opublikowano

Hm, ciekawe. Właśnie tak zrobiłem tzn. dałem po ramce za zatwór bo zaczęły coś nosić. W jednym z uli była wystawiona ramka za zatwór aby oczyściły, a okazało się, że doniosły, ciekawe z czego?

Może coś zrabowały.

Opublikowano

Może coś zrabowały.

:) chyba raczej miód gruszkowy, no przynajmniej u mnie odpukać nie ma rabunków. Chyba że u sąsiada :)

Opublikowano

Oj to że czegoś nie widzisz  to nie znaczy że tego nima. U pszczół nazywa się to - ciche rabunki . Niby wszystko o.k. zakarmiasz równo a u jednych więcej u drugich mniej .U mnie cały czas ramki za zatworem do pierwszych silnych chłodów. Nie muszę motylicy ganiać same pilnują.

Opublikowano

Witam.  Pszczoły zakarmione, więc chciałem się podzielić moimi spostrzeżeniami odnośnie cukru. Na temat zawartości np. imidaklopridu nie będę się wypowiadał ze względów wiadomych. Karmiłem zwykle cukrem lub inwertem. Od zeszłego sezonu przeszedłem na cukier (cena).  Zauważyłem, że cukier różnych producentów ma różne cechy organoleptyczne, mimo że był rozpuszczany w tej samej ilości wody o temp. 75-80°C. w stosunku 2:3. 

Cukier rozpuszczam w starej pralce- Frania -polecam.Można ją zaprogramować na cykle wirowania do 15 minut.

W tym roku kupowałem cukier w Tesco, Auchman, Biedronka. W cenie od 1,54 do 2,19 zł. Był to cukier:

Sweet Family- Crystal su gar (1,99zł.) – ciemno niebieska torebka, która brudzi ręce.  Sam cukier rozpuszczany w wodzie w stosunku 2:3 w temp. Początkowej 75-80°C żeby się rozpuścił potrzebował 5 cykli mieszania. Zatykał rurę spustową. Syrop po rozlaniu do słoików był mniej  klarowny niż pozostałe a kolor lekko żółtawy. Po przyjęciu przez pszczoły, na denkach od słoików sam ulegał krystalizacji- nie polecam.

Cukier biały z Torunia (1,54zł.) – jasno niebiesko- biała torebka, do rozpuszczenia potrzebował 3 cykle wirowania, przeźroczysty ale na dnie pralki na drugi dzień stwierdzałem miękkie grudki.

Cukier biały Królewski-(2,29zł.) czerwona torebka do rozpuszczenia potrzebował 3 cykle wirowania. W trakcie wirowania wytwarzał dużo piany (czym niższa temp. Tym więcej piany). Po wylaniu  w pralce pozostała mało słodka piana) Rozlany syrop klarowny bezbarwny.

Słodka Łyżeczka (1,99zł.) - różowa torebka do rozpuszczenia potrzebował 1 cykl ! wirowania. Brak piany i grudek. Po rozlaniu do słoików syrop nie tak klarowny jak królewski i biały, barwy lekko żółtawej.

Są różne opinie na temat przeżywalności pszczół w zależności od zastosowania cukru, ja tego nie zauważyłem. Chętnie poczytam. Pozdrawiam.

.............................................................................................................

 Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.