Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Hej koledzy może ktoś podpowie czym malować ule drewniane? W sumie to mam jedynie odkładówki i uliki weselne do pomalowania tylko nie wiem czym to umalować żeby wiadomo jak najdłużej posłużyło. Myślałem na olejem lnianym bo nie wiem jakie farby nie zaszkodzą pszczołą. I w sumie też nie wiem czy w środku się opala tylko ule czy też odkładówki i weselne??

Opublikowano
36 minut temu, Pawo2023 napisał:

czym malować ule drewniane?

Ja bym inaczej pytanie postawił ? Jak pomalować żeby były ładne i cieszyły oko pszczelarza i tą naszą szarą rzeczywiśtośći jednocześnie wkomponowywały się w otoczenie stwarzając wrażenia przyjemne  w odbiorze ? i swój osobisty dizajn świadczący o estetyce twórcy . Bo w sumie farby teraz te na zewnątrz na pewno nie zaszkodzą pszczołom żadne farby ogólnie dostepne w handlu teraz.  W środku to inna sprawa i zależy czy ule drewniane czy z tworzyw szczucznych , ale jest o tym sporo tematów archiwalnych  na forum  i na pewno doczytasz pogrzebjąc w historii wstecz.? Osobiście nie znosze widoku cegieł na daszkach i mam taki gust wypaczony z czego inni Koledzy nie moga zrozumieć , jak to cegły na daszku się nie podobają ?? przecież to noramlaka u pszczelarzy. ? i obowiązkowe wyposarzenie pasieki ? 

• Lubię 1
Opublikowano
8 godzin temu, Tadek11 napisał:

Osobiście nie znosze widoku cegieł na daszkach i mam taki gust wypaczony z czego inni Koledzy nie moga zrozumieć , jak to cegły na daszku się nie podobają ?

Też nie lubię widoku cegieł na daszkach. Co prawda u mnie większość daszków ma spadek na dwie strony więc cegła i tak by nie zdała egzaminu ale "płaskodaszkowe" też mam i one mają klamerki. Koszt raptem koło 6 zeta na daszek.

Co do malowania- wszystkie ule które robiłem pomalowałem lakierobejcą "altax", tylko dlatego, że była w sklepie budowlanym po sąsiedzku na wyprzedaży za 1/3 normalnej ceny. Pewnie Tadek ma rację, że w chwili obecnej  nie ma na rynku tak toksycznych farb by przy malowaniu zewnątrz mogły szkodzić pszczołom, czy wnikać do miodu.