Turqs Posted February 2, 2023 Share Posted February 2, 2023 (edited) Czy ktoś z koleżanek i kolegów mają lub mieli u siebie tą pszczołę? Selekcje prowadzi stowarzyszenie pszczelarzy z Karyntii w Austrii z dość bogatym zapleczem selekcyjnym. https://www.aca.at/acamain.html Edited February 2, 2023 by Turqs Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted March 25, 2023 Share Posted March 25, 2023 Może ktoś z Kolegów miał taką matkę Carnicę ACA , ja nie miałem , ale mialem carnicę celle kiedyś , ale wiadomo trudno zakupując jedną matkę o miarodajną opinię i trzeba się raczej posilkować o jakieś szersze opracowania. Pszczoła karińskia - Apis Mellifera Carnica są to sprawdzone pszczoły w naszym Polskim klimacie i nasze strukturze pożytków raczej przeciętnych , bo są to pszczoły górskie z pochodzenia , a więc w jakimś większym stopniu przystosowane trudniejszego klimatu i niezbyt dużych pożytków i odznaczają się wiosną dużą dynamiką rozwoju oraz dobrą zimowlą. Wiadomo że teraz mamy pszczoły genetycznie zmienione przez krzyżówki z pszczołą środkowo europejską , ale te pierwiastki pszczoły górskiej mają pozytywne cechy pożądane u nas w Polsce. Jakie cechy wyróżniające ma ACA w stosunku do podstawowych cech carniki opisywanych w opracowaniach ? Jak byś chcial poczytać coś szerzej o carnicach : http://forum.pasiekaambrozja.pl/viewtopic.php?t=36 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
baru Posted May 2, 2023 Share Posted May 2, 2023 Dostałem od kolegi jednak długo nie pożyły ,wymieniły mi je . stantom20 je miał a czy ma to nie wiem. Jak Ci zależy to podam kontakt na pw jest też na FB Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Turqs Posted May 4, 2023 Author Share Posted May 4, 2023 W dniu 2.05.2023 o 22:53, baru napisał(a): Dostałem od kolegi jednak długo nie pożyły ,wymieniły mi je . stantom20 je miał a czy ma to nie wiem. Jak Ci zależy to podam kontakt na pw jest też na FB Reproduktorka zamówiona. Zobaczę u siebie jak się sprawdzają 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts