michal79 Opublikowano 10 Lutego 2024 Opublikowano 10 Lutego 2024 Lipa drobnolistna. Samosiejki z pasieki dziadka, dziś posadzone w miejscu docelowym, na jednym z toczków. Ta w doniczce to małe miki (zakiełkowała w 2023). Ale jeszcze miałem dwie takie kilkuletnie, i przesadzałem z większą bryłą... Nasiąknięty wodą less poraził mi kręgosłup. Ale się udało... Cytuj
gajowy Opublikowano 11 Lutego 2024 Opublikowano 11 Lutego 2024 No i super. Ja dokonałem oględzin stanu moich nasadzeń. Bóbr łaskawie póki co zostawił lipkę, za to zadowolił się żywopłotem z ałyczy... Cytuj
MAQ Opublikowano 11 Lutego 2024 Opublikowano 11 Lutego 2024 16 godzin temu, michal79 napisał(a): przesadzałem z większą bryłą o tej porze to chyba zbedna robota, mozna dzialac z gołym korzeniem, przy przewozeniu/przetrzymywaniu zawinac w reklamowke z trocinami/ziemia by trzymało wilgoć. Cytuj
michal79 Opublikowano 11 Lutego 2024 Autor Opublikowano 11 Lutego 2024 17 minut temu, MAQ napisał(a): o tej porze to chyba zbedna robota, mozna dzialac z gołym korzeniem, przy przewozeniu/przetrzymywaniu zawinac w reklamowke z trocinami/ziemia by trzymało wilgoć. Mrozy mogą wrócić. Najlepiej żeby korzenie były osłonięte oryginalną, zwartą bryłą. Wiadomo, jak Bóg dopuści, to i z kija wypuści. Ale też i strzeżonego Pan Bóg strzeże. Cytuj
manio Opublikowano 12 Lutego 2024 Opublikowano 12 Lutego 2024 ja posiałem skiełkowane nasiona arbuza . To już ostatnia chwila bo długo rośnie . Będzie gotowy we wrześniu Tydzień leżały w mokrej ligninie i posiałem ( czy może posadziłem?) takie w centymetrowym korzonkiem. Sensu to nie ma i pszczołom na nic , ale czego się nie robi z nudów ? Byle do wiosny. Za miesiąc posieję papryki i pomidory. Cytuj
gajowy Opublikowano 12 Lutego 2024 Opublikowano 12 Lutego 2024 Ja sieję nasiona zebrane jesienią nad Adriatykiem. Ciekaw jestem co wzejdzie i co przezimuje. Mam sporo żmijowca, trochę wiciokrzewu i coś co wyglądało jak skarłowaciała karagana, tylko nasiona miało mega długie. Rukiewnik posiany po stratyfikacji nadal nie kiełkuje... 1 Cytuj
MAQ Opublikowano 26 Lutego 2024 Opublikowano 26 Lutego 2024 Jako że piękną wiosnę mamy tej zimy zagęściłem ruchy związane z wysadzeniem zmagazynowanych sadzonek. Na pierwszy ogień poszło 15 metrów żywopłotu mieszanego z ałyczy i klonu ginalla (mam nadzieję że będzie się to dobrze prezentować). Nauczony że letnie susze potrafią zniweczyć pracę wykonaną wiosną w środek żywopłotu zamontowałem taśmę kroplującą, dodatkowo żywopłot wyściółkowany zrębką. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi