michal79 Posted February 10 Share Posted February 10 Lipa drobnolistna. Samosiejki z pasieki dziadka, dziś posadzone w miejscu docelowym, na jednym z toczków. Ta w doniczce to małe miki (zakiełkowała w 2023). Ale jeszcze miałem dwie takie kilkuletnie, i przesadzałem z większą bryłą... Nasiąknięty wodą less poraził mi kręgosłup. Ale się udało... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy Posted February 11 Share Posted February 11 No i super. Ja dokonałem oględzin stanu moich nasadzeń. Bóbr łaskawie póki co zostawił lipkę, za to zadowolił się żywopłotem z ałyczy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAQ Posted February 11 Share Posted February 11 16 godzin temu, michal79 napisał(a): przesadzałem z większą bryłą o tej porze to chyba zbedna robota, mozna dzialac z gołym korzeniem, przy przewozeniu/przetrzymywaniu zawinac w reklamowke z trocinami/ziemia by trzymało wilgoć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michal79 Posted February 11 Author Share Posted February 11 17 minut temu, MAQ napisał(a): o tej porze to chyba zbedna robota, mozna dzialac z gołym korzeniem, przy przewozeniu/przetrzymywaniu zawinac w reklamowke z trocinami/ziemia by trzymało wilgoć. Mrozy mogą wrócić. Najlepiej żeby korzenie były osłonięte oryginalną, zwartą bryłą. Wiadomo, jak Bóg dopuści, to i z kija wypuści. Ale też i strzeżonego Pan Bóg strzeże. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
manio Posted February 12 Share Posted February 12 ja posiałem skiełkowane nasiona arbuza . To już ostatnia chwila bo długo rośnie . Będzie gotowy we wrześniu Tydzień leżały w mokrej ligninie i posiałem ( czy może posadziłem?) takie w centymetrowym korzonkiem. Sensu to nie ma i pszczołom na nic , ale czego się nie robi z nudów ? Byle do wiosny. Za miesiąc posieję papryki i pomidory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gajowy Posted February 12 Share Posted February 12 Ja sieję nasiona zebrane jesienią nad Adriatykiem. Ciekaw jestem co wzejdzie i co przezimuje. Mam sporo żmijowca, trochę wiciokrzewu i coś co wyglądało jak skarłowaciała karagana, tylko nasiona miało mega długie. Rukiewnik posiany po stratyfikacji nadal nie kiełkuje... 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MAQ Posted February 26 Share Posted February 26 Jako że piękną wiosnę mamy tej zimy zagęściłem ruchy związane z wysadzeniem zmagazynowanych sadzonek. Na pierwszy ogień poszło 15 metrów żywopłotu mieszanego z ałyczy i klonu ginalla (mam nadzieję że będzie się to dobrze prezentować). Nauczony że letnie susze potrafią zniweczyć pracę wykonaną wiosną w środek żywopłotu zamontowałem taśmę kroplującą, dodatkowo żywopłot wyściółkowany zrębką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts