gajowy Posted May 22, 2024 Posted May 22, 2024 Od dłuższego czasu chodziło mi przerobienie mojej miodarki na elektryczną. Pierwotny plan był taki , że silnik będzie pod bębnem i napędzany będzie bezpośrednio kosz, który osadzę na łożyskach maszynowych. Ale że mam kilka rozgrzebanych ważniejszych projektów a miód w nadstawkach poszyty to popełniłem takie coś: Zarówno silnik elektryczny widoczny na filmie jak i przekładnie łańcuchową oraz ośkę wchodzącą w miejsce po korbie kupiłem na złomie (dwa takie zestawy za 50PLN, napędzało to chyba wózek inwalidzki). Co najlepsze, ośka na której osadzone jest koło zębate weszła bez przeróbek w miejsce po korbie. Kontroler kupiony na Ali... za 10 PLN z wysyłką, do tego jeszcze zasilacz za chyba 40 PLN. Silnik na 12V więc w razie czego można z akumulatora samochodowego też zasilić. Cała robota to jeden spaw i pięć otworów, ogólnie godzina, może półtorej. Estetyki proszę nie krytykować, mam oczy, wiem, że wiele do życzenia to zostawia. Ale na dniach zamocuję jakoś ładnie włącznik, wyświetlacz i potencjometr, pomaluję i będzie lepiej. W tej cenie i przy takim nakładzie własnej pracy chyba nie ma się co czepiać. W tym tygodniu test na miodzie akacjowym i jak będzie czas to na leśnym. 1 Quote
zdzich123 Posted May 28, 2024 Posted May 28, 2024 Może trochę nie w temacie , ale gdzieś widziałem tutaj temat odnośnie przeróbek miodarek z wykorzystaniem napędu od pieców na ekogroszek lub do podobnego zastosowania . Właśnie taki piec rozbieram , bo to nie jest na moją kieszeń . Będę opalał drewnem . Posiadam kompletny napęd łącznie z przekładnią ślimakową . Quote
hurriway Posted May 28, 2024 Posted May 28, 2024 reduktor do pieca ma bardzo wolne obroty, raczej nie nada się do tego celu 1 Quote
Recommended Posts