Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Od dłuższego czasu chodziło mi przerobienie mojej miodarki na elektryczną.  Pierwotny plan był taki , że silnik będzie pod bębnem i napędzany będzie bezpośrednio kosz, który osadzę na łożyskach maszynowych. Ale że mam kilka rozgrzebanych ważniejszych projektów a miód w nadstawkach poszyty to popełniłem takie coś:

Zarówno silnik elektryczny widoczny na filmie jak i przekładnie łańcuchową oraz ośkę wchodzącą w miejsce po korbie kupiłem na złomie (dwa takie zestawy za 50PLN, napędzało to chyba wózek inwalidzki). Co najlepsze, ośka na której osadzone jest koło zębate weszła bez przeróbek w miejsce po korbie.  Kontroler kupiony na Ali... za 10 PLN z wysyłką, do tego jeszcze zasilacz za chyba 40 PLN. Silnik na 12V więc w razie czego można z akumulatora samochodowego też zasilić.  Cała robota to jeden spaw i pięć otworów, ogólnie godzina, może półtorej.  Estetyki proszę nie krytykować, mam oczy, wiem, że wiele do życzenia to zostawia. Ale na dniach zamocuję jakoś ładnie włącznik, wyświetlacz i potencjometr, pomaluję i będzie lepiej. W tej cenie i przy takim nakładzie własnej pracy chyba nie ma się co czepiać. W tym tygodniu test na miodzie akacjowym i jak będzie czas to na leśnym. 

• Like 1
Posted

Może trochę nie w temacie , ale gdzieś widziałem tutaj temat odnośnie przeróbek miodarek z wykorzystaniem napędu od pieców na ekogroszek lub do podobnego zastosowania . Właśnie taki piec rozbieram , bo to nie jest na moją kieszeń . Będę opalał drewnem . Posiadam kompletny napęd łącznie z przekładnią ślimakową .