Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Recommended Posts

Posted

Zamierzam nazrywać sobie kotków inaczej bazi iwy dla wykorzystania ich w celu poddania wczesną wiosną pszczołą na drugi rok, gdyby oczywiście pogoda nie pozwoliła pszczołom skorzystać z nich w naturalny sposób. Mam takąmożliwość. Wiem że tylko męskie kotki o żóto siarkowym kolorze :) 

Czy ktoś robił coś podobnego?

Pytam, bo zastanawiam się, czy wysuszyć je i zmielić.

A może zmielić świeże i zamrozić.

I czy  w ogóle ma to sens?

Posted

Moim zdaniem bez sensu.
Lepiej przetrzymać pyłek kwiatowy pozyskany w poławiaczach i podawać zmielony na przedwiośniu .

  • Like 2
Posted
13 godzin temu, Zbyszek Mazur napisał(a):

Czy ktoś robił coś podobnego?

Tylko do wazonu  dla żony  i do ozdobienia koszyka ze święconą do Kościoła  ale to raczej nie z iwy . 

Posted
6 minut temu, Tadek11 napisał(a):

Tylko do wazonu  dla żony

 

Dla żony jak najbardziej :D 

Pewnie nikt nic podonego nie robił, więc rozumiem sceptycyzm :)

Posted
Godzinę temu, Robi_Robson napisał(a):

Lepiej przetrzymać pyłek kwiatowy pozyskany w poławiaczach i podawać zmielony na przedwiośniu .

 

To prawda i całkowicie się ztym zgadzam. 

Chodziło mi o bardzo zdrowotne właściwości tych kotków z iwy.

Swego czasu robiliśmy syrop dla dziecka i był w działaniu rewelacyjny. Jakby ktoś chciał zrobić dla siebie to podaję przepis:

 

https://brzeziny352.blogspot.com/p/przepis-na-syrop-z-paczkow-wierzby.html

  • Thanks 1
Posted
6 godzin temu, Tadek11 napisał(a):

raczej nie z iwy

co kto lubi, dla mnie rozkwitnięta iwa jest przepiękna :) 

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.