Kamil572 Posted May 9 Posted May 9 Spotkałem się z opinią,że nie powinno się stosować przegonek na wczesnych,wiosennych pożytkach,bo miód krystalizuje.Może być to prawda? Quote
michal79 Posted May 9 Posted May 9 Jak długo poczekasz po założeniu przegonek, to tak może być. Quote
manio Posted May 9 Posted May 9 3 godziny temu, Kamil572 napisał(a): Spotkałem się z opinią,że nie powinno się stosować przegonek na wczesnych,wiosennych pożytkach,bo miód krystalizuje.Może być to prawda? To ,że miód wiosenny ( czytaj rzepak) łatwo krystalizuje to prawda i lepiej nie czekać za długo. Zawsze stosuję przegonki i nie widzę z tego tytułu zagrożenia. Przegonki zakładam po południu , a wiruję następnego dnia rano. Jeśli zostawisz przegonki na dłużej ( 2-3 dni) i miód ostygnie to może to spowodować jego krystalizację - tylko takie widzę zagrożenie stosowania przegonek . Nawet świeżo odwirowany miód rzepakowy szybko mętnieje co jest objawem krystalizacji. Rozlewam go tego samego dnia do słoików . Jak zdarzy mi się ,że jednak skrystalizuje w ramkach i nie nadaje się do wirowania , to odsklepiam i stawiam taki korpus na dennicę , na to krata i reszta ula. To kolejna zaleta uli korpusowych. Pszczoły skrystalizowany miód przeniosą do miodni , dodając przy okazji innego , czerwcowego nektaru . Mam też ręczną wirówkę z bardzo gęstym koszem z siatki nierdzewnej , która zabezpiecza przed wyłamywaniem węzy - to inny , siłowy sposób. Najlepiej jednak wirować miód w czas , jak tylko zaczynają go poszywać . Nawet jak wydaje się za rzadki to szybo skrystalizuje na smalec. Quote
gajowy Posted May 9 Posted May 9 2 godziny temu, manio napisał(a): Rozlewam go tego samego dnia do słoików . Nie kremujesz rzepaku? Quote
manio Posted May 9 Posted May 9 (edited) 1 godzinę temu, gajowy napisał(a): Nie kremujesz rzepaku? Nie. Mam klientów świadomych jak wygląda naturalny miód. No i dodatkowa robota , a ja z zasady unikam zbędnej pracy. Żadnego miodu Nie kremuję Rozlewam w trakcie miodobrania lub szybko po nim Edited May 9 by manio Quote
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.