Klaus Opublikowano Wtorek o 12:36 Opublikowano Wtorek o 12:36 Witam wszystkich! Drodzy pszczelarze, powiedzcie proszę,czy pszczoły trzeba dokarmiać zimą? Jeśli tak, to w jakim okresie (grudzień, styczeń, luty), czym je karmić i jak przeprowadzić ten zabieg? Cytuj
michal79 Opublikowano Wtorek o 16:33 Opublikowano Wtorek o 16:33 3 godziny temu, Klaus napisał(a): Witam wszystkich! Drodzy pszczelarze, powiedzcie proszę,czy pszczoły trzeba dokarmiać zimą? Jeśli tak, to w jakim okresie (grudzień, styczeń, luty), czym je karmić i jak przeprowadzić ten zabieg? Jeśli się je zakarmi odpowiednią dawką syropu na przełomie sierpnia i września (10-15kg cukru) i nie są to pszczoły tzw. ras "brojlerów", nie trzeba niczego poprawiać zimą, ani dodatkowo sprawdzać zapasów pokarmu. Jeśli jest problem (na przykład około 1 stycznia jakoś w zeszłym roku można było zajrzeć, bo zrobił się jeden dzień 20 stopni), to w sklepach pszczelarskich można kupić ciasto. Wycinamy kawałek folii, kładziemy na otwartym pajączku w powałce, i jakoś to będzie. Ale ja w mojej skromnej operacji traktuję to jako błąd w sztuce, którego staram się nie powtarzać w następnym roku. Cytuj
Krzychu Opublikowano Piątek o 22:29 Opublikowano Piątek o 22:29 (edytowane) Generalnie czy to kundelki, czy to dzikusy, czy to brojlery - to zawsze jest ta sama przyczyna. Jeśli coś poszło nie tak to wina pszczelarza lub siły wyższej(rzadko) Nawet najbardziej dzika i w teorii samozaradna rodzina może być zbyt słabo dokarmiona by przetrwać do pierwszego pożytku. Lub zbyt zawirusowana przez pasożyty varroa, które są nosicielami. Odpowiadając na Twoje pytanie - nie trzeba. Lecz jeśli masz wątpliwości to warto zajrzeć lub zważyć korpus na początku lutego. Wtedy zazwyczaj rodzina wchodzi w decydującą fazę przetrwania Edytowane Piątek o 22:30 przez Krzychu Cytuj
manio Opublikowano Sobota o 09:24 Opublikowano Sobota o 09:24 Trudno nadążyć za "nowoczesnym pszczelarstwem" . To już sypanie cukru na powałkę jest demode ? Jeszcze przed chwilą było niesamowitym osiągnięciem wartym publikacji w pierdodykach naukawych ? Sam nie wiem czy to mikołajkowa prowokacja , czy kolejny wątek z cyklu "poczytaj mi mamo". Forum zeszło na dno. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi