Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam wszystkich!
Drodzy pszczelarze, powiedzcie proszę,czy pszczoły trzeba dokarmiać zimą?
Jeśli tak, to w jakim okresie (grudzień, styczeń, luty), czym je karmić i jak przeprowadzić ten zabieg?

Opublikowano
3 godziny temu, Klaus napisał(a):

Witam wszystkich!
Drodzy pszczelarze, powiedzcie proszę,czy pszczoły trzeba dokarmiać zimą?
Jeśli tak, to w jakim okresie (grudzień, styczeń, luty), czym je karmić i jak przeprowadzić ten zabieg?

Jeśli się je zakarmi odpowiednią dawką syropu na przełomie sierpnia i września (10-15kg cukru) i nie są to pszczoły tzw. ras "brojlerów", nie trzeba niczego poprawiać zimą, ani dodatkowo sprawdzać zapasów pokarmu.
Jeśli jest problem (na przykład około 1 stycznia jakoś w zeszłym roku można było zajrzeć, bo zrobił się jeden dzień 20 stopni), to w sklepach pszczelarskich można kupić ciasto. 
Wycinamy kawałek folii, kładziemy na otwartym pajączku w powałce, i jakoś to będzie. Ale ja w mojej skromnej operacji traktuję to jako błąd w sztuce, którego staram się nie powtarzać w następnym roku.

Opublikowano (edytowane)

Generalnie czy to kundelki, czy to dzikusy, czy to brojlery - to zawsze jest ta sama przyczyna. Jeśli coś poszło nie tak to wina pszczelarza lub siły wyższej(rzadko) Nawet najbardziej dzika i w teorii samozaradna rodzina może być zbyt słabo dokarmiona by przetrwać do pierwszego pożytku. Lub zbyt zawirusowana przez pasożyty varroa, które są nosicielami. 

Odpowiadając na Twoje pytanie - nie trzeba. Lecz jeśli masz wątpliwości to warto zajrzeć lub zważyć korpus na początku lutego. Wtedy zazwyczaj rodzina wchodzi w decydującą fazę przetrwania 

Edytowane przez Krzychu
Opublikowano

Trudno nadążyć za "nowoczesnym pszczelarstwem" . To już sypanie cukru na powałkę jest demode ? Jeszcze przed chwilą było  niesamowitym osiągnięciem  wartym publikacji w pierdodykach naukawych  ?

Sam nie wiem czy to  mikołajkowa prowokacja , czy kolejny wątek z cyklu "poczytaj mi mamo".  Forum zeszło na dno.