Paweł Opublikowano 14 Czerwca 2015 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zauważyłem wczoraj wiszące "brody" na wylotku - doczytałem gdzieś, że to sprawa gorąca na zewnątrz. Czy to prawda? Zrobilem przegląd - nigdzie nie zauważyłem aby coś miało to zwiazek z rojeniem. "Brody" miały po kilkanaście cm... Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 14 Czerwca 2015 Opublikowano 14 Czerwca 2015 W dniu 14.06.2015 o 05:38, Pawel napisał(a): Zauważyłem wczoraj wiszące "brody" na wylotku - doczytałem gdzieś, że to sprawa gorąca na zewnątrz. Czy to prawda? Zrobilem przegląd - nigdzie nie zauważyłem aby coś miało to zwiazek z rojeniem. "Brody" miały po kilkanaście cm... Ul duży , upały duże , a wentylacji niewiele , więc wylegają z ula , żeby ulatwić pozostałym w uli pszczołom wentylowanie gniazda i miodni . Pszczoły odparowują dziennie po kilka (teraz na akacji nawet kilkanaście) kilogramów wody z nakropu . Tą "saunę" trzeba jakoś przewietrzyć . Ule takiego typu dobrze jest zaopatrzyć dodatkowo w górną wentylację . Np przez wycięcie otworów z boków daszka . Trzeba zabezpieczyć je siatką przed rabusiami ! Chociażby tak 1 Cytuj
Paweł Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2015 W dniu 14.06.2015 o 08:14, Robi_Robson napisał(a): Trzeba zabezpieczyć je siatką przed rabusiami ! Chociażby tak Taką wentylację mam już przy nowych ulach. Jutro wywiercę otwory w starych . Na razie rozszczelniłem ramki na skraju gniazda - pszczoły zaczęły wychodzić pod dach. Są to silne rodziny, więc czym prędzej to zrobię to pewno lepiej Cytuj
Juljan77 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 W dniu 14.06.2015 o 05:38, Paweł napisał(a): Zauważyłem wczoraj wiszące "brody" na wylotku - doczytałem gdzieś, że to sprawa gorąca na zewnątrz. Czy to prawda? Zrobilem przegląd - nigdzie nie zauważyłem aby coś miało to zwiazek z rojeniem. "Brody" miały po kilkanaście cm... bez urazy ale gdzie ta broda ? Cytuj
Paweł Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2015 broda była - ale zanim aparat przyniosłem - została jej pozostałość... Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Julian odgrzebujesz stary, czerwcowy kotlet. Cytuj
Juljan77 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 W dniu 28.08.2015 o 07:37, Paweł napisał(a): broda była - ale zanim aparat przyniosłem - została jej pozostałość... taka broda z reguły w nocy jak temperatura spadnie a nie w kilka minut Cytuj
onar Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Najlepsze są dennice z wentylacją oraz powałka z wentylacją, jak jest duża rodzina w ulu dobrze jest zrobić wylotek w 2 korpusie by nie musiały przechodzić przez jeden do drógiego. Taką wentylacje idzie zrobić w kilkanascie minut, kupic gotową i otwornicą zrobić dziury albo same dziury i osiatkować je – / 2
Paweł Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2015 W dniu 28.08.2015 o 19:58, Juljan77 napisał(a): taka broda z reguły w nocy jak temperatura spadnie a nie w kilka minut Brody wisiały w ciągu dnia - gdzieś powinienem mieć lepsze zdjęcie. Akurat w tym przypadku problemem było gorąco. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi