Paweł Opublikowano 14 Czerwca 2015 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zauważyłem wczoraj wiszące "brody" na wylotku - doczytałem gdzieś, że to sprawa gorąca na zewnątrz. Czy to prawda? Zrobilem przegląd - nigdzie nie zauważyłem aby coś miało to zwiazek z rojeniem. "Brody" miały po kilkanaście cm... Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 14 Czerwca 2015 Opublikowano 14 Czerwca 2015 Zauważyłem wczoraj wiszące "brody" na wylotku - doczytałem gdzieś, że to sprawa gorąca na zewnątrz. Czy to prawda? Zrobilem przegląd - nigdzie nie zauważyłem aby coś miało to zwiazek z rojeniem. "Brody" miały po kilkanaście cm... Ul duży , upały duże , a wentylacji niewiele , więc wylegają z ula , żeby ulatwić pozostałym w uli pszczołom wentylowanie gniazda i miodni . Pszczoły odparowują dziennie po kilka (teraz na akacji nawet kilkanaście) kilogramów wody z nakropu . Tą "saunę" trzeba jakoś przewietrzyć . Ule takiego typu dobrze jest zaopatrzyć dodatkowo w górną wentylację . Np przez wycięcie otworów z boków daszka . Trzeba zabezpieczyć je siatką przed rabusiami ! Chociażby tak 1 Cytuj
Paweł Opublikowano 14 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 14 Czerwca 2015 Trzeba zabezpieczyć je siatką przed rabusiami ! Chociażby tak Taką wentylację mam już przy nowych ulach. Jutro wywiercę otwory w starych . Na razie rozszczelniłem ramki na skraju gniazda - pszczoły zaczęły wychodzić pod dach. Są to silne rodziny, więc czym prędzej to zrobię to pewno lepiej Cytuj
Juljan77 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Opublikowano 27 Sierpnia 2015 Zauważyłem wczoraj wiszące "brody" na wylotku - doczytałem gdzieś, że to sprawa gorąca na zewnątrz. Czy to prawda? Zrobilem przegląd - nigdzie nie zauważyłem aby coś miało to zwiazek z rojeniem. "Brody" miały po kilkanaście cm... bez urazy ale gdzie ta broda ? Cytuj
Paweł Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 28 Sierpnia 2015 broda była - ale zanim aparat przyniosłem - została jej pozostałość... Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Julian odgrzebujesz stary, czerwcowy kotlet. Cytuj
Juljan77 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 broda była - ale zanim aparat przyniosłem - została jej pozostałość... taka broda z reguły w nocy jak temperatura spadnie a nie w kilka minut Cytuj
onar Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Najlepsze są dennice z wentylacją oraz powałka z wentylacją, jak jest duża rodzina w ulu dobrze jest zrobić wylotek w 2 korpusie by nie musiały przechodzić przez jeden do drógiego. Taką wentylacje idzie zrobić w kilkanascie minut, kupic gotową i otwornicą zrobić dziury albo same dziury i osiatkować je Cytuj
Paweł Opublikowano 29 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2015 taka broda z reguły w nocy jak temperatura spadnie a nie w kilka minut Brody wisiały w ciągu dnia - gdzieś powinienem mieć lepsze zdjęcie. Akurat w tym przypadku problemem było gorąco. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi