andrzej__55 Opublikowano 9 Maja 2016 Opublikowano 9 Maja 2016 Od jakiegoś czasu moje pszczoły są bardzo agresywne , miałem je na działce ale w ostatnią sobotę przewiozłem je bardzo wcześnie rano na wieś do kolegi ponieważ bałem się żeby kogoś nie pożądliły . Po południu zrobiłem przegląd czy wszystko jest w porządku po transporcie uli pszczoły były niesamowicie agresywne ,jaka jest tego przyczyna? czy jest jakiś sposób na tą agresywność? zaglądałem wcześniej do moich uli i tego nie było. Pozdrawiam i proszę o odpowiedz. Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 9 Maja 2016 Opublikowano 9 Maja 2016 Może być kilka przyczn - mogły wymienić matkę i po niej są już bardziej agresywne pokolenia. O tej porze roku agresja to raczej wyjątek - powinny nosić nektar i pyłek a nie myśleć o żądleniu. Wymień matke i powinno wszystko wrócic do normy. 2 Cytuj
lalux5 Opublikowano 9 Maja 2016 Opublikowano 9 Maja 2016 Za często zaglądasz i się wkurzają . Jeżeli się nie uspokoją to , tak jak radzi PawelKS3 : wymiana matki Cytuj
Nacek Opublikowano 9 Maja 2016 Opublikowano 9 Maja 2016 To że kilka godzin po przewiezieniu byly złe to normalne, zbyt częste przeglądy to może być jedna z przyczyn. Cytuj
wreichert Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 Potwierdzam, jak nie zajrzysz do ula przez 2 tygodnie pszczoły się uspokoją. Dopóki stare, wkurzone pszczoły będą żyły nic nie zrobisz. Takie moje zeszłoroczne doświadczenie. Pozdrawiam Waldek 1 Cytuj
Słowian Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 Miałem tak samo w pierwszym sezonie ale grzebałem w ulu co trzy dni , przynajmniej człowiek sie obył trochę i nauczył pracy jako tako przy tych dwóch pierwszych ulach . Daj im węzy do gniazda lub pólnadstawkę węzy pod krate, żeby się nie wyroiły i daj im dwa tygodnie lub więcej spokoju, jak chłopaki ci radzą i będzie oki Cytuj
joasia Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 W tym roku , w każdym razie na moim terenie pszczoły wyjątkowo złośliwe, ale przyczyn dopatruję się tylko i wyłącznie w kiepskich warunkach pogodowych i małym pożytku. Jak nie wieje to leje, a na dodatek cały czas zimno. Ostatnie 2 dni trochę ciepła, ale już po mniszku i mimo intensywnych lotów poidło oblegane . Do tego stopnia bronią tego co mają , że i pies i kury sąsiada dowiedziały się, kto tu rządzi 2 Cytuj
lalux5 Opublikowano 12 Maja 2016 Opublikowano 12 Maja 2016 Zgadza się ! Obecna wiosna jest trudna w niektórych rejonach i ma to wpływ na zachowanie rodzin . Nic tak nie uspakaja rodziny pszczelej jak dobry porzytek i ....święty spokój . 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi