Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jestem młody, ale jest też jest dobre przysłowie "co nagle to po diable" i myślę że te powiedzmy dwa miesiące przydadzą się do zorganizowania zaplecza.

Opublikowano

Jak skakać to tylko do głębokiej wody. Ja mam kolegę 94 lata . Nie gada tylko pokazuje palcem. :D

I weź zrozum o co chodzi. Jak łapnę kiwa głową na TAK I SIĘ ŚMIEJE. Dogadasz się jak będziesz słuchał.

Opublikowano

... Gdzieś czytałem że pszczoly najlepiej przewozić najlepiej jak już przestają latać. Czyli wczesna wiosna/jesień. Czy teraz też można?

Odniosę się tylko do tego pytania , bo w 'gąszczu' odpowiedzi umkęło .... 

Teraz też można , po ustaniu lotów (czyli praktycznie w nocy) , tylko na odległość większą niż 5km ( taka jest przyjęta umownie ta 'granica').

Ot można ..... sporo można ..... szkoda czasu, szkoda ...

PF

Opublikowano

PiotrekF, dzięki to co czytałem brzmiało dosłownie tak samo "po ustaniu lotów" nie wiem dlaczego ubzdurałem sobie że po ustaniu lotów czyli kiedy przestają wychodzić z ula...

Opublikowano

Właśnie przeczytałem całą historię i muszę przyznać że jest niesamowita. To jest przygoda życia, bo pewnie jak zasmakujesz miodu od własnych pszczółek to już z nich nie zrezygnujesz. Tylko nie wyrzucaj pierwszego ula z głośników, bo jak będziesz wnukom opowiadać, a nawet prawnukom, to jak ci ostatni nie będą rozumieli co mówisz to chociaż im palcem pokażesz pierwszy ul z głośników i będą wiedzieli jak to się zaczęło :D

A tak naprawdę to świetna przygoda i kibicuje tobie i twoim pszczołom, aby się wszystko udało i za rok żebyś o tej porze wirował swój miodek.

Opublikowano

Moja matka dziś wyszła przed ul i chyba kopuluje, potraficie ocenić czy te przy niej to trutnie?

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Panowie, jak ktoś widział w innym temacie to dostałem od prezesa, dwie wybudowne ramki i jedną z pokarmem/ ostatni raz zagladalem w piątek do ula, no i wczoraj, patrzę i nie mogę uwierzyć pszczoły  zupełnie zniszczyły ramkę z pokarmem, wiórki węzy leżą na samym dnie, w ramce są dziury, po pokarmie nie ma miejsca. Dlaczego ?