Paweł Opublikowano 18 Maja 2016 Opublikowano 18 Maja 2016 A dziś mam pytanie z innej beczki: - kiedy najlepiej wymieniać matki? W 2 ulach mam matki z 2013r , w 4 z 2014r. Niby pięknie czerwią, ale nie chciałbym dopuścić do sytuacji, jak na wiosnę, że nagle matka zaginęła i pojawił się czerw trutowy. Cytuj
baru Opublikowano 18 Maja 2016 Opublikowano 18 Maja 2016 Praktycznie od teraz do końca lipca ,żebyś wiedział "co za zimujesz " .Są szkoły żeby pod koniec pożytku (10-15 dni ) .wtedy masz okres bez czerwiu młodego na największy zbiór . Mowa o jednodniówkach . Cytuj
Paweł Opublikowano 18 Maja 2016 Autor Opublikowano 18 Maja 2016 Jeśli będę wymieniał, to tylko na unasiennione. Wtedy będzie pełna kontrola nad tym co mam w pasiece - przynajmniej tak mi się wydaje... Cytuj
baru Opublikowano 18 Maja 2016 Opublikowano 18 Maja 2016 Tu masz rację , koszty większe ale ryzyko mniejsze . Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 18 Maja 2016 Opublikowano 18 Maja 2016 Niby pięknie czerwią, ale nie chciałbym dopuścić do sytuacji, jak na wiosnę, że nagle matka zaginęła i pojawił się czerw trutowy. Paweł takiej sytuacji nie unikniesz królowe pszczele jak ludzie umierają przez cały rok,stare i młode niema reguły.Dlatego duża część pszczelarzy zimuje matki zapasowe. Matki możesz już wymieniać,im wcześniej tym lepiej,bo do jesieni taka matka teraz wymieniona sprawdzi się albo nie.Będziesz miał czas na interwencję przed zimą jeśli coś będzie nie ok Matek nie powinno się wymieniać w okresie od 15 lipca do końca sierpnia,wtedy każde jajeczko na wagę udanej zimowli.PK 1 Cytuj
irkor Opublikowano 18 Maja 2016 Opublikowano 18 Maja 2016 Również mam do wymiany matki z 2013r (czerwony opalitek). Czekam za unasiennionymi. Niestety będą dopiero po 15 czerwca. Jeśli masz matki z roku 2014 i są w dobrej kondycji, to bym ich nie ruszał pomimo, że teoretycy będą mieli zupełni inne zdanie. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi