Xpand Opublikowano 24 Maja 2016 Opublikowano 24 Maja 2016 Królowa ula została przypadkowo uwięziona w SUV-ie w walijskim hrabstwie Pembrokeshire. 20 tys. owadów nie chciało darować nieświadomemu kierowcy. Właściciel Mitsubishi Outlandera nie wiedział, co się dzieje. Przerażony w końcu zadzwonił po pomoc. Aż pięciu różnych pszczelarzy, strażników miejskich i przechodniów pomagało mu usuwać owady z bagażnika i umieszczać je w kartonowych pudełkach. Zostałem wezwany do ogromnego roju na środku ulicy. Miękką szczotką zgarnialiśmy pszczoły do pudełek. Udało się to zrobić naprawdę sprawnie - powiedział Roger Burn ze Stowarzyszenia Pszczelarzy w Pembrokeshire. Królowa została uwięziona w samochodzie przez przypadek. Roger Burn wyjaśnił, że najprawdopodobniej właściciel auta nawet nie zauważył, że królowa zwabiona słodkim zapachem wleciała do bagażnika. Ostatecznie udało się uratować władczynię ula. Jestem pszczelarzem od 30 lat i nigdy czegoś takiego nie widziałem. Oczywiście pszczoły podążają za swoją królową, ale ściganie samochodu i latanie za nim przez dwa dni jest niezwykle dziwne, ale i zabawne - powiedział Burn. “20,000 bees chase car for two days after queen bee gets trapped in boot https://t.co/n7hwEA4xLT” Metro Autor: Arkadiusz Puz Zródło http://www.o2.pl/hot/pszczoly-dwa-dni-gonily-samochod-niezwykle-zdjecie-5996956859036801a 2 Cytuj
mariopalmeral Opublikowano 27 Maja 2016 Opublikowano 27 Maja 2016 Na pewno śmieszne zdarzenie ale czy prawdziwe? Z punktu widzenia pszczelarza pewnie nie .Dlaczego otóż matka zamknięta w aucie nawet przez pomyłkę co może się zdarzyć nieroztropnemu pszczelarzowi nie ma możliwości wymiany feromonów ze świtą która nie przekaże ich rojowi.Jeśli ktoś w to wierzy niech zabierze matkę włoży do słoika z zapasami i pszczołami towarzyszącymi zakręci go i postawi obok macierzaka,ciekawe czy oblepią słoik czy odciągną mateczniki?Jak dla mnie koleś chciał zabłysnąć użył feromonów aby zwabić rój któremu odebrał matkę. Cytuj
daro Opublikowano 28 Maja 2016 Opublikowano 28 Maja 2016 Samochód to nie słoik , kierowca może być słoik lub pasztet ale w aucie. Te ma wystarczające szczeliny by feromon było czuć. Jak sądzisz jak rój odleci i zostaną resztki pszczoły to czym się kierują ? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi