Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Michał napisał:

Manio napisał, że to karagana

U mnie złotokap to takie długie kwiatostany , dlatego pisałem że to karagana. Karagana  po przekwitnięciu tworzy takie małe zielone strąki  , a złotokap nie ma strąków - więc po owocach ich poznacie :) - zrób aktualne zdjęcie i będziesz wiedział na pewno  .Poza tym złotokap zupełnie nieprzydatny pszczelarsko , nie oblatują go pszczoły choć taki podobny do robinii , ewentualnie pyłek , ale bez nektaru to i po pyłek nie chce się im oblatywać .  Więc "bogaty " wygląd kwiatów bywa łudzący , podobnie jak łubin.

Edytowane przez manio
Opublikowano
12 godzin temu, Michał napisał:

Manio napisał, że to karagana, ale /.../

Michale!

Manio wiedział co pisze .... to karagana syberyjska . 

Co roku w kole jest 'akcja' (po uprzednim zapisaniu się) : sadzimy drzewa i krzewy miododajne .... z tej 'akcji' są ?

PF

• Lubię 1
Opublikowano
17 godzin temu, manio napisał:

U mnie złotokap to takie długie kwiatostany , dlatego pisałem że to karagana. Karagana  po przekwitnięciu tworzy takie małe zielone strąki  , a złotokap nie ma strąków - więc po owocach ich poznacie :) - zrób aktualne zdjęcie i będziesz wiedział na pewno  .Poza tym złotokap zupełnie nieprzydatny pszczelarsko , nie oblatują go pszczoły choć taki podobny do robinii , ewentualnie pyłek , ale bez nektaru to i po pyłek nie chce się im oblatywać .  Więc "bogaty " wygląd kwiatów bywa łudzący , podobnie jak łubin.

Piotrek przyznał, że karagana, więc racja po Twojej stronie ;) u mnie złotokap ma strąki. I właśnie jak był "małą sadzonką" miał mniejsze kwiaty podobne do tych ze zdjęcia. Później jak już stał się większym złotokapem to obrósł żółtymi kwiatami okazalszymi od tych akacjowych ?  Niemniej faktycznie pszczelarsko zupełnie do kitu.

Opublikowano (edytowane)
5 godzin temu, Michał napisał:

więc racja po Twojej stronie ;) u mnie złotokap ma strąki

nie zależy mi na racji :) i pewien nie byłem . Złotokap ma strąki ale w takich kiściach i na wyraźnie inne liście niż akacja czy karagana. Tak to dziś u mnie wygląda :

karagana i pojedyncze strąki
a726e82d4d161006med.jpg
i  złotokap , kapie strąkami bo złoto przekwitło

544f4ecea91f7283med.jpg

Edytowane przez manio