manio Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Michał napisał: Manio napisał, że to karagana U mnie złotokap to takie długie kwiatostany , dlatego pisałem że to karagana. Karagana po przekwitnięciu tworzy takie małe zielone strąki , a złotokap nie ma strąków - więc po owocach ich poznacie - zrób aktualne zdjęcie i będziesz wiedział na pewno .Poza tym złotokap zupełnie nieprzydatny pszczelarsko , nie oblatują go pszczoły choć taki podobny do robinii , ewentualnie pyłek , ale bez nektaru to i po pyłek nie chce się im oblatywać . Więc "bogaty " wygląd kwiatów bywa łudzący , podobnie jak łubin. Edytowane 22 Lipca 2020 przez manio Cytuj
PiotrekF Opublikowano 22 Lipca 2020 Opublikowano 22 Lipca 2020 12 godzin temu, Michał napisał: Manio napisał, że to karagana, ale /.../ Michale! Manio wiedział co pisze .... to karagana syberyjska . Co roku w kole jest 'akcja' (po uprzednim zapisaniu się) : sadzimy drzewa i krzewy miododajne .... z tej 'akcji' są ? PF 1 Cytuj
Michał Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 17 godzin temu, manio napisał: U mnie złotokap to takie długie kwiatostany , dlatego pisałem że to karagana. Karagana po przekwitnięciu tworzy takie małe zielone strąki , a złotokap nie ma strąków - więc po owocach ich poznacie - zrób aktualne zdjęcie i będziesz wiedział na pewno .Poza tym złotokap zupełnie nieprzydatny pszczelarsko , nie oblatują go pszczoły choć taki podobny do robinii , ewentualnie pyłek , ale bez nektaru to i po pyłek nie chce się im oblatywać . Więc "bogaty " wygląd kwiatów bywa łudzący , podobnie jak łubin. Piotrek przyznał, że karagana, więc racja po Twojej stronie u mnie złotokap ma strąki. I właśnie jak był "małą sadzonką" miał mniejsze kwiaty podobne do tych ze zdjęcia. Później jak już stał się większym złotokapem to obrósł żółtymi kwiatami okazalszymi od tych akacjowych ? Niemniej faktycznie pszczelarsko zupełnie do kitu. Cytuj
manio Opublikowano 23 Lipca 2020 Opublikowano 23 Lipca 2020 (edytowane) 5 godzin temu, Michał napisał: więc racja po Twojej stronie u mnie złotokap ma strąki nie zależy mi na racji i pewien nie byłem . Złotokap ma strąki ale w takich kiściach i na wyraźnie inne liście niż akacja czy karagana. Tak to dziś u mnie wygląda : karagana i pojedyncze strąki i złotokap , kapie strąkami bo złoto przekwitło Edytowane 23 Lipca 2020 przez manio Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi