Bumblebee Opublikowano 31 Maja 2016 Opublikowano 31 Maja 2016 Trafiły mi się w spadku wielkopolskie leżaki 18-to ramkowe. Musze je trochę poprawić bo nie trzymają wymiarów.Pojawiło się pytanie gdzie najlepiej umieścić wylotek w tych leżakach, bo niektóre maja go na krótszym boku, niektóre na dłuższym po jednej stronie, a niektóre na środku dłuższego boku ??? Cytuj
PiotrekF Opublikowano 31 Maja 2016 Opublikowano 31 Maja 2016 Własną , jakże skromną .... się posiłkując , proponuję : na dłuższym boku (zimna zabudowa) po jednej stronie (o wym 2cm x 20cm + wkładka zawężająca ), ułatwi układanie gniazda na zimę. PF Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 31 Maja 2016 Opublikowano 31 Maja 2016 Czy na środku , czy z boku mniej ważne .Ważniejsze , żeby wylotek był dłuższy i szerszy niż np. w moich leżakachBo jak przychodzą upały , to pszczoły zamiast pracować opalają się na ulach . Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 31 Maja 2016 Opublikowano 31 Maja 2016 Trafiły mi się w spadku wielkopolskie leżaki 18-to ramkowe. Musze je trochę poprawić bo nie trzymają wymiarów.Pojawiło się pytanie gdzie najlepiej umieścić wylotek w tych leżakach, bo niektóre maja go na krótszym boku, niektóre na dłuższym po jednej stronie, a niektóre na środku dłuższego boku ??? Ja miałem w 16 ramkowym na dłuższym boku jak pisze Robert na środku.Ale jeśli zrobisz dwa wloty to będzie doskonały ul do tworzenia odkładów.PK Cytuj
MDR Opublikowano 1 Czerwca 2016 Opublikowano 1 Czerwca 2016 Ja mam leżaki wielkopolskie. Wylotek może być bez zmian. Mogą być po dwa.W starych ulach i to w leżakach trzymaniem wymiarów bym się nie przejmował. Chyba że ramki nie chcą dać się wkładać . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi