Bumblebee Posted May 31, 2016 Posted May 31, 2016 Trafiły mi się w spadku wielkopolskie leżaki 18-to ramkowe. Musze je trochę poprawić bo nie trzymają wymiarów.Pojawiło się pytanie gdzie najlepiej umieścić wylotek w tych leżakach, bo niektóre maja go na krótszym boku, niektóre na dłuższym po jednej stronie, a niektóre na środku dłuższego boku ??? Quote
PiotrekF Posted May 31, 2016 Posted May 31, 2016 Własną , jakże skromną .... się posiłkując , proponuję : na dłuższym boku (zimna zabudowa) po jednej stronie (o wym 2cm x 20cm + wkładka zawężająca ), ułatwi układanie gniazda na zimę. PF Quote
Robi_Robson Posted May 31, 2016 Posted May 31, 2016 Czy na środku , czy z boku mniej ważne .Ważniejsze , żeby wylotek był dłuższy i szerszy niż np. w moich leżakachBo jak przychodzą upały , to pszczoły zamiast pracować opalają się na ulach . Quote
piotrpodhale Posted May 31, 2016 Posted May 31, 2016 Trafiły mi się w spadku wielkopolskie leżaki 18-to ramkowe. Musze je trochę poprawić bo nie trzymają wymiarów.Pojawiło się pytanie gdzie najlepiej umieścić wylotek w tych leżakach, bo niektóre maja go na krótszym boku, niektóre na dłuższym po jednej stronie, a niektóre na środku dłuższego boku ??? Ja miałem w 16 ramkowym na dłuższym boku jak pisze Robert na środku.Ale jeśli zrobisz dwa wloty to będzie doskonały ul do tworzenia odkładów.PK Quote
MDR Posted June 1, 2016 Posted June 1, 2016 Ja mam leżaki wielkopolskie. Wylotek może być bez zmian. Mogą być po dwa.W starych ulach i to w leżakach trzymaniem wymiarów bym się nie przejmował. Chyba że ramki nie chcą dać się wkładać . Quote
Recommended Posts