MikołajWitwicki Opublikowano 4 Czerwca 2016 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Do tej pory jak mało roślin kwitło orientowałem się jaki pyłek noszą. Ale teraz jest zobaczcie sami: Białawy to bobik u mnie kwitnie, szarofioletowy i granatowy to chaber i facelia - ale które to chaber a które facelia. Co to jest to żółte o tej porze i pomarańczowe? Cytuj
Xpand Opublikowano 4 Czerwca 2016 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Szarobiały stawiam na chaber lub czeremchę, pomarańczowy, to może róże? Żółty - glistnik lub bez czarny? Ciężko mi powiedzieć co u Ciebie teraz kwitnie :-) Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 4 Czerwca 2016 Autor Opublikowano 4 Czerwca 2016 Bzu mam od cholery, ale z tego co wiem to nie jest on ani nektaro ani pyłkodajny. Ten białawy to jak pisałem na 100 % bobik bo rośnie przy pasiece kilka Ha i takie odnóża mają na bobiku. Dzikiej rózy jest trochę może to i od niej ten pyłek. Żółty może i glistnik, jest też sporo na kogoś polu i nieużytkach takiej żółtej jak rzepak rośliny. Cytuj
joasia Opublikowano 4 Czerwca 2016 Opublikowano 4 Czerwca 2016 Ten żółto -kremowy jest z głogów a pomarańczowy z prosianecznika lub tych wysokich mleczy, ale nazwy nie znam Cytuj
Tadek11 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Już to chyba podawałem wcześniej ale powtórzę : biaława - /czeremcha, miodunka, szafirek,ostrożeń łąkowy, bodziszek łąkowy,łopian szczeć, winobluszcz/szarobiała - /fiolek wonny,chaber bławatek, mikołajek/kremowobiała - /wyka kosmata, przegorzan, ostrożeń polny, dąbrówka, trędownik bulwiasty, przetacznik kłosowy, pszczelnik/kremowa - /malina, podróżnik, ogórecznik, hyzop, tytoń/szarokremowa - /szałwia okręgowa/kremowożółta - /topola, suchodrzew, kukurydza/jasnożółta - /babka, słonecznik,wierzbownica, barszcz, glistnik, kalina, rutewka, rzodkiew/cytrynowożółta - /wierzba uszata,buk, rzepak, bez czarny, gorczyca, gryka, pięciornik gęsi/złtożółta -dereń jadalny, forsycja, porzeczka złota, jaskier, ziarnopłon, dalia/ciemnożółta - /podbiał, knieć, rzepik, suchodrzew, lipa szerokolistna, bluszcz, astry trwałe,/ceglastożółta - /nostrzyk żółty, wielosił błękitny/brunatno-żółta /ałycza, antypka, parczelina,lnicapiaskowożółta -/topola, wierzba krucha/szarawożółta - leszczyna, wiąz, ligustr, ognicha, pokrzyk, wilcza jgoda, szanta, wierzba iwa,, jabłoń, pigwowiec, bez lilak/oliwkowożółta - /głóg dwuszyjkowy,przylaszczka/seledynowożółta -/ sasanka/zielonkawa - /złoć, rezeda żółta/jasnooliwkowa -/klon jesionolistny,, głóg jednoszyjkowy, ostrokrzew/jasnozielona - /wiązowka bulwkowata/ciemnozielona -/ krwawnica, wierzbówka kiprzyca/szarozielona - /olcha, klon zwyczajny, tawuła wczesna/brązowozielona - /lebiodka pospolita,śnoieżyca wiosenna, jaskier rozłogowy/jasnopomarańczowa - /róża, marzymięta,nawłoć, szafran/pomarańczowa - przebiśnieg, wierzba biała, dziurawiec, mniszek, brodawnik jesienny/ceglasto-pomarańczowa - / zarnowiec,rezeda wonna, dziewanna, rozchodnik ostry, kocimiętka naga, dzielżan/czerwona -/brzoza/czerwonawa - /brzoskwinia, morela/ceglastoczerwona - łubin trwały, kasztanowiec biały/ciemnopurpurowa - /kasztanowiec czerwony/amarantowo czerwona - /jasnota purpurowa/fioletowoczerwona - /kolendra siewna, bluszczyk kurdybanek/ciemnoróżowa - /świerzbnica polna/kremoworóżowa - /powój polny/zielonkawoniebieska - /cebulica/szaroniebieska - /śnieżyczka/granatowoniebieska - /facelia błękitna/ciemnoniebieska - /żmijowiec pospolity/ciemnogranatowa - /mak wschodni/zielonkawoszara - /zawilec, agrest, dąb szypułkowy,grusza, jarzębina, łopucha/oliwkowoszara - /porzeczka czerwona, robinia, dzwonek/żółtawoszara - /cebula, powojnik, machonia/popielatoszara - /mak polny/piaskowoszara - /por/kremowoszara - /wrzos/brunatnoszara - /nostrzyk biały/brązowoszara - /kończyna biała, sparceta//wg różnych żrodeł/ -PSZCZELNICTWO Pozdrawiam Tadek Przydało by się takie opracowanie wg wzorników koloru RAL a tak to jest zgaduj zgadula. 1 Cytuj
radek40 Opublikowano 5 Czerwca 2016 Opublikowano 5 Czerwca 2016 To jest tak jak z tymi kolorami farb , ostatnio kupowałem z żoną: wspomnienie lata , ale źle ją wspominam bo mi się w bagażniku wylała Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi