Robi_Robson Posted August 10, 2016 Posted August 10, 2016 Czy ktoś z forumowiczów ma swoje bzyki na wrzosowiskach ?Dwa lata z rzędu z powodu suszy wrzosowego miodu u nas nie było ...Może ten rok będzie łaskawszy ?Ja kilka swoich rodzin znów wywiozłem na poligon w Orzyszu licząc , że ten sezon będzie tak łaskawy jak 2013 w którym średnia z ula wyniosła u mnie 8kg.Ciekaw jestem czy teraz coś noszą !?Niestety w dni powszednie nie ma możliwości wjazdu na poligon ... Quote
Robi_Robson Posted August 18, 2016 Author Posted August 18, 2016 Widać nikt nie ma pszczół na wrzosach , bo kompletnie brak odzewu .Pewnie Mardrak coś by wiedział w temacie , ale chyba do nas nie zagląda !?Dowiozłem w niedzielę jeszcze kilka rodzin na poligonowe wrzosowiska , ale nocą - więc nie bardzo dało się zweryfikować , czy coś nosiły dziewczyny stojące tam o tydzień dłużej .W każdym razie przy ulach nie wyczuwało się specyficznego zapachu miodu wrzosowego .3 lata temu zapach był wyczuwalny już kilka metrów od uli .Zostały im jeszcze 2 tyg. i 3 dni żeby się wykazać Quote
boddan Posted August 25, 2016 Posted August 25, 2016 W tym roku na wrzosowisku pod Opolem pozostały tylko kępki. To nie to samo co lubuskie czy dolnośląskie Zrezygnowałem. Pozdrawiam. ...........................................................................................................Jan Dzierżoń - Ślązak - Ojciec współczesnego pszczelarstwa Quote
Robi_Robson Posted September 5, 2016 Author Posted September 5, 2016 Bzyki już wróciły z Orzysza .Szału z miodem nie ma , ale głodu też nie ma .Miód praktycznie tylko w rodniach . W miodni sporadycznie kilka ramek "pochlapanych" .Czerwiu średnio 4-6 ramek .Jedna rodzina całkiem bez czerwiu Ramki już się grzeją w pracowni . Jutro początek walki z użyciem rozluźniacza ... Quote
Robi_Robson Posted September 14, 2016 Author Posted September 14, 2016 Wyszło po wrzosowiskach 28 litrów miodu z 16 rodzin .Kilka ramek z resztkami czerwiu i z odrobiną miodu wrzosowego zostało w jednym ulu-"inkubatorze".Może po wygryzieniu czerwiu i odzyskaniu miodu z tych ramek dobiję do 32 litrów . Wyjdzie wtedy równiutkie 2 litry z rodziny .Słabo , ale i tak lepiej jak w 2014 i 2015r. Quote
Tadek11 Posted September 30, 2016 Posted September 30, 2016 Ciekawy wywiad Pana Chomiaka na temat pożytków wrzosowych i w ogóle późnych pożytków. Zachęcam do zapoznania się. https://www.youtube.com/watch?v=rsuqvb0KuqE Pozdrawiam Tadek Quote
Robi_Robson Posted September 30, 2016 Author Posted September 30, 2016 robił wykład w naszym kole w tym roku odnośnie zwalczania warrozy W Pszczelej Woli też robił wykład o pożytkach wrzosowych (i nie tylko) Pan Chomiak odkąd został członkiem zarządu PZP , to chyba więcej czasu spędza na wykładach jak w pasiece . Quote
Recommended Posts