radek40 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Rodzina bardzo silna (trzy korpusy wielkopolskie w tym dwa czerwiu krytego) i niestety pełno mateczników jakie kol. widzą rozwiązania matki prawdopodobnie brak. Matka była od znanego hodowcy ze świętokrzyskiego .Pozdrawiam Cytuj
netto Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Poddać czerwiącą matkę, jeszcze można nabyć, Cytuj
Paweł Opublikowano 19 Sierpnia 2016 Opublikowano 19 Sierpnia 2016 W Baltowie jutro powinny byc unasiennione matki. Cytuj
radek40 Opublikowano 18 Września 2016 Autor Opublikowano 18 Września 2016 Poddałem matkę czerwiącą i wszystko jest ok , jednak szkoda mi było tych mateczników bo matka była wybitna i przeniosłem je do odkładu tak na bogato i co się okazuje matka się unasienniła i czerwi .Myślę , że powinny przetrwać do wiosny. W każdym bądź razie mam zapasową matkę. pozdrawiam Cytuj
Xpand Opublikowano 18 Września 2016 Opublikowano 18 Września 2016 A co to za matka była? Czym się cechowała i jak długo ją miałeś? Może amitrazą struta? Cytuj
radek40 Opublikowano 18 Września 2016 Autor Opublikowano 18 Września 2016 Wygrałem ją w konkursie co prawda z 12 ostały się tylko 2 ale miodku i pszczółek sporo . A miała rok, także młoda , a nie wiem co się stało ale tak to już bywa. Leczyłem po , akurat w tym ulu czerw odebrałem i odymiłem, a w odkładzie poczekałem do wygryzienia. Pozdrawiam Cytuj
Xpand Opublikowano 18 Września 2016 Opublikowano 18 Września 2016 No to szkoda mateczki, ale tak to już bywa, jak sam napisałeś Ważne, że wyszedłeś z ambarasu. Cytuj
radek40 Opublikowano 14 Lutego 2017 Autor Opublikowano 14 Lutego 2017 Muszę się pochwalić , że jednak u pszczółek wszystko jest możliwe . Odkład z matką ratunkową zrobiony w sierpniu , unasienniła się we wrześniu, jest w skrzyneczce odkładowej na 4 ramkach , skrzynka ze sklejki 5 mm i na tą porę żyją i mają się dobrze. Tak ,że wszystko jest możliwe, a nie dawałem im większych szans. 1 Cytuj
radek40 Opublikowano 1 Maja 2017 Autor Opublikowano 1 Maja 2017 Oj te nasze pszczółki ostatnio mają ciężko , niestety rodzinka do likwidacji -brak mateczki , pszczółek dwie rameczki , brak czerwiu a myślałem ,że dadzą radę - szkoda. Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi