Ślężańskie Miody Opublikowano 21 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 21 Września 2016 Koledzy i koleżanki nazbierałem sobie trochę derenia u babci mojej żony i tak się zastanawiam nad czymś "mocniejszym" z miodem. Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy, warte polecenia, na Dereniówkę na miodzie to podzielcie się proszę swoją wiedzą Tak tak jest tego sporo w necie, ale kto będzie wiedział lepiej jak nie "doświadczeni" pszczelarze i pszczelarki Pozdrawiam, Daniel Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Nie wiem jak kto ale ja pestkowe pozbawiam pestki za wyjątkiem garści . Zasypuję słój do pełna i nalewam do połowy miód i drugą połowę drugi miód. Co jakiś czas wstrząsam i po 5 - 8 tyg zlewam i odstawiam. Po odstaniu kipuję na moc i smak. Nie pić ! Smakować. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadek11 Opublikowano 22 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Ja robiłem kiedyś też z podarowanego owocu , moje dwa krzaczki derenia miały w tym roku dopiero pierwsze kwiaty i chyba ze dwa owoce. A robiłem tą nalewkę kiedyś bodajże tak jak sięgnąłem do zapisanego przepisu : - na 1 kg derenia 1 litr spirytusu 70% , takiego do nalewek. Owoce całe zalewałem tym spirytusem i po miesiącu zlałem wyciąg a owoce zalałem tak około 0,4 - 0,5 kg miodu płynnego na dwa tygodnie - do miesiąca i na koniec połączyłem dwa wyciągi i można skorygować ewentualnie moc i słodkość do smaku. A jeszcze przed zalanie owoców spirytusem dałem trochę suszonych czarnych jagód ze dwie łyżki stołowe ( poprawiają smak i kolor) można kupić w sklepach zielarskich podobno niektórzy dodają też trochę rodzynek , tak mam w przepisie , ale ja nie dodawałem. Teraz nie mam dostępu do owocu derenia bo z chęcią bym powtórzył tą nalewkę. Pozdrawiam Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ślężańskie Miody Opublikowano 22 Września 2016 Autor Udostępnij Opublikowano 22 Września 2016 Super! Wielkie dzięki za przepisy Będę coś tworzyć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PawelKS3 Opublikowano 28 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 28 Września 2016 Twórz, twórz. Ja właśnie nastawiam 30-stke trójniaka:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Jak nawarzysz to musisz wypić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PawelKS3 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Spoko Daro, jeszcze ze dwa lata musze zaczekać. Narazie zostaje mi patrzenie na bąbelki w rurce:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tadek11 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Ja w tm roku nastawiłem czwórniak imbirowy , a właściwie coś pomiędzy czwórniak a trójniak ale czas szybko leci ani się obejrzysz a już będzie się nadawał do próbowania albo do częstowania gości. Pozdrawiam Tadek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość PawelKS3 Opublikowano 29 Września 2016 Udostępnij Opublikowano 29 Września 2016 Tadek, do próbowania zeszłoroczny już chyba będzie gotowy:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.