Ślężańskie Miody Posted September 21, 2016 Share Posted September 21, 2016 Koledzy i koleżanki nazbierałem sobie trochę derenia u babci mojej żony i tak się zastanawiam nad czymś "mocniejszym" z miodem. Jeśli macie jakieś sprawdzone przepisy, warte polecenia, na Dereniówkę na miodzie to podzielcie się proszę swoją wiedzą Tak tak jest tego sporo w necie, ale kto będzie wiedział lepiej jak nie "doświadczeni" pszczelarze i pszczelarki Pozdrawiam, Daniel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Nie wiem jak kto ale ja pestkowe pozbawiam pestki za wyjątkiem garści . Zasypuję słój do pełna i nalewam do połowy miód i drugą połowę drugi miód. Co jakiś czas wstrząsam i po 5 - 8 tyg zlewam i odstawiam. Po odstaniu kipuję na moc i smak. Nie pić ! Smakować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted September 22, 2016 Share Posted September 22, 2016 Ja robiłem kiedyś też z podarowanego owocu , moje dwa krzaczki derenia miały w tym roku dopiero pierwsze kwiaty i chyba ze dwa owoce. A robiłem tą nalewkę kiedyś bodajże tak jak sięgnąłem do zapisanego przepisu : - na 1 kg derenia 1 litr spirytusu 70% , takiego do nalewek. Owoce całe zalewałem tym spirytusem i po miesiącu zlałem wyciąg a owoce zalałem tak około 0,4 - 0,5 kg miodu płynnego na dwa tygodnie - do miesiąca i na koniec połączyłem dwa wyciągi i można skorygować ewentualnie moc i słodkość do smaku. A jeszcze przed zalanie owoców spirytusem dałem trochę suszonych czarnych jagód ze dwie łyżki stołowe ( poprawiają smak i kolor) można kupić w sklepach zielarskich podobno niektórzy dodają też trochę rodzynek , tak mam w przepisie , ale ja nie dodawałem. Teraz nie mam dostępu do owocu derenia bo z chęcią bym powtórzył tą nalewkę. Pozdrawiam Tadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ślężańskie Miody Posted September 22, 2016 Author Share Posted September 22, 2016 Super! Wielkie dzięki za przepisy Będę coś tworzyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted September 28, 2016 Share Posted September 28, 2016 Twórz, twórz. Ja właśnie nastawiam 30-stke trójniaka:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted September 29, 2016 Share Posted September 29, 2016 Jak nawarzysz to musisz wypić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted September 29, 2016 Share Posted September 29, 2016 Spoko Daro, jeszcze ze dwa lata musze zaczekać. Narazie zostaje mi patrzenie na bąbelki w rurce:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted September 29, 2016 Share Posted September 29, 2016 Ja w tm roku nastawiłem czwórniak imbirowy , a właściwie coś pomiędzy czwórniak a trójniak ale czas szybko leci ani się obejrzysz a już będzie się nadawał do próbowania albo do częstowania gości. Pozdrawiam Tadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest PawelKS3 Posted September 29, 2016 Share Posted September 29, 2016 Tadek, do próbowania zeszłoroczny już chyba będzie gotowy:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.