Beeman Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października W dniu 10.10.2025 o 11:53, manio napisał(a): Tegonieradze. 😂😂😍 No niestety kazdy pszczelarz dojdzie (wczesniej czy pozniej) do wniosku ze te gadzety, wynalazki dobrze wplywaja na samopoczucie pszczelarza. Jak sie popatrzy w magazynku na te zmarnowane pieniadze to czlowiek z usmiechem pomysli " co ja mialem wtedy w glowie" Uproscilem moja gospodarke do minimum, od trzech lat nie dokarmiam. Od sierpnia do maja nie grzebie w ulach. Na moich terenach jesli w pore zabiore nadstawki to pszczoly zadbaja o siebie bez mojej ingerencji. W dniu 8.10.2025 o 15:23, Marco napisał(a): Czy taki fundant zda egzamin? Czy nie prosciej zamieszac 2kg cukru + 100ml wody i lyzke octu Wysuszyc i plyta gotowa Cytuj
Marco Opublikowano 11 Października Opublikowano 11 Października 6 minut temu, Beeman napisał(a): Czy nie prosciej Znacznie prościej, ale: - po co ocet? Co robi ocet? Wybaczcie ale tego nie wiem - czy taki wysuszony / podgrzany (do 40st. C) rozpuszczony w wodzie (może być z dodatkiem miodu i pyłku) cukier będzie lepszy od ciasta zrobionego z cukru pudru wymieszanego z wodą / może być z dodatkiem miodu i pyłku? Przecież jak rozpuści się zwykły cukier to puder tez się rozpusci Cytuj
Beeman Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października Prawie wszystkie pomysły nawet te głupie mają sens w odpowiednim czasie i miejscu. Podstawowe pytanie, po co, dla czego? Poddajesz ciasto bo, brak jedzenia czy rozwojowo? Jak brak jedzenia to nie dajesz żadnego pyłku, miodu bo zapchasz im jelita i co się stanie jak będzie zimno i pszczoła nie wyleci z ula? Na wiosnę można poddać ciasto bogate w pyłek (rozwojowo) ale musisz to robić do pierwszego pożytku bo rozbujana rodzina nawet w Kwietniu padnie z głodu. Ocet konserwuje i rozkłada cukier. Moim zdaniem lepiej odpowiednio dokarmić (zapewnić pożywienie w ulu) czyli lepiej jedna czy dwie ramki więcej jak by miało braknąć. 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 12 Października Opublikowano 12 Października Marko zrób eksperyment. Do zamrażarki włóż kostkę cukru i cukierka typu landrynka ( Twój fondant) Po godzinie wyciąg to z lodówki i spróbuj polizać. Zobaczysz jaka jest różnica. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi