andrzej__55 Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Czy dennice osiatkowane należy teraz otworzyć? czy nie będzie pszczołom zimno? jeżeli otworzyć to w jakim okresie należy zamknąć.Pozdrawiam Cytuj
radek40 Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Dennice osiatkowane powinny być cały czas otwarte, wyjątkiem jest wiosenne czerwienie matek , choć to też sprawa dyskusyjna , ja mam cały czas otwarte , wkładki wkładam tylko przy odymianiu i sprawdzaniu osypu. Pozdrawiam Cytuj
daro Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Zamknąć na pewno w połowie lutego. Większość do tej pory trzyma otwarte. Cytuj
Nacek Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 Ja mam otwarte przez cały rok oprócz wiosny i momentu kiedy robię zabiegi na warrozę, choć w tum roku w dwu ulach wiosną nie zamykałem i specjalnych różnic nie widziałem, wiosną eksperyment powtórzę na jakiś pięciu ulach i uważniej będę je obserwował. Kilkanaście uli mam jeszcze z pełnymi i ani więcej miodu z nich nie biorę ani więcej nie karmię a o wilgoć i pleśń w nich zdecydowanie łatwiej. 1 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 17 Października 2016 Opublikowano 17 Października 2016 W słabszych rodzinach w zimie to lepiej może mieć dennice przymknięte,a wentylacje regulować pajączkami.PK Cytuj
andrzej__55 Opublikowano 18 Października 2016 Autor Opublikowano 18 Października 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi