andrzej__55 Posted October 17, 2016 Share Posted October 17, 2016 Czy dennice osiatkowane należy teraz otworzyć? czy nie będzie pszczołom zimno? jeżeli otworzyć to w jakim okresie należy zamknąć.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
radek40 Posted October 17, 2016 Share Posted October 17, 2016 Dennice osiatkowane powinny być cały czas otwarte, wyjątkiem jest wiosenne czerwienie matek , choć to też sprawa dyskusyjna , ja mam cały czas otwarte , wkładki wkładam tylko przy odymianiu i sprawdzaniu osypu. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
daro Posted October 17, 2016 Share Posted October 17, 2016 Zamknąć na pewno w połowie lutego. Większość do tej pory trzyma otwarte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nacek Posted October 17, 2016 Share Posted October 17, 2016 Ja mam otwarte przez cały rok oprócz wiosny i momentu kiedy robię zabiegi na warrozę, choć w tum roku w dwu ulach wiosną nie zamykałem i specjalnych różnic nie widziałem, wiosną eksperyment powtórzę na jakiś pięciu ulach i uważniej będę je obserwował. Kilkanaście uli mam jeszcze z pełnymi i ani więcej miodu z nich nie biorę ani więcej nie karmię a o wilgoć i pleśń w nich zdecydowanie łatwiej. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrpodhale Posted October 17, 2016 Share Posted October 17, 2016 W słabszych rodzinach w zimie to lepiej może mieć dennice przymknięte,a wentylacje regulować pajączkami.PK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
andrzej__55 Posted October 18, 2016 Author Share Posted October 18, 2016 Bardzo dziękuję za odpowiedzi.Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts