Ślężańskie Miody Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Witam wszystkich, Powiedzie co sądzicie o tej metodzie topienia wosku. Całość wychodzi około 350 zł i zastanawiam się czy jest to inwestycja warta rozważenia. Do takiego topienia najlepsze pewnie ule jednościenne, lub ocieplane watą. Co o tym sądzicie? Pozdrawiam,Daniel Cytuj
Tadek11 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Opublikowano 11 Stycznia 2017 Już prezentowaliśmy ten film na naszym forum. Jest to taka okryj bida jak mówią , ja nie mam takiego leja z blachy ani parownicy elektrycznej , chociaż to nisko budżetowa sprawa , bo dotychczas wystarczała mi topiarka słoneczna taka na 4 ramki jednorazowy załadunek . I polecam słoneczną ekologiczną ponoć ? Cytuj
Bumblebee Opublikowano 12 Stycznia 2017 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Topiarka słoneczna namber łan- łatwo wykonać samemu. Używanie pary w korpusach drewnianych ryzykowne- mogą się wypaczać a wszystkie płyty drewnopochodne puchną. Ja w chłodne dni do wytapiania stosuje bęben z pralki automatycznej i wytwornice pary. Działa super,jedyny minus,że trzeba woszczynę wycinać. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 12 Stycznia 2017 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Ja w chłodne dni do wytapiania stosuje bęben z pralki automatycznej i wytwornice pary. Działa super,jedyny minus,że trzeba woszczynę wycinać. Możesz Jacku zdradzić szczegóły ? Ja wytapiałem wosk przez 2-3 sezony w starych drewnianych korpusach (pojedyncza ścianka ok 4-4,5cm.) podobnie jak na filmiku Rummla . Ale w chłodne dni straty ciepła były tak duże , że zamiast 10-15minut parownica chodziła godzinę (2000W) a efekt był mizerny . Po awarii parownicy kończyłem starym sokownikiem na kuchence gazowej , ale też nie jestem zadowolony z wydajności i skuteczności . Ten bęben od pralki jak opakowałeś ? Cytuj
Bumblebee Opublikowano 12 Stycznia 2017 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Bęben jest w oryginalnej plastikowej obudowie z pralki tylko usunąłem gumy.Stawiam całość na korpusie apikoza w którym jest wiadro na wosk ,zatykam otwór do ładowania (dekiel od wiadra pasuje) .Wosk wypływa tak jak woda po praniu . Można nawet pokręcić bębnem i jeszcze coś wyleci. Koszt topiarki zakup wytwornicy pary -50 zł bo pralkę miałem własną. Można by całość ocieplić wełną, ale przy temperaturach jesienno -wiosennych nie widzę potrzeby. ps. Super sprawa przy ramkach z pokarmem. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 12 Stycznia 2017 Opublikowano 12 Stycznia 2017 Bęben jest w oryginalnej plastikowej obudowie z pralki tylko usunąłem gumy.Stawiam całość na korpusie apikoza w którym jest wiadro na wosk ,zatykam otwór do ładowania (dekiel od wiadra pasuje) .Wosk wypływa tak jak woda po praniu . Można nawet pokręcić bębnem i jeszcze coś wyleci. Koszt topiarki zakup wytwornicy pary -50 zł bo pralkę miałem własną. Można by całość ocieplić wełną, ale przy temperaturach jesienno -wiosennych nie widzę potrzeby. ps. Super sprawa przy ramkach z pokarmem. Chyba muszę swoją pralkę rozebrać . Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi