wlodek2055 Opublikowano 28 Marca 2017 Opublikowano 28 Marca 2017 Może ktoś z was ma na odstąpienie mateczkę.Mój znajomy kupił rodzinkę sporą ale padła mu matka.Napiszcie.....pozdrawiam Cytuj
morzedzungli Opublikowano 28 Marca 2017 Opublikowano 28 Marca 2017 Łukasz ( Słowian) ma do sprzedania- patrz dziale "sprzedam" Karol Cytuj
Nacek Opublikowano 28 Marca 2017 Opublikowano 28 Marca 2017 A Zdzisław Berent nie będzie coś miał? To całkiem blisko od ciebie. Cytuj
wlodek2055 Opublikowano 28 Marca 2017 Autor Opublikowano 28 Marca 2017 A Zdzisław Berent nie będzie coś miał? To całkiem blisko od ciebie. Napisałem ....czekam na odpowiedz... Cytuj
MAZI Opublikowano 28 Marca 2017 Opublikowano 28 Marca 2017 Słowian matkę miał przez parę godzin. Pytałem dwa dni po ogłoszeniu to już jajka składała u kogoś w ulu :-) Cytuj
Słowian Opublikowano 28 Marca 2017 Opublikowano 28 Marca 2017 no poszła po 2 dniach nie paru godzinach, co ja poradzę że tu się nikt przez dobę nie odezwał to inny kolega juz zaklepał i co ważne o tej porze bez wysyłki bo szkoda by było matule zmarnować w takie chłody co były, jak nie znajdziecie to mogę spytać znajomego bo miał lączyć Cytuj
morzedzungli Opublikowano 29 Marca 2017 Opublikowano 29 Marca 2017 Kol Włodek 2055, Niech kolega popatrzy może w ulu są mateczniki ratunkowe. Chyba, że mami odeszła jeszcze przed czerwieniem. Karol Cytuj
Tadek11 Opublikowano 29 Marca 2017 Opublikowano 29 Marca 2017 O tej porze roku o matkę zapasową trudno i trzeba młodym pszczelarzom to uświadomić , że to nie jest sezon i żeby nie rwali włosów z głowy i szukali zapasowych matek , to trzeba wkalkulować w hodowlę , że do 10% może w zimę wypaść i być na to przygotowanym i trzeba po prostu zazimować więcej rodzinek na ewentualne straty . To tak wężykiem do zapamiętania. Ale oczywiście jak ktoś ma do odstąpienia matkę , to dobrze , ale nie trzeba sobie taki fakt wkalkulowywać w hodowlę na przyszłość , bo to są wyjątkowe sprawy , że komuś pozostała matka na luzie i może poratować Kolegę jak Łukasz który widać był przezorny i nie dał się zaskoczyć opatrzności. Na innym forum Polbart pisał że ma sporo zamówień teraz na matki jednodniówki od ręki natychmiast i by kupowali ????? Bez komentarza. Pozdrawiam Tadek Cytuj
vszu82 Opublikowano 29 Marca 2017 Opublikowano 29 Marca 2017 Ja zazimowałem po raz pierwszy matkę zapasową w uliku weselnym i świetne uczucie mieć na wiosnę w pogotowiu matulę. Po tym sezonie do zimy puszczę 4 szt. Wiem już co i jak i będzie dobrze Cytuj
wlodek2055 Opublikowano 29 Marca 2017 Autor Opublikowano 29 Marca 2017 Fakt , teraz jest najtrudniejszy okres ,jak ktoś nie ma zapasowej matki to jest problem.U mnie wszystkie rodzinki mają matki ,ja starałem się dla kolegi który dopiero startuje z pszczelarstwem ....no nic po prostu musi połączyć dwie rodziny razem i tyle..W tym sezonie chcę wyhodować po dobrej mateczce jej córki....ze względu na to że jest z niebieskim opalitkiem i to że ma super geny.Fak że córki to może już być nie to samo/trutnie nie wiadomo jakie/ ale przydadzą się swoje zapasowe mateczki tak nawet tylko dla siebie. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi