Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

No i musiałem się zarejestrować

Nie ma tego złego ... :D

dzięki daro za zwrócenie uwagi. Koledzy Robi_Robson i MAZI, nie ma lekceważenia ludzi spoza kręgu. Dowiem się i dam Wam znać. Wiem, że Krystyna nigdy nie pozwoliłaby sobie na nie odpowiedzenie gdyby nie szczególna sytuacja, np. pobyt w pasiece, do której ma wyjątkowo daleko i późniejszy nawał maili. Czasem coś można przegapić, ale po to (m.in) jesteśmy, by wypełniać tę lukę, której wszyscy zdają się nie dostrzegać. Przyznaję, że mamy bałagan w paru miejscach i pewnie zawsze będziemy mieli bo choć rosną nasze możliwości i liczba zaangażowanych ludzi, rośnie też Polanka i coraz więcej spraw trzeba prowadzić. Tak więc sprawdzę i dam Wam znać za kilka dni. Za kilka dni, bo wiem, że Krystyna znowu wyjechała do pasieki i przynajmniej do niedzieli jej nie będzie. Pozdrawiam Wszystkich.

Mój e-maill będzie już zapewne nie do odkopania ... to było dość dawno .

Na dniach napiszę kolejny :)

Opublikowano

Nie ma tego złego ... :D

Mój e-maill będzie już zapewne nie do odkopania ... to było dość dawno .

Na dniach napiszę kolejny :)

Ja kontakt mam, tylko muszę ubezpieczyć indywidualnie ponieważ przez Polankę ubezpieczenie będzie do 15 maja  a jak indywidualnie to 12 miesięcy :-P a ylko 1 zł od ula drożej

Opublikowano

No i musiałem się zarejestrować - dzięki daro za zwrócenie uwagi. Koledzy Robi_Robson i MAZI, nie ma lekceważenia ludzi spoza kręgu. Dowiem się i dam Wam znać. Wiem, że Krystyna nigdy nie pozwoliłaby sobie na nie odpowiedzenie gdyby nie szczególna sytuacja, np. pobyt w pasiece, do której ma wyjątkowo daleko i późniejszy nawał maili. Czasem coś można przegapić, ale po to (m.in) jesteśmy, by wypełniać tę lukę, której wszyscy zdają się nie dostrzegać. Przyznaję, że mamy bałagan w paru miejscach i pewnie zawsze będziemy mieli bo choć rosną nasze możliwości i liczba zaangażowanych ludzi, rośnie też Polanka i coraz więcej spraw trzeba prowadzić. Tak więc sprawdzę i dam Wam znać za kilka dni. Za kilka dni, bo wiem, że Krystyna znowu wyjechała do pasieki i przynajmniej do niedzieli jej nie będzie. Pozdrawiam Wszystkich.

Dobry bajer to połowa sukcesu.Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Cholera wysłałem do Pani Danuty deklarację już 10 dni temu, potem się przypomniałem i do dziś nie mam ani odzewu ani polisy...

Opublikowano

Wtrącę się do dyskusji.

W tym roku dorwałem agenta PZU który liczył mi ubezpieczenie pasieki.

Opracowałem temat tutaj

http://www.slezanskiemiody.pl/index.php/porady-dla-pszczelarzy/itemlist/category/113-ubezpieczenie-pasieki

Na samym dole macie plik do pobrania co PZU ubezpiecza i co obejmuje ubezpiecznie. Opisałem to na stronie i może coś wam się przyda.

Na samym dole macie też formularz który wysyła zapytanie bezpośrednio do człowiek który liczył mi ubezpiecznie.

Może się przyda wam do czego i w czymś pomoże :D

Pozdro

Daniel

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Gdyby kogoś interesowało

ANG Spółdzielnia Pośredników Ubezpieczeniowych – Ubezpieczenie Pasiek

Przedmiot ubezpieczenia.

Ubezpieczeniem mogą być objęte:

- pasieki składające się co najmniej z 5 pni pszczelich;

- pnie pszczele znajdujące się na toczku, w pawilonie lub stebniku, w miejscu stałego położenia pasieki lub znajdujące się sezonowo na pożytkach;

- średnie lub silne rodziny pszczele, bez objawów zatrucia, osadzone w ulach ramowych stosowanych w gospodarce pasiecznej.

Suma ubezpieczenia.

Suma ubezpieczenia pasieki to maksymalnie 70% jej wartości rynkowej. Wartość pasieki to suma wartości wszystkich (minimum 5-ciu) ubezpieczonych pni wchodzących w skład pasieki. Na wartość pnia pszczelego składa się:

- wartość ula;

- wartość rodziny pszczelej: matki, pszczół robotnic, trutni i czerwia;

- ryczałtowa wartość 6 kg miodu i 1 kg czerwia.

Zakres ubezpieczenia.

Ubezpieczenie zawierane jest na okres 1 roku. Ubezpieczeniem objęte są szkody powstałe wskutek następujących wypadków:

- zatrucia pszczół spowodowanego środkami ochrony roślin;

- uszkodzenia lub zniszczenia pni pszczelich przez ogień, powódź, huragan lub uderzenie piorunu;

- uszkodzenie lub zniszczenia pni pszczelich przez osoby trzecie;

- uszkodzenie lub zniszczenia pni pszczelich na skutek wypadku podczas transportu pszczół na terenie RP.

- ubezpieczeniem objęte są skutki szkód spowodowanych na skutek konsekwencji: ognia, powodzi lub huraganu;

- szkody powstałe wskutek kradzieży pni pszczelich lub rodzin pszczelich z uli z plastrami czerwia i miodu.

Składki.

Składki liczone są procentowo od wartości Sumy Ubezpieczenia czyli od 70% wartości rynkowej pasieki. Składki wynoszą:

- od zatrucia i wyginięcia pszczół – 5% SU;

- od zniszczenia – 3% SU;

- od kradzieży – 1% SU.

Poszczególne wartości sumuje się. Koszt ubezpieczenia pasieki od zatrucia, wyginięcia i zniszczenia pasieki wynosi 8%. Rozszerzenie ochrony o kradzież podnosi składkę łącznie do 9% wartości SU czyli 70% wartości pasieki.

Szczegółowe warunki ubezpieczenia zawarte są w OWU. Wszystkie dokumenty oraz wsparcie dostępne są u Doradców ANG Spółdzielni Pośredników Ubezpieczeniowych. W razie pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Doradcą:

Tomasz Szlachta

tel. 509-678-343

tomasz.szlachta@angkredyty.pl

Opublikowano

Cwaniaczki, czy AC za auto warto 100 tys też kosztuje 9% wartości czyli 9000 rocznie?? W razie kradzieży uszkodzenia wypłacą tylko 70 % czyli 70 tys?

Jak się ma punkt Składki wynoszą: - od kradzieży – 1% SU. oraz Rozszerzenie ochrony o kradzież podnosi składkę łącznie do 9% wartości SU Sami sobie zaprzeczają.

Opublikowano

10zł jak się ul wyceni na ok 700zł (ul, wyposażenie ula,pszczoły i miód)

14zł z hakiem wtedy zwracają nawet za otrutą rodzinę

słyszałem że w PZU grupowe ubezp płacili 7zł od pnia i wtedy za ul zwracali 500zł

czym więcej się wyceni za ul tym składka pewnie będzie wyższa

• Lubię 1