Robi_Robson Opublikowano 22 Lipca 2015 Opublikowano 22 Lipca 2015 No i musiałem się zarejestrować Nie ma tego złego ... dzięki daro za zwrócenie uwagi. Koledzy Robi_Robson i MAZI, nie ma lekceważenia ludzi spoza kręgu. Dowiem się i dam Wam znać. Wiem, że Krystyna nigdy nie pozwoliłaby sobie na nie odpowiedzenie gdyby nie szczególna sytuacja, np. pobyt w pasiece, do której ma wyjątkowo daleko i późniejszy nawał maili. Czasem coś można przegapić, ale po to (m.in) jesteśmy, by wypełniać tę lukę, której wszyscy zdają się nie dostrzegać. Przyznaję, że mamy bałagan w paru miejscach i pewnie zawsze będziemy mieli bo choć rosną nasze możliwości i liczba zaangażowanych ludzi, rośnie też Polanka i coraz więcej spraw trzeba prowadzić. Tak więc sprawdzę i dam Wam znać za kilka dni. Za kilka dni, bo wiem, że Krystyna znowu wyjechała do pasieki i przynajmniej do niedzieli jej nie będzie. Pozdrawiam Wszystkich. Mój e-maill będzie już zapewne nie do odkopania ... to było dość dawno . Na dniach napiszę kolejny Cytuj
MAZI Opublikowano 23 Lipca 2015 Opublikowano 23 Lipca 2015 Nie ma tego złego ... Mój e-maill będzie już zapewne nie do odkopania ... to było dość dawno . Na dniach napiszę kolejny Ja kontakt mam, tylko muszę ubezpieczyć indywidualnie ponieważ przez Polankę ubezpieczenie będzie do 15 maja a jak indywidualnie to 12 miesięcy :-P a ylko 1 zł od ula drożej Cytuj
mariopalmeral Opublikowano 30 Lipca 2015 Opublikowano 30 Lipca 2015 No i musiałem się zarejestrować - dzięki daro za zwrócenie uwagi. Koledzy Robi_Robson i MAZI, nie ma lekceważenia ludzi spoza kręgu. Dowiem się i dam Wam znać. Wiem, że Krystyna nigdy nie pozwoliłaby sobie na nie odpowiedzenie gdyby nie szczególna sytuacja, np. pobyt w pasiece, do której ma wyjątkowo daleko i późniejszy nawał maili. Czasem coś można przegapić, ale po to (m.in) jesteśmy, by wypełniać tę lukę, której wszyscy zdają się nie dostrzegać. Przyznaję, że mamy bałagan w paru miejscach i pewnie zawsze będziemy mieli bo choć rosną nasze możliwości i liczba zaangażowanych ludzi, rośnie też Polanka i coraz więcej spraw trzeba prowadzić. Tak więc sprawdzę i dam Wam znać za kilka dni. Za kilka dni, bo wiem, że Krystyna znowu wyjechała do pasieki i przynajmniej do niedzieli jej nie będzie. Pozdrawiam Wszystkich. Dobry bajer to połowa sukcesu.Pozdrawiam. Cytuj
MAZI Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Opublikowano 14 Sierpnia 2015 Cholera wysłałem do Pani Danuty deklarację już 10 dni temu, potem się przypomniałem i do dziś nie mam ani odzewu ani polisy... Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Opublikowano 15 Sierpnia 2015 Wtrącę się do dyskusji. W tym roku dorwałem agenta PZU który liczył mi ubezpieczenie pasieki. Opracowałem temat tutaj http://www.slezanskiemiody.pl/index.php/porady-dla-pszczelarzy/itemlist/category/113-ubezpieczenie-pasieki Na samym dole macie plik do pobrania co PZU ubezpiecza i co obejmuje ubezpiecznie. Opisałem to na stronie i może coś wam się przyda. Na samym dole macie też formularz który wysyła zapytanie bezpośrednio do człowiek który liczył mi ubezpiecznie. Może się przyda wam do czego i w czymś pomoże Pozdro Daniel Cytuj
dudi Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 Gdyby kogoś interesowało ANG Spółdzielnia Pośredników Ubezpieczeniowych – Ubezpieczenie Pasiek Przedmiot ubezpieczenia. Ubezpieczeniem mogą być objęte: - pasieki składające się co najmniej z 5 pni pszczelich; - pnie pszczele znajdujące się na toczku, w pawilonie lub stebniku, w miejscu stałego położenia pasieki lub znajdujące się sezonowo na pożytkach; - średnie lub silne rodziny pszczele, bez objawów zatrucia, osadzone w ulach ramowych stosowanych w gospodarce pasiecznej. Suma ubezpieczenia. Suma ubezpieczenia pasieki to maksymalnie 70% jej wartości rynkowej. Wartość pasieki to suma wartości wszystkich (minimum 5-ciu) ubezpieczonych pni wchodzących w skład pasieki. Na wartość pnia pszczelego składa się: - wartość ula; - wartość rodziny pszczelej: matki, pszczół robotnic, trutni i czerwia; - ryczałtowa wartość 6 kg miodu i 1 kg czerwia. Zakres ubezpieczenia. Ubezpieczenie zawierane jest na okres 1 roku. Ubezpieczeniem objęte są szkody powstałe wskutek następujących wypadków: - zatrucia pszczół spowodowanego środkami ochrony roślin; - uszkodzenia lub zniszczenia pni pszczelich przez ogień, powódź, huragan lub uderzenie piorunu; - uszkodzenie lub zniszczenia pni pszczelich przez osoby trzecie; - uszkodzenie lub zniszczenia pni pszczelich na skutek wypadku podczas transportu pszczół na terenie RP. - ubezpieczeniem objęte są skutki szkód spowodowanych na skutek konsekwencji: ognia, powodzi lub huraganu; - szkody powstałe wskutek kradzieży pni pszczelich lub rodzin pszczelich z uli z plastrami czerwia i miodu. Składki. Składki liczone są procentowo od wartości Sumy Ubezpieczenia czyli od 70% wartości rynkowej pasieki. Składki wynoszą: - od zatrucia i wyginięcia pszczół – 5% SU; - od zniszczenia – 3% SU; - od kradzieży – 1% SU. Poszczególne wartości sumuje się. Koszt ubezpieczenia pasieki od zatrucia, wyginięcia i zniszczenia pasieki wynosi 8%. Rozszerzenie ochrony o kradzież podnosi składkę łącznie do 9% wartości SU czyli 70% wartości pasieki. Szczegółowe warunki ubezpieczenia zawarte są w OWU. Wszystkie dokumenty oraz wsparcie dostępne są u Doradców ANG Spółdzielni Pośredników Ubezpieczeniowych. W razie pytań zapraszamy do kontaktu z naszym Doradcą: Tomasz Szlachta tel. 509-678-343 tomasz.szlachta@angkredyty.pl Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 1 Maja 2016 Autor Opublikowano 1 Maja 2016 Cwaniaczki, czy AC za auto warto 100 tys też kosztuje 9% wartości czyli 9000 rocznie?? W razie kradzieży uszkodzenia wypłacą tylko 70 % czyli 70 tys? Jak się ma punkt Składki wynoszą: - od kradzieży – 1% SU. oraz Rozszerzenie ochrony o kradzież podnosi składkę łącznie do 9% wartości SU Sami sobie zaprzeczają. Cytuj
Gość Imker Opublikowano 1 Maja 2016 Opublikowano 1 Maja 2016 10zł jak się ul wyceni na ok 700zł (ul, wyposażenie ula,pszczoły i miód) 14zł z hakiem wtedy zwracają nawet za otrutą rodzinę słyszałem że w PZU grupowe ubezp płacili 7zł od pnia i wtedy za ul zwracali 500zł czym więcej się wyceni za ul tym składka pewnie będzie wyższa 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi