Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
13 godzin temu, Tadek11 napisał:

Nie masz serca dla Kobiet 

Jak Ciebie prosi że chce dla dziecka aaaaa.gif

Dla bąbelka, jego uśmiech będzie nagrodą za usługę ;)

Opublikowano
Jak w temacie dekrystalizacji na małą skalę, czyli tanio i wygodnie, jak to tylko możliwe.

Jeszcze tylko dolac wody.  Prosze zauwazyc ze sloiki sa podwyzszone i nie leżą na dnie garczka. 

jJ4CHTU.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
On 10/31/2020 at 3:02 AM, Tadek11 said:

Czyli twierdzisz że to urządzenie da radę ogrzać garnek na 5 słoików 0,9 l itra ? Jakiej pojemności garnek ? 

Najwiecej to dwa wiadra po 24kg na raz. Tutaj jedno wiadro w garczku 50L . Mysle ze ok 30godz wystarczy. 

BRlHWLr.jpg

Opublikowano (edytowane)

Dobre pytanie. Nigdy nie zastanawialem sie nad tym.  Ok policzmy. 800W x 12godz = 9600W/h  = 9.6kWh*$.12  = $1.15  

We wiaderku bylo 24 kg to wychodzi $0.05  

Na jeden sloik wyszlo 5 centow . Czyli zarobie $14.95   Jak jak tu zyć panie p.?

Edytowane przez Beeman
Opublikowano
7 godzin temu, Beeman napisał:

Na jeden sloik wyszlo 5 centow . Czyli zarobie $14.95   Jak jak tu zyć panie p.?

Nie zarobione $14,95 tylko stracone $0,05 ;)

• Haha 1
Opublikowano
27 minutes ago, Krzyżak said:

Nie zarobione $14,95 tylko stracone $0,05

Tak, tak stary dylemat.  1/2 pelny czy 1/2 pusty.   Z doswiadczenia wiadomo ze 90% klientów wybiera patoke. Czyli konieczne zlo.  

Opublikowano

Niekoniecznie. Cały swój miód sprzedaje w detalu. Z racji tego, że jest go trochę, sprzedaż ciągnie się miesiącami więc miód przeważnie jest skrystalizowany.

Kliencie to rozumieją i nie wybrzydzają. Miodu nie dekrystalizuję. Jak ktoś ma wybrednych klientów to lepiej chyba iść w kremowanie miodu.

• Lubię 1
Opublikowano

Dzisiaj walcuje wosk (weze) na swieczki. I znow moja niezawodna maszyna mi pomaga. Do walcowania na walcach gladkich aby wosk nie kleil sie do rolek musi miec odpowiedna temp. 

• 5 lat później...
Opublikowano

Kilka dni temu klient zwrócił mi kilka słoików miodu, które zakupił u mnie wcześniej, reklamując ze jego matka chciała lejący. Cóż było robić zdekrystalizowałem temperaturowo. Mam piekarnik gdzie można ustawić 40 sr. C. Niestety dekrystalizacja trwała kilka dni, tzn. Czasowo zablokowałem piekarnik, klient zadowolony, żona mniej. 😁

Opublikowano
3 godziny temu, Marco napisał(a):

Cóż było robić zdekrystalizowałem temperaturowo.

No cóż przepisowo trzeba zachować jakiś reżim temperaturowy żeby nie tracić na właściwościach i to rzeczywiście trwa długo  , w zależności jeszcze od rodzaju miodu niektóre miody łatwiej się rozpuszczają , inne bardzo długo trzeba dekrystalizować w tym reżymie nie przekraczając 45 st.C i  bez specjalnie  skonstruowanych urządzeń . Oficjalnie w ramach etyki pszczelarskiej tak się powinno postępować  , ale życie jest życiem i czasami można zrobić odstępstwo od tego reżimu temperaturowego , ale watro by poinformować klienta o tym ,  że rekrystalizowaliśmy miód do postaci płynnej i że to nie jest na  lekarstwo ze wszystkimi enzymami miodowymi . Zresztą niektórzy używają miodu płynnego do pierników ciast miodowców czy do słodzenia kawy , a więc i tak zużywają go w podwyższonej temperaturze , a podgrzanie już do 50 -55 st.C znacznie przyśpiesza dekrystalizację i jeżeli komuś to pasuje i poinformujemy ,  że rozkrystalizowaliśmy miód  i się na to zgadza to nie widzę sprawy ,  tylko trzeba go poinformować o tym fakcie.

Jeżeli będziemy się szczypać , to i tak klient pójdzie do marketu i kupi  płynny i zarobi market i kombinatorzy. 

Opublikowano

Nie miałem wyjścia miód był w sloikach z etykietami - tylko dek-krystalizacja na sucho. Swoją drogą muszę rozejrzeć się za jakimś dekrystalizatorem, raczej suchym.