Krzyżak Opublikowano 31 Października 2020 Opublikowano 31 Października 2020 Coś dla nich przyjemniejszego Cytuj
Krzychu Opublikowano 31 Października 2020 Opublikowano 31 Października 2020 13 godzin temu, Tadek11 napisał: Nie masz serca dla Kobiet Jak Ciebie prosi że chce dla dziecka Dla bąbelka, jego uśmiech będzie nagrodą za usługę Cytuj
Beeman Opublikowano 2 Listopada 2020 Opublikowano 2 Listopada 2020 Jak w temacie dekrystalizacji na małą skalę, czyli tanio i wygodnie, jak to tylko możliwe. Jeszcze tylko dolac wody. Prosze zauwazyc ze sloiki sa podwyzszone i nie leżą na dnie garczka. Cytuj
Beeman Opublikowano 22 Listopada 2020 Opublikowano 22 Listopada 2020 On 10/31/2020 at 3:02 AM, Tadek11 said: Czyli twierdzisz że to urządzenie da radę ogrzać garnek na 5 słoików 0,9 l itra ? Jakiej pojemności garnek ? Najwiecej to dwa wiadra po 24kg na raz. Tutaj jedno wiadro w garczku 50L . Mysle ze ok 30godz wystarczy. Cytuj
Beeman Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Ok, po 12 godzinach (@43C) miod jest plynny. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Ciekawe ile kWh pobrało przez te 24h. Cytuj
Beeman Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 (edytowane) Dobre pytanie. Nigdy nie zastanawialem sie nad tym. Ok policzmy. 800W x 12godz = 9600W/h = 9.6kWh*$.12 = $1.15 We wiaderku bylo 24 kg to wychodzi $0.05 Na jeden sloik wyszlo 5 centow . Czyli zarobie $14.95 Jak jak tu zyć panie p.? Edytowane 23 Listopada 2020 przez Beeman Cytuj
Krzyżak Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 7 godzin temu, Beeman napisał: Na jeden sloik wyszlo 5 centow . Czyli zarobie $14.95 Jak jak tu zyć panie p.? Nie zarobione $14,95 tylko stracone $0,05 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 27 minutes ago, Krzyżak said: Nie zarobione $14,95 tylko stracone $0,05 Tak, tak stary dylemat. 1/2 pelny czy 1/2 pusty. Z doswiadczenia wiadomo ze 90% klientów wybiera patoke. Czyli konieczne zlo. Cytuj
Krzyżak Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Niekoniecznie. Cały swój miód sprzedaje w detalu. Z racji tego, że jest go trochę, sprzedaż ciągnie się miesiącami więc miód przeważnie jest skrystalizowany. Kliencie to rozumieją i nie wybrzydzają. Miodu nie dekrystalizuję. Jak ktoś ma wybrednych klientów to lepiej chyba iść w kremowanie miodu. 1 Cytuj
Beeman Opublikowano 23 Listopada 2020 Opublikowano 23 Listopada 2020 Dzisiaj walcuje wosk (weze) na swieczki. I znow moja niezawodna maszyna mi pomaga. Do walcowania na walcach gladkich aby wosk nie kleil sie do rolek musi miec odpowiedna temp. Cytuj
Marco Opublikowano 13 godzin temu Opublikowano 13 godzin temu Kilka dni temu klient zwrócił mi kilka słoików miodu, które zakupił u mnie wcześniej, reklamując ze jego matka chciała lejący. Cóż było robić zdekrystalizowałem temperaturowo. Mam piekarnik gdzie można ustawić 40 sr. C. Niestety dekrystalizacja trwała kilka dni, tzn. Czasowo zablokowałem piekarnik, klient zadowolony, żona mniej. 😁 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 10 godzin temu Opublikowano 10 godzin temu 3 godziny temu, Marco napisał(a): Cóż było robić zdekrystalizowałem temperaturowo. No cóż przepisowo trzeba zachować jakiś reżim temperaturowy żeby nie tracić na właściwościach i to rzeczywiście trwa długo , w zależności jeszcze od rodzaju miodu niektóre miody łatwiej się rozpuszczają , inne bardzo długo trzeba dekrystalizować w tym reżymie nie przekraczając 45 st.C i bez specjalnie skonstruowanych urządzeń . Oficjalnie w ramach etyki pszczelarskiej tak się powinno postępować , ale życie jest życiem i czasami można zrobić odstępstwo od tego reżimu temperaturowego , ale watro by poinformować klienta o tym , że rekrystalizowaliśmy miód do postaci płynnej i że to nie jest na lekarstwo ze wszystkimi enzymami miodowymi . Zresztą niektórzy używają miodu płynnego do pierników ciast miodowców czy do słodzenia kawy , a więc i tak zużywają go w podwyższonej temperaturze , a podgrzanie już do 50 -55 st.C znacznie przyśpiesza dekrystalizację i jeżeli komuś to pasuje i poinformujemy , że rozkrystalizowaliśmy miód i się na to zgadza to nie widzę sprawy , tylko trzeba go poinformować o tym fakcie. Jeżeli będziemy się szczypać , to i tak klient pójdzie do marketu i kupi płynny i zarobi market i kombinatorzy. Cytuj
Marco Opublikowano 9 godzin temu Opublikowano 9 godzin temu Nie miałem wyjścia miód był w sloikach z etykietami - tylko dek-krystalizacja na sucho. Swoją drogą muszę rozejrzeć się za jakimś dekrystalizatorem, raczej suchym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.