Jump to content

Drogi Użytkowniku.

Zdajemy sobie sprawę, iż reklamy czasami bywają uciążliwe, jednak  staramy się z nich utrzymywać. Prosimy o wyłączenie blokowania reklam na naszej stronie, a komunikat zniknie. Dziękujemy za zrozumienie!

Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"
Sign in to follow this  
pszczołarz

Dekrystalizacja, czyli klient nasz Pan

Recommended Posts

Witam doświadczonych kolegów i koleżanki!

 

Zostało mi sporo miodu zeszłorocznego. Wiadomo, nic mu się nie stało, odpowiednio przechowany w suchym miejscu, jednak nie cieszy się dużym wzięciem. Klienci, mimo, że pouczeni przeze mnie o naturalnym procesie krystalizacji, chcą miodu płynnego. W związku z tym zastanawiam się nad kupnem urządzenia, dzięki któremu część miodu mógłbym przywrócić do stanu płynnego. Nie opłaca mi się kupować maszyny za kilka tysięcy, a sam nie stworzę urządzenia ze starej lodówki. Czy któryś z Panów używa garnka elektrycznego, takiego do pasteryzacji? Jest możliwość ustawienia temperatury, więc przegrzaniem miodu nie grozi. Zda to egzamin? Jak myślicie?

 

Wstawiam przykładowy garnek:

http://f01.esfr.pl/foto/6/7344664307/15a19c1f19ac552bab7475891442f243/severin-ea3658_1,7344664307_7.jpg

 

Pozdrawiam, życzę udanych zbiorów i dobrego sezonu!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem ten garnek nie nadaje się. Aby bezpiecznie dekrystalizować miód konieczny jest pewny i precyzyjny regulator temperatury. Osobiście nie zaryzykował bym. Szukał bym czegoś z dokładnością regulacji do dziesiątej stopnia. Wtedy szansa jest większa. A najlepiej używać urządzeń do tego dedykowanych.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dziękuję za odpowiedź. Właśnie tego się obawiam, że niechcący zmarnuję miód, a tego za wszelką cenę oczywiście chcę uniknąć. Myślałem o tym, żeby ustawić na mniejszą temperaturę, np. 30 stopni. Ale racja, że nie mam pewności, że nie podniesie się ona w trakcie działania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja uważam że szkoda kasy na drogie i specjalistyczne urządzenia do de krystalizacji miodu.  Lepiej kupić dokładny termometr i zbadać charakterystykę tego gara i sprawdzić to samemu , niż wydawać grube tysiące ? Ale jak kogo stać ? To nie ma rozmowy !! Na innym forum używali takich garów do pasteryzacji i nie narzekali .

Sam mam zamiar sobie taki kupić.

Pozdrawiam

Tadek

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie nie wiadomo, co będzie za rok, dwa i ile się miodu zbierze... Więc na te 4 tysiące musiałbym sporo tych słoików przetopić. Najwyżej żona będzie przetwory pasteryzowała, jak się nie sprawdzi!

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

A może z dokładnością do 1/100 stopnia ? Takie termostaty mają bezwładność +/- 3 stopnie .Przeskalować i do miodu wystarczy. Więcej - lodówka kabel grzejny , chynski termostat . :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Lodóweczka z grzaniem super, nada się na wyjazdy pikniki itp. !! ale ja wolę jak Daro lodówka za 20 zł (nawet zamrażalnik działa :) będzie pyłek przemrozić) a u góry kilka otworów wiertarą żeby był jako taki obieg powietrza, do tego kabel grzejny za 50 zł zwinięty na dole, termoregulator np RT-2C za 70 zł z przesyłką i mamy piękny dekrystalizator/suszarkę do pyłku w jednym :D za koszt max 150 zł a wejdzie słoi od groma albo nawet dwa hoboki. Jak kto chce można dodać wentylator ale ja widziałem takich ze trzy u mnie w kole dziadki mają i wydaje mi sie zbędny bo u nich działa bez :D 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja mam taki garnek do pasteryzacji, kupiłem używkę chyba za 30 zł. odchyły w temperaturze są ok 2 stopnie, sprawdzałem termometrem cieczowym, jedyne ograniczenie w nim jest takie że nastawia się na czas, maksymalnie 3 godziny a to trochę za krótko aby krupiec zamienił się w patokę i trzeba nastawiać drugi cykl.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Nacek, jesteś zadowolony z zakupu?

piotrpodhale Nie wiesz może ile tam słoików wejdzie? Dosyć mała ta lodówka, ale sam pomysł bardzo dobry!

vincent vega No właśnie problem w tym, że miód mam już w słoikach, więc teraz by trzeba było przelewać do wiader, potem znów pakować. Szkoda słoików i miodu oraz mojej pracy. Chyba, żeby wstawić słoiki w jakiś pojemnik i nagrzewać cały pojemnik, tylko czy tak można.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 Nacek, jesteś zadowolony z zakupu?

Oczywiście, za taką kasę, jedynie co to ten czas 3 godziny trochę krótki i trzeba dwa pamięta aby włączyć ponownie,  wchodzi do niego osiem słoików 0,9 l. Miód przechowuje na dłuższą metę tylko w słoikach, dekrystalizuję raczej rzadko tak że wystarczy na moje potrzeby w zupełności. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przewód grzewczy - 120zł

Regulator temperatury 70zł 

do tego szafka kuchenna, lub w miarę szczelna skrzynka , teraz latem nie musi być nawet izolawana bo różnica temp. 15- 20 stopni. 

To nie jest cieplarka do wychowu matek, więc nie ma co słuchać bzdur, że niezbędna regulacja co do 0.1 stopnia. Jakby ktoś bliżej i może podjechać to pomogę zrobić . Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.