Jump to content
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Nacek

Użytkownicy
  • Posts

    1 167
  • Joined

  • Last visited

  • Days Won

    55

Nacek last won the day on June 18 2023

Nacek had the most liked content!

Informacje o profilu

  • Płeć
    Mężczyzna
  • Imię
    Ignacy
  • Lokalizacja
    Ziemia Sieradzka
  • Typ ula
    WP, wielkopolski, dadant 1/2

Recent Profile Visitors

2 379 profile views

Nacek's Achievements

Guru forumowy

Guru forumowy (6/7)

510

Reputation

  1. Co do światełka w tunelu, czasami jest to nadjeżdżający pociąg z przeciwka😳
  2. To czy z fasoli będzie miód to zależy od odmiany, szparagowe są nie nektarujące. Z tego co wiem to nektaruje tylko jaś ale pewności nie mam.
  3. Dziś miałem ofertę cukru w workach cena 4,2 za kg. Trzy tygodnie temu kupiłem po 4,4 z dostawą.
  4. U mnie lipy , zakończyły kwitnienie ponad dwa tygodnie temu. W tej chwili jestem na Wyspie Wolin a tutaj jaszcze resztki kwiatków.
  5. Kiedyś mieszałem miód rzepakowy z sokiem pokrzywowym, odzyskałem ok połowy tego co pszczoły dostały, zabrałem tylko to co było w nadstawce sporą część była rozłożona pod kratą nad czerwiem a ile zjadły to trudno ocenić. Mi ten specyfik za bardzo nie smakował, śmierdział pokrzywami, dobrze że żonie smakował to przynajmniej miodu nie zmarnowałem i praca nie poszła na marne.
  6. Obstawiam że to wina nowej matki, jajka z innej rodziny wyjaśnią to definitywnie
  7. Krzychu a ta przerwa w czerwieniu to nie jest spowodowana brakiem pożytku, czy może bardziej brakiem wziątku? Po moich pszczołach widać wyraźnie że czują koniec sezonu, matki spowolniły, ramki pracy teraz już są przez nie omijane a pszczoły zalewają je miodem. U mnie jesień pszczelarska tuż tuż. Ogólnie rok słaby, jak wiosna jest niespecjalnia to reszta sezonu już tego nie nadrobi, taki teren.
  8. To kwestia odpowiedniej organizacji, jedna miejscówka, jeden dzień, zostaje jeszcze czas na marketing chociaż z tym ostatnio nie najlepiej, zawsze miodu mi brakowało a od dwóch lat mi zostaje. Wcześniej miałem więcej pszczół ale to powodowało że zbiory były mniejsze. Teren jest ubogi w pożytek dlatego nie mogę trzymać więcej w jednym miejscu a więcej miejscówek nie ogarnę. Pamiętam jak zaczynałem na początku lat osiemdziesiątych to na jednym pasie zysku można było trzymać po czterdzieści czy nawet pięćdziesiąt pni ale rozwój rolnictwa zrobił swoje. Jak mi się nie chce albo przyjdzie mi do głowy że za ciężko to sobię myślę o znajomym który ma podobnej wielkości pasiekę a liczy sobie prawie 90 lat i nie narzeka, pszczoły ma zadbane a jego można spotkać regularnie na wszystkich targowiskach w okolicy no i cały czas coś dokupuje sprzęt i unowocześnia swoją pasiekę, do niedawna był prezesem miejscowego koła. Można?! A co do pomagania to żona mi pomaga w marketingu, przy pszczołach nie może bo jest uczulona na jad. Tylko na jakoś na kasę uczulenia niema
  9. Tyle w jednym miejscu to i u mnie by padło z głodu 15 w porywach 20 na miejscówce to maksymalnie, mam pięć stałych i ta nieszczęsna laweta na której stoi 12, kiedyś woziłem na niej 20 ale zrezygnowałem z tych wysuwanych szuflad aby się z nimi nie szarpać. Coś w życiu trzeba robić przecież nie będę siedział na kanapie i oglądał TVP czy TVN
  10. A tak w ogóle to leżę obolały w łóżku, wczoraj wieczorem przewoziłem lawetę z ulami z akacji na lipę, podczas spinania uli pasami poślizgnąłem się i wylądowałem tyłkiem na metalowym kancie. Boli jak nie wiem co, ledwie na nogach stoję a jeszcze zostało mi prawie siedemdziesiąt uli z których muszę wybrać miód akacjowy. A miało to być takie przyjemne hobby i sposób na dorobienie sobie do emerytury 🥶
  11. W tym tygodniu odwirowałem akacje z uli które wcześniej były na rzepaku. Miód wygląda jak maślanka z wielkim trudem przychodził przez sito, niby płynny a w słoiku wygląda jak rzepak po krystalizacji🤢
  12. Czasami stosuję zamianę rodziny w nastroju domowym z odkładem, oczywiście trzeba mieć taki odkład zrobiony odpowiednio wcześniej. Na starym miejscu zostaje miodnia z pszczołami i pod to trafia odkład z młodą matką na to nadlatuje się pszczoła lotna i pracuje dalej a nastrój rejonowy najszybciej dopiero za rok. Macierzak można wykorzystać już w zależności od potrzeb i wyobraźni albo rozparcelować na odkłady albo zostawić i w dalszej części sezonu wykorzystać jako rodzinę produkcyjną.
  13. Dziś zrobiłem remanent w magazynku, zostało mi jeszcze 900 słoików miodu a świeży tuż tuż 😕
  14. Ja z kolei ramki przechowuje w korpusach poustawianych w słupki i przykryte powałkami z otwartymi pajączkami. Pomieszczenie to przewiewna stodoła. Jestem chyba bardziej leniwy od mania mi się nie chce wyjmować ramek😏
  15. A gdzie jest czerw? W pierwszej kolejności układają nad czerwiem.
×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.