Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

/.../ Jak w zeszłym roku dawałem słoiki na pajączka bez sitka, to dość ładnie szło, teraz położyłem na sitko i biorą słoik litrowy w jakieś 3 dni i zastanawiam się /.../

Porównaj okresy: ''jak w zeszłym..." i "teraz ..."  i powinieneś mieć odpowiedź .... wokół mają dużo .... dużo lepszego pokarmu .

PF

Opublikowano

No tak, ale odkład świeżo zrobiony kilka dni temu i w zasadzie nosa wystawiły tylko jednego dnia na oblot. Pokarmu dałem im trochę z czerwiem. Tak samo roje, wczoraj obsadziłem, na noc dałem słoiki i prawie nie ruszone.

Opublikowano

Pszczoła umie liczyć  efektywność wziątku , syrop 1:1 najlepszy  + pod nosem . Efektywność jest max . Rojowi się daje węzę nie cukier 85% wagi rójki to miód. Gdzie one mają ten cukier wsadzić ?

Opublikowano

Dzisiaj zerwałem ostatnie już chyba mateczniki po utworzeniu odkładu i wyłamałem zabezpieczenia w klateczkach z matkami. Podczas przeglądu plastrów kopara mi opadła jak zobaczyłem świeży nakrop w miejscach po wygryzieniu czerwiu :) więc podkarmiania w takich warunkach meteo jak i pożytkowych ni ma potrzeby uskuteczniać zwłaszcza że w odkładzie powinna znaleźć sie ramka z pokarmem albo i dwie :) to wystarcza w zupełności a i roboty mniej. A co do pajączków to wszystkie rodziny podkarmiałem na zimę bez wyciagania pajączka i jak chciały to pobierały pokarm aż denko w słoiku zassało ;)

Opublikowano

Rojowi się daje węzę nie cukier 85% wagi rójki to miód. Gdzie one mają ten cukier wsadzić ?

Węzę mają, w zasadzie samą. Odbudują trochę, zdeponują albo zużyją to co mają to cukier nad głową do popędzenia mają. Myślę dawać aż 2 korpusy odbudują i dopiero przy ewentualnej odbudowie nadstawki przestać im dawać syropek.