arek992 Opublikowano 16 Lipca 2015 Opublikowano 16 Lipca 2015 Witam, dziś zaglądałem do swoich uli i w jednej rodzinie zauważyłem praktycznie brak jajeczek i larw(czyli matka nie czerwiła co najmniej tydzień) jedynie na ostatniej ramce około 10x10cm świeżych jajeczek. Myślałem że matkę wymieniły bądź uszkodziłem ale była na ostatniej ramce stara znakowana. Czym może być spowodowana taka przerwa w czerwieniu ? Cytuj
Gość Imker Opublikowano 16 Lipca 2015 Opublikowano 16 Lipca 2015 ostatnio pogoda nie rozpieszczała więc pszczoły nie wylatywały za dużo z ula, może ograniczyły matkę w czerwieniu, masz jakiś pożytek w okolicy? bo jak nie to bedzie trzeba zacząc delikatnie podkarmiac... ale niech sie fachowcy wypowiedzą Cytuj
arek992 Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Opublikowano 16 Lipca 2015 Pożytku jako takiego nie mam, podkarmiam ciastem ale zbyt ochoczo go nie pobierają Cytuj
arek992 Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Opublikowano 16 Lipca 2015 Może to będzie jakieś wyjście dodam że w innych rodzinach matki czerwią na całego Cytuj
arek992 Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Opublikowano 16 Lipca 2015 ale nie ma mateczników jakieś tam miseczki są ale nie podlane nawet Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 16 Lipca 2015 Opublikowano 16 Lipca 2015 Jakim kolorem jest oznakowana? Cytuj
arek992 Opublikowano 16 Lipca 2015 Autor Opublikowano 16 Lipca 2015 Kolor biały ale akurat to nie ma znaczenia pszczoły mam od bardzo dobrego kolegi matka jest z maja tego roku Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 17 Lipca 2015 Opublikowano 17 Lipca 2015 No jak bardzo dobry kolega to pozdrawiamy! Wyhamować czerwienie matek w lipcu mogą;dłuższa niepogoda-zimno,deszcz,brak miejsca do czerwienia,brak pokarmu w tym pyłku. Ewentualnie może to być kończące się nasienie lub inny defekt matki.Pozdrawiam Piotr. Cytuj
Gość Imker Opublikowano 17 Lipca 2015 Opublikowano 17 Lipca 2015 też właśnie myślałem o tym koledze .... żeby był faktycznie taki dobry jak mówisz... bo wydaje mi się ze na opalitki tegoroczne powinno być go stać... no ale faktycznie to może byc kilka innych powodów Cytuj
arek992 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Opublikowano 17 Lipca 2015 matek nie znakuje opalitkiem tylko jakimś mazakiem, i nie sądzę żeby mnie zrobił w konia. Zobaczę jak się będzie sprawa miała za kilka dni. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 17 Lipca 2015 Opublikowano 17 Lipca 2015 matek nie znakuje opalitkiem tylko jakimś mazakiem, i nie sądzę żeby mnie zrobił w konia. Zobaczę jak się będzie sprawa miała za kilka dni. Oczywiście obserwuj sprawę. Cytuj
chita666 Opublikowano 17 Lipca 2015 Opublikowano 17 Lipca 2015 Jak to jest ul z nadstawką to zawsze możesz przenieść wygryzający się czerw do nadstawki a do gniazda włożyć ze 2 puste ramka. dasz jej wtedy miejsce do czerwienia. jak tego nie zaczerwi to defekt matki. Inne ule pracują normalnie jak piszesz więc pyłek i pożytek mają powinna czerwić na całego... Cytuj
arek992 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Opublikowano 17 Lipca 2015 problem z tym że żadnego suszu nie posiadam ;/ Cytuj
pleszek Opublikowano 17 Lipca 2015 Opublikowano 17 Lipca 2015 Jak jest pozytek lub jak podkarmiasz daj przed ostatnia ramka ramke wezy . Cytuj
arek992 Opublikowano 17 Lipca 2015 Autor Opublikowano 17 Lipca 2015 Tak też zrobiłem. Jak by ktoś z forumowiczów miał nadwyżkę suszu wielkopolskiego chętnie bym kupił w rozsądnej cenie. I jeszcze jedno pytanko spróbuje tego syropu 1 do 1 ile go dać na rozwój ? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 19 Lipca 2015 Opublikowano 19 Lipca 2015 Podaj im jakieś pół litra rzadkiego syropu co 2 dni zresztą robisz przeglądy na bieżąco widzisz że sucho to im polej. Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 29 Lipca 2015 Opublikowano 29 Lipca 2015 U mnie w kilku ulach, gdzie wbrew zaleceniom odebrałem z gniazda, matki też nie czerwiły. Dałem im dawkę cukru i po dwóch dniach zaczęły ponownie czerwić. Cytuj
Slav. Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 W jednym ulu zaobserwowałem przerwę w czerwieniu,bo pszczoły zalały gniazdo miodem z nawłoci. Ramki nadstawkowe zostały puste,a gniazda zalane,1/4 od góry zasklepiona, reszta nie. Jak rozwiązać ten problem? Cytuj
pleszek Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Wymien 2 czy 3 ramki zalane miodem na poste i niech matka czerwi Cytuj
Slav. Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Wymien 2 czy 3 ramki zalane miodem na poste i niech matka czerwi Tak to jest sensowne rozwiązanie ale znalazłem się w nieciekawej sytuacji. Nie dysponuje pustymi ramkami gniazdowymi,jedynie nadstawki ( pszczoły trzymam na 1 korpus + nadstawki). Mogę jedynie puste nadstawki przełożyć pod korpus. Cytuj
daro Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Wywirować miód i pamiętać że pszczoły na jesieni nie przechodzą do nadstawek. Miód trzeba lokować w bocznych plastrach. Cytuj
Slav. Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Daro ale ta sytuacja dotyczy tylko jednej rodziny,w pozostałych wszystko wygląda jak w książce - na ramkach gniazdowych czerw a w nadstawkach był miód(już wywirowany). W tej jednej rodzinę nadstawki puste,gniazda pozalewane miodem -na chwile obecną nie nadaje do odwirowania,bo większość nie zasklepiona. Cytuj
sok_mir Opublikowano 23 Sierpnia 2015 Opublikowano 23 Sierpnia 2015 To wez dwie lub trzy ramki gniazdowe , odslep, wloz do nadstawki na plasko, lub pochylone, otworz pajaczki , po jednym, dwu dniach masz pieknie wyczyszczone ramki i dajesz je do tej rodziny gdzie chcesz zeby matka czerwila. Ja tak robilem wlasnie teraz bo jedna matka sie wstrzymala z czerwieniem, a nie mielem pustych i przeczerwionych ramek. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi