Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja jednak ramki boczne z dużą ilością pierzgi zostawiam do zakarmienia i dalej na zimę,wolę potem wyciągnąć środkowe ramki po wygryzionym czerwiu. Odnośnie syropu pszczoły kiedy już jest zimniej  znacznie lepiej pobierają ciepły syrop.Ale to takie różnice regionalne w przygotowaniu rodzin do zimy.PK 

Piotrek  napisz cos wiecej o tym , kiedy to robisz , nie rozwalasz pszczolom wszystkich mostkow i czego tam by sobie nie nabudowaly, a nie jest tez tak , ze w tych srodkowych ramkach to jednak czerw jest cala zime , albo prawie cala zime, minimalna ilosc ale jednak ;)

Opublikowano

sok mir ja na nawłoci nie trzymam pszczół do końca i nie zabieram im wszystkiego do 0. jesienie sa teraz długie i ciepłe przynajmniej u mnie więc cukier spokojnie zdążą przerobić. Inaczej może to wygladac w zimniejszej części kraju

Opublikowano

Piotrek  napisz cos wiecej o tym , kiedy to robisz , nie rozwalasz pszczolom wszystkich mostkow i czego tam by sobie nie nabudowaly, a nie jest tez tak , ze w tych srodkowych ramkach to jednak czerw jest cala zime , albo prawie cala zime, minimalna ilosc ale jednak ;)

Mirku ja dopiero w październiku w ciepłe dni robię dokładne ostatnie przeglądy wszystkich rodzin.W niektórych rodzinach wyciągam środkowe najbardziej puste ramki,a jeśli zajdzie potrzeba dokładam z boku ramki z zapasami.Mam je z mocnych rodzin które zakarmiam z większą ilością ramek lub z rodzin łączonych,ponieważ mam zasadę nie zimowania rodzin słabszych jak na sześciu ramkach.

Nie przejmuje się żadnymi mostkami,ale ramek nie obracam nie przestawiam.Takie przeglądy muszą być wykonane sprawnie i bez zbędnego kopania w ulu.Te przeglądy są wykonywane u mnie po pierwszych mroźnych dniach,pszczoły wtedy przeważnie zgryzają młody czerw Tak więc jakichś wielkich ilości tego niema.Pozdrawiam PK

Opublikowano

czyli ilu pszczelarzy tyle metod i kazdy patrzy na uwarunkowania pogodowe w swoim terenie i na dana rodzine , dzieki koledzy za odpowiedzi

Opublikowano

czyli ilu pszczelarzy tyle metod i kazdy patrzy na uwarunkowania pogodowe w swoim terenie i na dana rodzine , dzieki koledzy za odpowiedzi

Dokładnie tak każdy sobie rzepkę skrobie 63dancer.gif

Opublikowano

Co to znaczy zgryzają młody czerw? Po pierwszych mrozach jedno-kilkudniowe jajeczka i larwy pszczoły usuwają, czy chodzi o to że pszczoła wygryza się naturalnie?

Te przeglądy są wykonywane u mnie po pierwszych mroźnych dniach,pszczoły wtedy przeważnie zgryzają młody czerw Tak więc jakichś wielkich ilości tego niema.Pozdrawiam PK

Opublikowano

Co to znaczy zgryzają młody czerw? Po pierwszych mrozach jedno-kilkudniowe jajeczka i larwy pszczoły usuwają, czy chodzi o to że pszczoła wygryza się naturalnie?

Nie chodzi właśnie o te usunięcie o którym piszesz

Opublikowano

Mikołaj pszczoły zaskakują!,one mają takie zabezpieczenie iż w przypadku  gwałtownego załamania pogody(kiedy muszą zbić się w kłąB)  lub braków pokarmowych zjadają jajeczka lub młodszy czerw w celu ochrony pozostałej części rodziny. ;) 

Opublikowano

Mikołaj pszczoły zaskakują!,one mają takie zabezpieczenie iż w przypadku  gwałtownego załamania pogody(kiedy muszą zbić się w kłą B)  lub braków pokarmowych zjadają jajeczka lub młodszy czerw w celu ochrony pozostałej części rodziny. ;)

To się czasem zdarza nawet w środku sezonu .

Rok temu z Małopolski miałem sygnały od Kolegów , że na przełomie maja i czerwca pszczoły usuwały trutnie i czerw z ula .

Głód był . Susza . Rośliny zakwitły i wyschły . Nie nektarowały !

To samo było u nas w drugiej połowie wakacji rok temu .

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

cukier :lol: (..) mieszam w letniej wodzie, czymś w rodzaju naszej frani, ale moje ilości to detal :D

Dobrze Was poczytać, do tej pory mieszam drewnianą łyżką, ale jak sytuacja się rozwinie... w końcu ile można mieszać? ;)