Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Z tego co wiem nasze pszczoły mają za krótki język, żeby wziąć miód z rododendrona. Ten miodek jest pozyskiwany na dziko od pszczoły Apis Cerana i wbrew pozorom ten naturalny "odurzacz" nie jest specjalnie drogi.

Opublikowano

Gatunków różanecznika i azalii jest całe mnóstwo. Wiele z nich wytwarza kwiaty o krótkim kielichu, więc przypuszczam, że np. pszczoła kaukaska (Apis mellifera caucasica ) może sobie z tym problemem poradzić (długość języczka 7,4 mm).

Poza tym grajanotoksyna występuje również w pyłku (wg zacytowanej publikacji), a w tym przypadku i normalna pszczoła nie będzie miała problemu z jego pozyskaniem.

Opublikowano
2 godziny temu, Quidam napisał:

Gatunków różanecznika i azalii jest całe mnóstwo. Wiele z nich wytwarza kwiaty o krótkim kielichu, więc przypuszczam, że np. pszczoła kaukaska (Apis mellifera caucasica ) może sobie z tym problemem poradzić (długość języczka 7,4 mm).

Poza tym grajanotoksyna występuje również w pyłku (wg zacytowanej publikacji), a w tym przypadku i normalna pszczoła nie będzie miała problemu z jego pozyskaniem.

Azalia pontyjska jedynie, stwarza takie zagrożenie. Ale to margines marginesuw. Takie warunki w naszym kraju nie występują. Nawet w okolicach Leżajska gdzie owa naturalnie występuje.  Więc może Kolega spać spokojnie, a ciekawostki traktować jak ciekawostki.

Opublikowano

Mogę Cię zapewnić, że spać będę spokojnie.

Mam dość dużą kolekcję różaneczników i azalii, jeśli uda mi się odebrać miód w przyszłym sezonie, to o wrażeniach smakowych postaram się napisać – z naciskiem na słowo postaram się...

Opublikowano

Bielunia i  tytoń pewnie też masz ?
Na ich temat też od czasu do czasu pojawiają się spekulacje o trujących właściwości miodu .
Na szczęście bielunie u nas występują sporadycznie  (sezonowo w doniczkach ) , więc nie stwarzają absolutnie żadnego zagrożenia .
Tytoniu też ze świeczką szukać . Chociaż w niektórych rejonach (np Kaszuby , Lubelszczyzna) pewnie jest inaczej

Opublikowano

Bielunia i tytoniu nie posiadam w kolekcji (nie wszystko można mieć).

Zresztą, cały ten temat traktuje wyłącznie w kategorii ciekawostki i nie mam grama niepokoju.

Rosną natomiast u mnie bagno grenlandzkie i zwyczajne. Te gatunki zaliczane są również do roślin produkujących trujący pyłek i nektar.

O konopiach nie piszę - bo to roślina zakazana...?

Opublikowano
23 godziny temu, Quidam napisał:

Mogę Cię zapewnić, że spać będę spokojnie.

Mam dość dużą kolekcję różaneczników i azalii, jeśli uda mi się odebrać miód w przyszłym sezonie, to o wrażeniach smakowych postaram się napisać – z naciskiem na słowo postaram się...

Jeśli twa kolekcja azali, różaneczników jest w kilku hektarach to może , stanowi problem. Kilkunastu arowa, to dla 4 uli już tylko marny dodatek. 40 rodzin pszczelich potrzebuję 5 ton nektaru. I 1.5 tony pyłku. Wbij to sobie do głowy. Nawet 300 szt azali czy innych to Pruszcz. Kumasz?

Opublikowano

Czytasz wyrywkowo ten temat - napisałem post wyżej...

22 godziny temu, Quidam napisał:

Zresztą, cały ten temat traktuje wyłącznie w kategorii ciekawostki i nie mam grama niepokoju.

Gdybyś był bardziej skrupulatny w swoich osądach, to powinieneś zerknąć do mojej prezentacji w temacie "Przedstaw się", a tam masz jak byk napisane, że jestem w posiadaniu 5 sztuk uli.

Poza tym daruj sobie kolego Marbet te mentorsko-belferskie uwagi typu :

18 minut temu, marbert napisał:

Wbij to sobie do głowy

czy

18 minut temu, marbert napisał:

Kumasz?

bo za stary jestem na takie hasła.

Kumasz?

Opublikowano
17 godzin temu, Quidam napisał:

Czytasz wyrywkowo ten temat - napisałem post wyżej...

Gdybyś był bardziej skrupulatny w swoich osądach, to powinieneś zerknąć do mojej prezentacji w temacie "Przedstaw się", a tam masz jak byk napisane, że jestem w posiadaniu 5 sztuk uli.

Poza tym daruj sobie kolego Marbet te mentorsko-belferskie uwagi typu :

czy

bo za stary jestem na takie hasła.

Kumasz?

Opublikowano

Fajnie, kolega opisuje rośliny dla pszczelarzy na tym forum. Szacun za tą wiedzę. Szacun za chęć publikowana . Jako stary zgred jak co nabazgrze niemiłego niech Kolega na miły Bóg nie bierze tego tak indywidualnie do siebie. W swych wtretach tylko i jedynie miałem zamiar wskazać naszą małość do Matki Natury. I czasem błędnego określania, pożytku pszczelego. Z wyrazami głębokiego Szacunku dla Kolegi . Jeśli Kolega odebrał to inaczej to Kolegę serdecznie przepraszam.

Opublikowano

Dziękuję za Twoje słowa - chapeau bas.

chapeau bas.png

Widzisz należę do osób, którym wpojono zasadę, że należy traktować rozmówcę w taki sposób, w jaki sam chciałbym być traktowany. Stąd też, staram się poważnie traktować każde wypowiedzi na tym forum, a że traktuję je czasami zbyt dosłownie – cóż taki mam feler...

• Lubię 1
  • Dziękuję 1