Michałowa Pasieka Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Witam, jaką mieszankę nasion mogę rozsiać na nieużytkach których wkoło mnie jest od groma. Dodam że te nieużytki nie mogę uprawiać, czy takie nasiona rozsiane wogóle wykiełkują czy dać sobie spokój. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nacek Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Zawsze jest sens siać, sadzić zwłaszcza rośliny które wypełniają luki pożytkowe a co to już musisz dobrać do rodzaju gleby. Aż trudno uwierzyć że jeszcze są w Polsce miejsca gdzie są duże nieużytki, u mnie najmniejsze skrawki ziemi są uprawnione. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Quidam Opublikowano 13 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Trochę mało informacji. Mile widziana dokumentacja fotograficzna. Patrząc na Twoją lokalizację, będzie problem z dostępem do wód gruntowych. Co innego możesz siać na suchych siedliskach, a inny zestaw roślin na żyźniejszych. Presja ze strony chwastów jest ogromna (jeśli teren porasta np. trzcinnik), do tego niestabilna wiosna-lato pod względem opadów i Twój zapał skończy się porażką. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Michałowa Pasieka Opublikowano 13 Stycznia 2020 Autor Udostępnij Opublikowano 13 Stycznia 2020 Ziemia jest uboga klasa V i VI teren jest w większości suchy, kawałkiem jest mokrzej. Teren kiedyś był uprawiany ale jest to obszar na terenie miasta i już nikt tego nie uprawia bo z rolnictwa zrezygnowali. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Krzyżak Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 Zobacz co tam naturalnie i to rozsiewaj. Skoro już tam rośnie, to ma odpowiednie warunki do rozwoju. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerz1020 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 22 godziny temu, Michałowa Pasieka napisał: Ziemia jest uboga klasa V i VI teren jest w większości suchy, kawałkiem jest mokrzej. Teren kiedyś był uprawiany ale jest to obszar na terenie miasta i już nikt tego nie uprawia bo z rolnictwa zrezygnowali. Tylko rozchodniki i macierzanka, ale to małe roślinki i trzeba pozbyć się chwastów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
harcerz1020 Opublikowano 14 Stycznia 2020 Udostępnij Opublikowano 14 Stycznia 2020 16 minut temu, harcerz1020 napisał: Tylko rozchodniki i macierzanka, ale to małe roślinki i trzeba pozbyć się chwastów. Na kawałku mokrzejszym spróbuj przegorzan kulisty. A jak masz możliwość to akacja i amorfa, która ma głęboki system korzeniowy. U mnie z ubiegłorocznego siewu w tym roku kwitła po 5-7 kwiatostanów. Ale ziemia nie aż taka licha. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi