Bumblebee Opublikowano 15 Czerwca 2015 Opublikowano 15 Czerwca 2015 Gospodaruje na ulach wielkopolskich od Apikoza i 18 tkach od Tomka Miodka więc jeśli ma ktoś pytania na temat tych uli to zapraszam. Cytuj
netto Opublikowano 15 Czerwca 2015 Opublikowano 15 Czerwca 2015 18 od Tomka nie są złe jedynie co nie podoba mi się w nich uchwyt ... jak dla mnie za dużo materiału zabiera .. wystarczyłby taki na 4 -5 palcy a nie na całą szerokość deski .. a co powiesz na apikoz ? Bo sam pewnie kiedyś będę ich klientem .. narazie sam sobie produkuję 18 ale pewnie kiedyś już braknie i na to czasu. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 16 Czerwca 2015 Opublikowano 16 Czerwca 2015 Apikoz odkąd weszły refundacje pojechał po jakości .Co najważniejsze , nawet nie zamierza poprawić jakości , bo jak mówi ludzie i tak kupią !Chwaliłem ich przez trzy lata , ale jak kupiłem ich ule w 2014r. to teraz twierdzę , że to buble !Proponuję nie kupować dopóki się nie zreflektują co robią i nie poprawią jakości ! Cytuj
Bumblebee Opublikowano 16 Czerwca 2015 Autor Opublikowano 16 Czerwca 2015 Co do Apikoza .Ja akurat kupiłem w tym okresie kiedy jakość nie była najlepsza(2014).Co do trwałości, rozwoju i wygody obsługi nie mam zastrzeżeń.Jest tylko problem z wyciąganiem klapki w dennicy i wydaje mi się,że pajączki w dennicy nie zapewniają wystarczającej wentylacji w razie upałów i w zimie nagminnie sikorki wpychały je do środka. Co do 18tek TM- dennica bardzo prosta i praktyczna, te wyfrezowane boki w korpusach "rosną" i to tak po 3 mm z każdej strony.Skręcałem korpusy w zimie i pomalowałem, a wiosna przy zasiedlaniu musiałem 80 % korpusów heblować. To dlatego że frez jest przez całą długość boku, i dodatkowo jest frez u góry na ramki i na dole Ramki w korpusie są opuszczone na 5mm i na dole nie ma odstępu.Stawiając korpus na daszku gnieciemy pszczoły. Cytuj
pleszek Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 W tym roku tez kupilem od Apikoza ule Ostroskie nie sa najlepsze i wlasnie czy wystarczy taka wentylacja w dennicy podczas zimy ? Cytuj
dudi Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Leszek tnij dziurę i wal siatkę w końcu będziesz miał osiatkowane dennice. A mówiłem, prosiłem - zrobię Ci ze styroduru, będą lepsze jak od Apikoza - NIE !!! Trudno narzucał sie nie będę Cytuj
pleszek Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Przyzwyczailem sie do pelnych dennic i wiesz na tych moich sie nie boje bo juz pare zim minelo choc to nie duzo sie roznia od moich u mnie tez w kolo styropian i pl.yta ale Cytuj
dudi Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Opublikowano 8 Sierpnia 2015 Leszek nic im nie będzie. W zimnym ciało się nie psuje Cytuj
netto Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 Co do gniecenia pszczół jest to faktycznie minus - w tych które ja robię to ramki też są na "0" z dołem korpusa .. ale jak wiem, że takie są to i nie odkładam na płasko ..Przeważnie korpusy są na boku stawiane lub na karo na daszku odwróconym do góry nogami .. Troszkę za późno się zorientowaliśmy i taki błąd pozostał chyba już nam ( mi i wspólnikowi) do końca życia .. Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 5 Października 2015 Opublikowano 5 Października 2015 Ja w tym roku kupiłem od Apikoza ul we Wrocławiu. Chciałem go rozbudować i po 3 mailach i paru telefonach do nich zrezygnowałem. Ale w sumie jestem im wdzięczny bo zmotywowali mnie to budowy korpusów samemu Uli od Tomka nie widziałem, więc nie wiem jak się sprawują. Dudi zapodaj swoje uliki może coś wypatrzę Cytuj
dudi Opublikowano 7 Października 2015 Opublikowano 7 Października 2015 Mówisz i masz http://forum.tomekmiodek.pl/viewtopic.php?f=14&t=332&start=240 Proszę bardzo. Co prawda po jakimś czasie musiałem na nowo wstawić kilka zdjęć bo wszystkie poprzednie wcięło ale cos tam jest 1 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Tak przy okazji . . .W tym tyg. czyściłem korpusy od Apikoza i cyknąłem telefonem kilka fotek , żeby pokazać jakość wykonania .Na czarnych elementach plastykowych doskonale widać jak dokładnie korpusy są odlane .Nie trzeba dodawać jakie to problematyczne dla osób , które pozyskują leczniczy propolis !? Cytuj
Gość Imker Opublikowano 24 Kwietnia 2016 Opublikowano 24 Kwietnia 2016 żeby moje tylko takie przyszły to będę szczęśliwy Cytuj
Gość Imker Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 dzisiaj dostałem ule od apikoza... estetyka piątka z minusem... gdzieniegdzie na zewnątrz małe bąbelki powietrza, delikatne nierówności w niczym nie przeszkadzające, środki super, wręgi czyściutkie nic tylko zasiedlać 1 Cytuj
Piotr.CK Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 My też kupiliśmy w tym roku u nich dadanty i kilka wlkp. Nie ma takiej tragedii jak u Roberta, ale korpusy latają na wszystkie strony.Zero spasowania. Przy przewożeniu odkladow trzeba dokładnie dosunac korpus do przodu na dennicy, bo w transporcie wszystkie pszczoły by wyszły. Raczej więcej u nich nie kupimy. Do jakości wykonania uli lysonia nawet się nie zbliżają. Z zatyczek do powalek cały czas się sypie pył no i powietrze w ścianach korpusów. Jedynie co u nas dobrze wygląda, to powałki i podkarmiaczki. Cytuj
Gość Imker Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 patrzyłem to nigdzie u mnie nie widze mozliwosci zeby pszczoły miały sie przeciskac miedzy dennica a korpusem no zatyczki tez u mnie bez rewelacji no ale pomaluje sie klejem polimerowym i nic się nie będzie sypało Cytuj
Piotr.CK Opublikowano 11 Maja 2016 Opublikowano 11 Maja 2016 Dziwne byłoby gdyby tylko u mnie wszystkie miały luz. Wszystko lata na wszystkie strony. Po zatkaniu wlotka muszę dosunac korpus do przodu na dennicy, bo szczelina między nim a listwą zamykajaca jest tak duża, że pszczoły przechodzą bez żadnego problemu. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 28 Października 2016 Opublikowano 28 Października 2016 Dla tych co wciąż uważają , że ule Apikoza są dobrze wykonane jeszcze jedno zdjęcie korpusu Apikoza .Widać na nim jak dokładnie zostały w poliuretanie zalane wręgii co po stosunkowo niedługim czasie użytkowania w tym miejscu się dzieje ... Cytuj
Gość Imker Opublikowano 28 Października 2016 Opublikowano 28 Października 2016 u mnie nawet grama pianki nie było na wręgach ale że pęka to dziwne Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 30 Października 2016 Opublikowano 30 Października 2016 Dla tych co wciąż uważają , że ule Apikoza są dobrze wykonane jeszcze jedno zdjęcie korpusu Apikoza . Widać na nim jak dokładnie zostały w poliuretanie zalane wręgi i co po stosunkowo niedługim czasie użytkowania w tym miejscu się dzieje ... Korpus Apikoza.jpg Już od dawna nie zalewają tak wręgów. Zmienili technologię, być może pod wpływem Twoich sugestii:) Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 30 Października 2016 Opublikowano 30 Października 2016 Już od dawna nie zalewają tak wręgów. Zmienili technologię, być może pod wpływem Twoich sugestii:) Tobie jak dobrze pamiętam , to w tym samym czasie co ja kupowałem sprzedali ule porządnie zrobione . Sąsiadowi bali się wcisnąć kitu Ale niestety w tym samym czasie poszła w świat cala masa bubli . Kupiłem wtedy 8 uli wlkp. 3-korpusowych w programie wsparcia + dodatkowo trochę półnadstawek 1/2 bez refundacji na próbę z zamiarem dokupowania co rok 10-15szt. Po tym co otrzymałem i po rozmowach z właścicielem firmy rozmyśliłem się . Kupuję inne (styropiany i poliuretany) kompatybilne z Apikozowymi i na przyszły rok znów mam zaplanowany zakup 12 szt. poliuretanów. Tym razem od Jaromira Talara . Ten gość od początku i cały czas produkuje porządne ule i wciąż stara się modernizować swoje produkty , by były jeszcze lepsze . Cytuj
Gość PawelKS3 Opublikowano 31 Października 2016 Opublikowano 31 Października 2016 Robi, wiem, bo pisaliśmy już kiedys o tym. Te zatopione wręgi też miałem ale mnie to nie przeszkadza - nic się złego z tym nie dzieje. Widziałem ule (chyba z wiosny 2015) i tam już jest wszystko OK. Cytuj
Gość Imker Opublikowano 1 Listopada 2016 Opublikowano 1 Listopada 2016 Talar ma ładne ule ale jakoś nie przekonują mnie wręgi z poliuretanu... nie wiem może jestem przewrażliwiony Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 Talar ma ładne ule ale jakoś nie przekonują mnie wręgi z poliuretanu... nie wiem może jestem przewrażliwiony Testuję różne "na własnej skórze" . Ważne , że do siebie pasują nawzajem. a które będą najlepsze , tych będę dokupował . Dobre są dla mnie drewniane i sklejkowe , które sam czasem w wolnych chwilach robię, ale kręgosłup coraz częściej mówi mi "nie" Drewna z poliuretanem nie da się w tej kategorii równać . Cytuj
Gość Imker Opublikowano 2 Listopada 2016 Opublikowano 2 Listopada 2016 a może przetestujesz Robert http://www.pasiekamellifera.com/pl/produkcja-uli sam jestem ciekaw Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi