Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy ktoś stosował olejki eteryczne w celu profilaktyki lub leczenia pszczół? Jeśli tak, to proszę podzielcie się doświadczeniami. 

• Lubię 1
Opublikowano

Mam u siebie w Kole takiego Kolegę co wszystkimi takimi sprawami się pasjonuje , a to czosnek a to olejek eukaliptusowy i to nam na zebraniach referował i nawet gdzieś mam zapisane te jego receptury , ale trzeba sobie od razu powiedzieć , że to są metody wspomagające i dla pszczelarzy amatorów , co to mają sobie te 5 -10 uli i mają mnóstwo czasu i są to takie jak to się modnie nazywa suplementy diety i nie powiem , robiłem sobie takie suplement z olejkiem eukaliptusowym.  Czy w czymś pomagały chodziło o rozwój wiosenny , ,  pewnie tak , ale nie byłem tego w stanie ocenić bo każda rodzina jest inna i nie sposób to jakoś parametrycznie ocenić , co nie oznacza że w  nie wierzę w to , bo akurat olejek eukaliptusowy wg mnie coś tam działał.  

Opublikowano

Kiedyś stosowałem. Dodawałem do syropu cukrowego przy zakarmianiu. Tak jak napisał Tadek uważam, że pomagają, ale do zastosowania wspomagającego.

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, ikop74 napisał:

Czy ktoś stosował olejki eteryczne w celu profilaktyki lub leczenia pszczół? Jeśli tak, to proszę podzielcie się doświadczeniami. 

Był kiedyś taki trend "pichtowania warrozy" czyli zwalczania jej olejkiem pichtowym . Jako nośnika używano gliceryny do której dodawano olejek pichtowy ( 5 ml /50 ml) , albo i każdy inny - stosując małą myjkę parową . Nie wiem tylko czy to działała gliceryna czy olejek.  Jakoś nie słychać o tym, albo ja słabo słucham. Podobnie jak o żelu z kwasem - też miał być cudowny - ale jak zawsze zarobili sprzedawcy tej maści na szczury.

Była też opcja 5ml olejku na kartonik - to chyba nawet stosował Krzyżak , tak z 5 lat temu .

Zarzuć na google "pichtowanie pszczół" to będzie dużo tekstów i filmików. Ja bawiłem się olejkiem z sosny syberyjskiej. Dobry na przeziębienia, a ze spirytusem dobry na wszelkie boleści , aż żal było marnować na pszczoły :)

Moim zdaniem pichtowanie równie skuteczne jak cukier puder. Zajmowało to jakiś czas serca i umysły tzw. pszczelarzy naturalnych , ale chyba nawet im przeszła ta fascynacja , pewnie jak się pszczoły jak zwykle osypały.

Są też propozycje leczenia innych chorób pszczół dając im emulsję z olejków eterycznych , ale to zagadnienie nigdy mnie nie zainteresowało bo innym chorobom należy zapobiegać wcześniej. Potem lepiej likwidować rodzinę niż głupio leczyć.

A tu filmik o pichtowaniu , ale rewolucji nie było

https://www.youtube.com/watch?v=95ajoa4ijP0

Edytowane przez manio
Opublikowano
3 hours ago, manio said:

Moim zdaniem pichtowanie równie skuteczne jak cukier puder. Zajmowało to jakiś czas serca i umysły tzw. pszczelarzy naturalnych , ale chyba nawet im przeszła ta fascynacja , pewnie jak się pszczoły jak zwykle osypały.

Ha ha ha....  Bo pszczelarstwo wymaga myslenia i duuuuuzo wiedzy. Sa tacy co to spalaja 8 tabletek Apiwarolu i pszczoly padaja od warozy. A inny madry spali jedna tabletke i spi spokojnie.  Jak po posypaniu cukrem pudrem na dennicy widze 400+ warozy to jak mozna zaprzeczac ze to nie dziala?  Czy to wystarczy? Tak. Wystarczy do jesieni aby pszczoly nie padly i dotrwaly do glownego leczenia.  CukierP, olejki KS dzialaja skutecznie ale tylko na waroze na pszczole a wiadomo ze jest jej tylko pare procent z calosci w ulu. Lwia czesc jest pod zasklepem i ona ma decydujacy wplyw na stan rodziny.  Czy to naprawde jest takie trudne do ogarniecia?  

Opublikowano

Stosuję od kilku lat mieszaninę olejku tymiankowego, eukaliptusowego, kamforowego, miętowego i goździkowego. Podaje je do odparowania na dennicę
w ilości  ok. 20 kropli z każdego olejku na rodzinę. Podaje 2 tygodnie po pierwszym oblocie, potem na początku kwietnia, początku maja, w lipcu i sierpniu.

Ale jest to zabawa o której pisze Tadek.

Z kilkuletniej praktyki muszę powiedzieć, że same olejki, to za mało. Jeden raz w roku po miodobraniu wieszam Biowar. Jesienią 2020 zastosowałem poraz pierwszy PolyVar. Trochę drogo, ale wygodnie i wygląda na to, że jak na razie, to jest wszystko OK.

• Dziękuję 1
Opublikowano
49 minut temu, Beeman napisał:

Czy to naprawde jest takie trudne do ogarniecia?  

Gdyby nie Ty to byśmy tkwili w ciemnocie ? Dzięki Ci Panie .

Opublikowano
1 hour ago, manio said:

Gdyby nie Ty to byśmy tkwili w ciemnocie ?

...eee tam Manio chyba zartujesz?  Takie podstawy chyba znasz?   ......no coz czlowiek sie uczy cale zycie.

Opublikowano
W dniu 22.02.2021 o 21:43, irkor napisał:

Podaje 2 tygodnie po pierwszym oblocie, potem na początku kwietnia, początku maja, w lipcu i sierpniu.

Czy temperatura ma tutaj znaczenie? Jeśli 2 tyg po oblocie będzie dajmy na to 0 C to w tej temperaturze czy zaczekać?