kaka91 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Witam, jedna rodzinka ma na ten moment czerw tylko na 5 ramkach. Ramki u gory poszyte pokarmem a reszta to czerw, z każdej strony tak samo. Na 6 ramce jest trochę nakropu ale czerwiu brak. Jest to rojka z końca czerwca...jak ją oceniacie? Cytuj
Tadek11 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 A jeszcze jak byś Kolego tak napisał jaki to typ ula ? Bo tak to możemy sobie tylko zgadywać i ocena może być różna w zależności jaki to ul. Pozdrawiam Tadek Cytuj
kaka91 Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 25 Sierpnia 2015 Sorki, zapomnialem o istotnej informacji Jest to ul wielkopolski 10 ramkowy Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Ja rójkę z lipca wzmacniałem 2 ramkami czerwiu /Dadant/ Napisz ile ramek na czarno obsiadają pszczoły. U mnie matki ładnie czerwiły do tej pory, ale ostatnio wyhamowały jeszcze przed zimowym karmieniem. Zauważyłem, że u mocniejszych rodzin matki słabiej czerwią, u słabszych matki jeszcze po staremu nadrabiają ilością. Natura wie sama najlepiej Cytuj
kaka91 Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Autor Opublikowano 26 Sierpnia 2015 Pszczoły obsiadają na czarno te 5 ramek z czerwiem i jedna stronę szóstej ramki prawie w całości oraz z drugiej strony w ok połowie. Na siódmej ramce tez jest ich troche z jednej strony tak 1/3 ramki. Potem dalem zatwor i za zatworem tez jest dość sporo pszczół. Dosc duza ilość pszczół jest bezpośrednio pod powalka. Na tej szóstej ramce przybywa nakropu. Cytuj
Tadek11 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Pszczoły obsiadają na czarno te 5 ramek z czerwiem i jedna stronę szóstej ramki prawie w całości oraz z drugiej strony w ok połowie. Na siódmej ramce tez jest ich trochę z jednej strony tak 1/3 ramki. Potem dałem zatwór i za zatworem tez jest dość sporo pszczół. Dość duża ilość pszczół jest bezpośrednio pod powałką. Na tej szóstej ramce przybywa nakropu. No cóż na ocenę rodzinki przyjdzie pora wiosną i jak na 10 maja będzie miała dwa pełne kurpusy pszczół i nadstawkę to będzie dobra , a teraz karm ją , walcz z warozą i zapewnij jej spokój w okresie zimowym. Pozdrawiam Tadek Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Opublikowano 28 Sierpnia 2015 Witam, jedna rodzinka ma na ten moment czerw tylko na 5 ramkach. Ramki u gory poszyte pokarmem a reszta to czerw, z każdej strony tak samo. Na 6 ramce jest trochę nakropu ale czerwiu brak. Jest to rojka z końca czerwca...jak ją oceniacie? Jeśli na 5 ramkach jest czerw , to po jego wygryzieniu będzie korpus pszczoły zimującej . (Stare pszczoły wymrą przed zimą) Biorąc poprawkę , że czerw nie zajmuje 100% ramek , tylko mniej , to sądzę , że na czarno obsiądą około 7 ramek Jest to siła gwarantująca dobrą zimowlę . Pod warunkiem , że nie były wysysane przez warrozę , która dodatkowo aplikowała im rozmaite wirusy Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi