Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, jedna rodzinka ma na ten moment czerw tylko na 5 ramkach. Ramki u gory poszyte pokarmem a reszta to czerw, z każdej strony tak samo. Na 6 ramce jest trochę nakropu ale czerwiu brak. Jest to rojka z końca czerwca...jak ją oceniacie?

Opublikowano

A jeszcze jak byś Kolego tak napisał jaki to typ ula ? Bo tak to możemy sobie tylko zgadywać i ocena może być różna w zależności jaki to ul.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Ja rójkę z lipca wzmacniałem 2 ramkami czerwiu /Dadant/ Napisz ile ramek na czarno obsiadają pszczoły. U mnie matki ładnie czerwiły do tej pory, ale ostatnio wyhamowały jeszcze przed zimowym karmieniem. Zauważyłem, że u mocniejszych rodzin matki słabiej czerwią, u słabszych matki jeszcze po staremu nadrabiają ilością. Natura wie sama najlepiej :)

Opublikowano

Pszczoły obsiadają na czarno te 5 ramek z czerwiem i jedna stronę szóstej ramki prawie w całości oraz z drugiej strony w ok połowie. Na siódmej ramce tez jest ich troche z jednej strony tak 1/3 ramki. Potem dalem zatwor i za zatworem tez jest dość sporo pszczół. Dosc duza ilość pszczół jest bezpośrednio pod powalka. Na tej szóstej ramce przybywa nakropu.

Opublikowano

Pszczoły obsiadają na czarno te 5 ramek z czerwiem i jedna stronę szóstej ramki prawie w całości oraz z drugiej strony w ok połowie. Na siódmej ramce tez jest ich trochę z jednej strony tak 1/3 ramki. Potem dałem zatwór i za zatworem tez jest dość sporo pszczół. Dość duża ilość pszczół jest bezpośrednio pod powałką. Na tej szóstej ramce przybywa nakropu.

No cóż na ocenę rodzinki przyjdzie pora wiosną i jak na 10 maja będzie miała dwa pełne kurpusy pszczół i nadstawkę to będzie  dobra , a teraz karm ją , walcz z warozą i zapewnij jej spokój w okresie zimowym.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Witam, jedna rodzinka ma na ten moment czerw tylko na 5 ramkach. Ramki u gory poszyte pokarmem a reszta to czerw, z każdej strony tak samo. Na 6 ramce jest trochę nakropu ale czerwiu brak. Jest to rojka z końca czerwca...jak ją oceniacie?

Jeśli na 5 ramkach jest czerw , to po jego wygryzieniu będzie korpus pszczoły zimującej . (Stare pszczoły wymrą przed zimą)

Biorąc poprawkę , że czerw nie zajmuje 100% ramek , tylko mniej , to sądzę , że na czarno obsiądą około  7 ramek

Jest to siła gwarantująca dobrą zimowlę .

Pod warunkiem , że nie były wysysane przez warrozę , która dodatkowo aplikowała im rozmaite wirusy