kaka91 Posted August 25, 2015 Share Posted August 25, 2015 Witam, jedna rodzinka ma na ten moment czerw tylko na 5 ramkach. Ramki u gory poszyte pokarmem a reszta to czerw, z każdej strony tak samo. Na 6 ramce jest trochę nakropu ale czerwiu brak. Jest to rojka z końca czerwca...jak ją oceniacie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted August 25, 2015 Share Posted August 25, 2015 A jeszcze jak byś Kolego tak napisał jaki to typ ula ? Bo tak to możemy sobie tylko zgadywać i ocena może być różna w zależności jaki to ul. Pozdrawiam Tadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaka91 Posted August 25, 2015 Author Share Posted August 25, 2015 Sorki, zapomnialem o istotnej informacji Jest to ul wielkopolski 10 ramkowy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MikołajWitwicki Posted August 26, 2015 Share Posted August 26, 2015 Ja rójkę z lipca wzmacniałem 2 ramkami czerwiu /Dadant/ Napisz ile ramek na czarno obsiadają pszczoły. U mnie matki ładnie czerwiły do tej pory, ale ostatnio wyhamowały jeszcze przed zimowym karmieniem. Zauważyłem, że u mocniejszych rodzin matki słabiej czerwią, u słabszych matki jeszcze po staremu nadrabiają ilością. Natura wie sama najlepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kaka91 Posted August 26, 2015 Author Share Posted August 26, 2015 Pszczoły obsiadają na czarno te 5 ramek z czerwiem i jedna stronę szóstej ramki prawie w całości oraz z drugiej strony w ok połowie. Na siódmej ramce tez jest ich troche z jednej strony tak 1/3 ramki. Potem dalem zatwor i za zatworem tez jest dość sporo pszczół. Dosc duza ilość pszczół jest bezpośrednio pod powalka. Na tej szóstej ramce przybywa nakropu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tadek11 Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 Pszczoły obsiadają na czarno te 5 ramek z czerwiem i jedna stronę szóstej ramki prawie w całości oraz z drugiej strony w ok połowie. Na siódmej ramce tez jest ich trochę z jednej strony tak 1/3 ramki. Potem dałem zatwór i za zatworem tez jest dość sporo pszczół. Dość duża ilość pszczół jest bezpośrednio pod powałką. Na tej szóstej ramce przybywa nakropu. No cóż na ocenę rodzinki przyjdzie pora wiosną i jak na 10 maja będzie miała dwa pełne kurpusy pszczół i nadstawkę to będzie dobra , a teraz karm ją , walcz z warozą i zapewnij jej spokój w okresie zimowym. Pozdrawiam Tadek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robi_Robson Posted August 28, 2015 Share Posted August 28, 2015 Witam, jedna rodzinka ma na ten moment czerw tylko na 5 ramkach. Ramki u gory poszyte pokarmem a reszta to czerw, z każdej strony tak samo. Na 6 ramce jest trochę nakropu ale czerwiu brak. Jest to rojka z końca czerwca...jak ją oceniacie? Jeśli na 5 ramkach jest czerw , to po jego wygryzieniu będzie korpus pszczoły zimującej . (Stare pszczoły wymrą przed zimą) Biorąc poprawkę , że czerw nie zajmuje 100% ramek , tylko mniej , to sądzę , że na czarno obsiądą około 7 ramek Jest to siła gwarantująca dobrą zimowlę . Pod warunkiem , że nie były wysysane przez warrozę , która dodatkowo aplikowała im rozmaite wirusy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts