Beeman Opublikowano 10 Października 2021 Opublikowano 10 Października 2021 U mnie zapowiada sie piekny tydzien. Jutro +25C Mam jeszcze pare rodzin przeprowadzic do nowych uli i moze jeszcze pare wspomagajacych polaczen. Jutro święto Dziękczynienia, (Thanksgiving day) dzien wolny od pracy. Wiekszosc swietuje dzisiaj. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 10 Października 2021 Opublikowano 10 Października 2021 7 godzin temu, piotrpodhale napisał: Jak tak dalej będziecie licytować to z tym bezpiecznym rozmiarem dojdziecie do rozmiaru siatki na dennicę, zresztą wlot 5mm to już dodatkowy gadżet i robota w roku bo trutnie mają swój rozmiar. Bez przesady . Gryzonie pchają się do uli na zimę wtedy , kiedy pszczoły są w kłębie . Skąd o takiej porze roku trutnie w normalnych rodzinach ? Ale ... spotkałem już gościa co do uli WZ na zimę zakładał zasuwki z blachy z filtrów oleju z ciężarówek ? Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 10 Października 2021 Opublikowano 10 Października 2021 Godzinę temu, Robi_Robson napisał: Skąd o takiej porze roku trutnie w normalnych rodzinach ? Chodziło mi o wiosnę, wymieniasz wloty z jesienno-zimowych na wiosenne 2-3 mm wyższe umożliwiające oblot trutni? Myślę że nie. Stosujesz zapewne standardowe około 8mm które usuwasz jak już ciepło, ale nigdy się nie przyznasz, dziękuję pozdrawiam i życzę udanej zimowli. PK Cytuj
manio Opublikowano 10 Października 2021 Opublikowano 10 Października 2021 (edytowane) 9 godzin temu, piotrpodhale napisał: Nie znam nikogo kto miałby wloty 5mm ani żadnego producenta uli. Ja znam , bo wszystkie moje ule są mojej osobistej roboty. Idzie zima to już zacząłem produkcję : w sobotę skręciłem 6 krpusów. Ustalmy czy mówimy o wysokości wylotka, wtedy i 5 mm to realna wielkość . Jeśli 5x5 to chyba tylko dla mrówek ? Wiosną ? Wiosną nie ma potrzeby instalowania żadnych ograniczeń . No chyba ,że zimujemy zdechlaczki wymagające specjalnej troski. Wtedy też wystarczy tylko szerokość ograniczyć do 5 czy 10 cm ( stara szkoła 1 cm na ramkę gniazda) 4 godziny temu, piotrpodhale napisał: No prawie dzisiaj w nocy -4, idą redyki U mnie też był w nocy duży przymrozek, zwarzył wszystkie zielone rośliny i kwiaty , czyli jak w górach , tylko redyki nie idą . Jak to mówią u nas "Jadźwiga śniegu przydźwiga" , więc tylko czekać. Edytowane 10 Października 2021 przez manio Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 10 Października 2021 Opublikowano 10 Października 2021 48 minut temu, manio napisał: Ja znam , bo wszystkie moje ule są mojej osobistej roboty. Idzie zima to już zacząłem produkcję : w sobotę skręciłem 6 krpusów. Ustalmy czy mówimy o wysokości wylotka, wtedy i 5 mm to realna wielkość . Jeśli 5x5 to chyba tylko dla mrówek ? Wiosną ? Wiosną nie ma potrzeby instalowania żadnych ograniczeń . No chyba ,że zimujemy zdechlaczki wymagające specjalnej troski. Wtedy też wystarczy tylko szerokość ograniczyć do 5 czy 10 cm ( stara szkoła 1 cm na ramkę gniazda) Jak to przecież brałeś się do umierania, że niby nic ci już nie potrzeba, że nie masz sił itd... Nagle chłopu doopa ożyła i robi sobie nowe ule ? Wloty mam 8-9mm na 10-15cm. Jakie kto chce sobie zrobi i w co wierzy już nie zabieram głosu. PK 1 1 Cytuj
manio Opublikowano 11 Października 2021 Opublikowano 11 Października 2021 11 godzin temu, piotrpodhale napisał: Jak to przecież brałeś się do umierania, Nikt nie jest wieczny i nie znasz dnia ani godziny... mam swoje lata i stosowne do wieku przypadłości , co nie znaczy że się kładę i czekam na koniec. Robię 23 korpusy d1/2 bo lubię podłubać , choćby po to żeby odegnać czarne myśli 3 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 11 Października 2021 Opublikowano 11 Października 2021 15 godzin temu, piotrpodhale napisał: Chodziło mi o wiosnę, wymieniasz wloty z jesienno-zimowych na wiosenne 2-3 mm wyższe umożliwiające oblot trutni? Moje trutnie to buckfasty i kraińskie, a nie размером с гусей . Zmieszczą się choćby miały 5mm prześwitu A zanim się masowo pojawią , to wkładki będą już pozdejmowane . Rozważam , czy nie zostawić na zimę w części uli pasków PVY na wylotach . Mysz chyba powinna sobie odpuścić , a w razie ciepłych dni zawsze to jakaś ochrona przed reinwazją . 2 Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 11 Października 2021 Opublikowano 11 Października 2021 3 godziny temu, manio napisał: Nikt nie jest wieczny i nie znasz dnia ani godziny... mam swoje lata i stosowne do wieku przypadłości , co nie znaczy że się kładę i czekam na koniec. Robię 23 korpusy d1/2 bo lubię podłubać , choćby po to żeby odegnać czarne myśli Moja babcia filozofka mówiła " Jo bedem zyła pokiela nie umrym" proste i skuteczne podejście do tematu przemijania... Pomyślności maniu !!! 3 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi