daron6 Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 Mam pytanie. Mam ule wielkopolskie 12-ramkowe, zabudowa zimna. Zostaje 7 - 8 ramek do zimowli. Czy gniazdo może być przy jednej ze ścian a z drugiej strony zatwór, czy też powinno być pośrodku z zatworami i ociepleniem po bokach. Jeszcze jedno, kiedy dać półkorpus pod gniazdo jako poduszkę powietrzną? Już, czy po zakarmieniu? Piszę jeszcze raz, ponieważ moje pytanie utknęło bez odpowiedzi w " przygotowanie do zimowli" Cytuj
MikołajWitwicki Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 7 ramek wielkopolskich to słaba rodzinka na zimowle. Z tego co mi szwagier doradza to przesuwasz ramki do 1 boku tam luz 1-2 cm na wietrzenie a z 2 strony zatwór nie dotykający dna. Z półkorpusem nie mam doświadczeń ale dałbym go po zakarmieniu. Cytuj
dudi Opublikowano 1 Września 2015 Opublikowano 1 Września 2015 daron6 - te 7 ramek jeżeli jest solidnie obsiadywane na czarno spokojnie ci przezimuje - bez obaw. Ważne żebyś się rozprawił z varoza i solidie zakarmił. Czyli spełnił sumiennie swój obowiazek jako pszczelarza. Ja nie mam półkorpusów bo pszczelarzę na ulach ostrowskiej. Ja korpus daje po zakarmieniu. Cytuj
daron6 Opublikowano 2 Września 2015 Autor Opublikowano 2 Września 2015 No właśnie, tak też myślałem. Nie mówiłem, że 7-8 ramek było, tyle chcę zostawić do zimowli. Gdzieś tutaj było, że kłąb ma max 25 cm, a więc 7 - 8 ramek. Cytuj
pleszek Opublikowano 2 Września 2015 Opublikowano 2 Września 2015 No właśnie, tak też myślałem. Nie mówiłem, że 7-8 ramek było, tyle chcę zostawić do zimowli. Gdzieś tutaj było, że kłąb ma max 25 cm, a więc 7 - 8 ramek. Na zime lepiej zostawic mniej ramek jak wiecej pszczoly sie zmieszcza choc teraz siedzialy by za deska przegrodowa .Na WLKP nawet jak siedza na czarno to mozna zazimowac na 5 ramkach jak mloda dobra matka do rzepaku dojdzie do sily. Cytuj
daro Opublikowano 2 Września 2015 Opublikowano 2 Września 2015 Ja tam sprawdzam i reguluję . Za ciasne też nie dobrze. Cytuj
Juljan77 Opublikowano 3 Września 2015 Opublikowano 3 Września 2015 7 ramek wielkopolskich to słaba rodzinka na zimowle. Z tego co mi szwagier doradza to przesuwasz ramki do 1 boku tam luz 1-2 cm na wietrzenie a z 2 strony zatwór nie dotykający dna. Z półkorpusem nie mam doświadczeń ale dałbym go po zakarmieniu. Lepiej zimuj na tych 7 niż na wiosnę ujmuj ramka aby dopasować gniazdo do wielkości Cytuj
Bohtyn Opublikowano 4 Września 2015 Opublikowano 4 Września 2015 Ja też nie zwracam uwagi ile jest teraz pszczół na scianach ula, tylko gniazda mam już ułozone na 7 ramek WZ i na te ramki karmię, żeby pszczoły nie rozwlekały ułożenia zapasów i pierzgi. Na wiosnę nie ma problemu i nie muszę ujmować nadwyżkowych ramek i paprać się ich odsklepianiem i wstawianiem do wybierania za zatwory, gdzie wybiorą lub nie wybiorą a czasami doładują świerzego nakropu i wtedy ból głowy co z tym robić. Cytuj
piotrpodhale Opublikowano 4 Września 2015 Opublikowano 4 Września 2015 Znam pszczelarza który karmi rodzinę na 10 ramkach czyli pełnym korpusie wlkp, pod koniec września wyciaga ze środka gniazda dwie-trzy ramki bez czerwiu bez pokarmu,wkłada matę i gotowe do zimy. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi