Ślężańskie Miody Opublikowano 25 Października 2015 Opublikowano 25 Października 2015 Po zdjęciach widzę że wysoko wyrasta. Może by tak posadzić koło płotu żeby sąsiada zasłonić Dzięki za info Robert. W lutym biorę się do roboty! Cytuj
Gość Imker Opublikowano 25 Października 2015 Opublikowano 25 Października 2015 sąsiad się pewnie ucieszy jak pszczoły będą latały intensywnie przy płocie 1 Cytuj
Ślężańskie Miody Opublikowano 25 Października 2015 Opublikowano 25 Października 2015 sąsiad się pewnie ucieszy jak pszczoły będą latały intensywnie przy płocie Masz rację Artur. Sąsiad, lekarz jest i bez tego upierdliwy więc nie warto go prowokować. Ślazowca posadzę za płotem na nieużytkach i w paru innych miejscach Cytuj
Gość Imker Opublikowano 25 Października 2015 Opublikowano 25 Października 2015 mój pradziadek 70 lat temu miał 15 albo 17 uli przy samiutkim płocie (tyłem do niego) a za płotem droga ludzie chodzili, koniami jeździli i zaraz dom sąsiada, znowu 10m na wprost od wylotków następny sąsiad i nikomu nie przeszkadzało a teraz wszyscy tacy delikatesowi że sr**ć się chce 2 Cytuj
sok_mir Opublikowano 26 Października 2015 Opublikowano 26 Października 2015 mój pradziadek 70 lat temu miał 15 albo 17 uli przy samiutkim płocie (tyłem do niego) a za płotem droga ludzie chodzili, koniami jeździli i zaraz dom sąsiada, znowu 10m na wprost od wylotków następny sąsiad i nikomu nie przeszkadzało a teraz wszyscy tacy delikatesowi że sr**ć się chce Ale miod to wszyscy by chcieli jesc i zeby tani jeszcze byl 2 Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 26 Października 2015 Autor Opublikowano 26 Października 2015 Pszczoły na sidzie są tak zajęte zbieraniem nektaru , że absolutnie nie zwracają uwagi na ludzi , którzy stoją tuż obok i przypatrują im się .Ale jak reagują nie-pszczelarze na sam widok pszczół ... wiadomo . Cytuj
manio Opublikowano 24 Stycznia 2016 Opublikowano 24 Stycznia 2016 Też mam sidę od ubiegłego roku. Naczytałem się jaka to doskonała pasza wysokobiałkowa , porównywalna z lucerną. Kwitnie dość obficie i pszczoły oblatują. Ale konie jej nie jedzą ! A jedzą chyba wszystko. Jest w tym też zaleta , że obsadzę w tym roku sidą pastwisko dookoła. Konie będą miały cień, pszczoły nektar . Chyba , że konie zmienią zdanie i zaczną skubać tą amerykaNską paszę . W każdym razie bez zahamowań jedzą rożnik, nawłoć wszelkich odmian czy nawet ostowaty przegorzan . Stratyfikacja nasion zbędna , kupiłem świeże nasiona , wedle nauki słabo wschodzące, a wschodziły w wysokim procencie, tyle że faktycznie długo trzeba na to czekać , nawet do miesiąca . W polu to chyba lepiej sadzić z części karpy, wystarczy pojedynczy kawałek korzenia i szybko wyrasta duża roślina , która zakwitnie jeszcze w tym samym roku. 1 Cytuj
kri Opublikowano 24 Stycznia 2016 Opublikowano 24 Stycznia 2016 mój pradziadek 70 lat temu miał 15 albo 17 uli przy samiutkim płocie (tyłem do niego) a za płotem droga ludzie chodzili, koniami jeździli i zaraz dom sąsiada, znowu 10m na wprost od wylotków następny sąsiad i nikomu nie przeszkadzało na pewno nie jednemu przeszkadzało,ale ludzie uważali że to normalne i tak musi być.Dawniej pszczoły były dużo ostrzejsze a nie jak teraz że podkurzacza nie chce się zapalać i krótkie spodenki Cytuj
kri Opublikowano 24 Stycznia 2016 Opublikowano 24 Stycznia 2016 mam ślazowiec na suchym stanowisku -piaskowa ziemia,gdzie pszenica jakoś daje radę on nie może osiągnąć wysokości 50 cm. Cytuj
Robi_Robson Opublikowano 12 Lutego 2016 Autor Opublikowano 12 Lutego 2016 Co to za roślina, pomóżcie mi ustalić, bo nie wiem? Pewny nie jestem , ale przypomina mi to Rdestowiec Chiński , lub Ostrokończysty (Chiński / Japoński) . Są one bardzo podobne do siebie . Różnią się wielkością liści . Podobno są miododajne , ale pszczół na nich nie widziałem . Cytuj
Jerzy Opublikowano 13 Lutego 2016 Opublikowano 13 Lutego 2016 (edytowane) Jerzy wstawił linki do zdjęć na serwerach zewnętrznych które z czasem zniknęły ! Dlatego też wkrótce usuniemy z dyskusji 2-3 posty które dotyczą nie wiadomo czego . Robi Robson He, he, wyjawię tylko, że ta fotka jest zrobiona w Australii, ale na zapytanie co to za roślina, nie potrafiłem odpowiedzieć, chociaż u nas też gdzieś ją widziałem. Niektóre rośliny nektarują w określonych warunkach pogodowych i pod tym względem są wrażliwe na wilgotność powietrza, czy temperaturę. Może znajdzie się jakiś ogrodnik i zgadnie, bo sam też chciałbym wiedzieć? Edytowane 19 Kwietnia 2022 przez Robi_Robson Powód w treści posta Cytuj
manio Opublikowano 13 Lutego 2016 Opublikowano 13 Lutego 2016 A myślałem ,że to u Ciebie za stodołą ? Jak to za stodołą w Australii to pewnie japoński albo jakiś całkiem inny , choć u mnie w zeszłym roku pierwszy raz miałem jego kwiaty i były to takie raczej kremowo-białe wąsy i to mnie zmyliło bo widok wydał mi się znajomy. Nie mam pojęcia czy pszczoły go oblatują bo nigdy nie widziałem , ale mam tylko dwie kępy przy samych ulach, więc pewnie oblecą je w 15 sekund. Z całą pewnością były przedmiotem zainteresowania motyli i trzmieli. Tych to zawsze pełno i sam ne wiem czy uprawiam rośliny dla pszczół czy dla trzmieli i motyli ? Zawsze jednak miło popatrzyć i zdziwić się przy okazji nad różnorodnością już nie tylko motyli ,ale przede wszystkim trzmieli, a przy okazji zainteresować się ich rozpoznawaniem . Cytuj
Xpand Opublikowano 14 Lutego 2016 Opublikowano 14 Lutego 2016 U mnie już w ślazowiec pensylwański jest w doniczkopalecie - 96 sztuk. Teraz tylko czekać na kiełkowanie Cytuj
Jerzy Opublikowano 14 Lutego 2016 Opublikowano 14 Lutego 2016 Osobiście 'nimam' pojęcia co to jest, ale zapytano mnie, więc myślę, udam się do speców z forum, bo wszystko wiedzą, ale pewnie nie chcą powiedzieć, trudno. Za moją stodołą będzie więcej bogactwa botanicznego, jak obaj posadzimy wszystko, co mi zaoferowałeś. Zamówię TAXI na to konto i wypijemy po 11 piw, bo jak tu przeczytałem, działa bardzo uspokajająco, natomiast picie kawy szkodzi, a ja dotąd wypijam jej całe dzbanki ...codziennie, no i wiadomo już teraz do czego to prowadzi - dzięki za diagnozę. Cytuj
manio Opublikowano 14 Lutego 2016 Opublikowano 14 Lutego 2016 mam synka, który jest jeszcze w wieku że jedzie po mnie na telefon , ale 11 piw to bym obsikał wszystkie płoty w wiosce . Smakuje mi jedno , a jak gorąco to dwa piwa . Choć podobno to zdrowo się tak oczyścić duuuuuuużym sikaniem , a wodę to tylko bydło pije. 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi