Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

U mnie Kortówka niczym nie wyróżniała się jesienią, powiedziałbym, że średniakiem była. A teraz na wiosnę jest najmocniejszą rodziną i do tego bardzo ostra.

W naszym kole prawie wszyscy bazują na Kortówce a prezes wręcz zachwala tę pszczołę. Niektórzy wyłamują się i szukają coś na własną rękę. Ja nie narzekam na tę pszczołę.

Opublikowano

U mnie Kortówka niczym nie wyróżniała się jesienią, powiedziałbym, że średniakiem była. A teraz na wiosnę jest najmocniejszą rodziną i do tego bardzo ostra.

No to kiepsko, bo o ile o siłę na rzepak mi chodziło to agresji w pasiece mam dosyć i chcę redukować a nie dokładać... A zamówiłem 4 matule naturalnie unasiennione już jesienią... Chyba, że u twojej to trutnie były łobuzy.

Opublikowano

No to kiepsko, bo o ile o siłę na rzepak mi chodziło to agresji w pasiece mam dosyć i chcę redukować a nie dokładać... A zamówiłem 4 matule naturalnie unasiennione już jesienią... Chyba, że u twojej to trutnie były łobuzy.

O Kortówce raczej nie można powiedzieć , że jest agresywna .

Obstawiałbym raczej , że to wina przypadkowych trutni , które przekazały agresję .

Młode zeszłoroczne Kortówki tak mi się rozszalały z czerwieniem , że dwie nie wyhamowały na czas i mimo , że pszczół była cała masa , to pokarm skończył się im chyba w lutym .

Były jeszcze resztki czerwiu krytego w ramkach .

Szkoda ... Te rodziny teraz  z wierzby by miód nosiły .

Reproduktorkę z Pasieki Wilde już zamówiłem ( inne reproduktorki  też  ;)  ) .

Ta pszczoła jest jedną z lepszych w warunkach północno-wschodniej Polski .

Warto przynajmniej u mnie mieć chociaż  część rodzin z Kortówkami .

Opublikowano

U mnie też Kortówka od Robiego jako jedyna nie miała zapasu pokarmu w połowie marca. Ostro się rozwija. Gdy średnia temperatura i wieje tylko one z ula masowo wylatują. Co do jej agresywności to jesienią nie było problemów, pewnie taka seria agresorów z jakiegoś trutnia teraz jajeczkuje :-)

Opublikowano

Wadą Kortówki jest to że "wylewa" się z ula bez końca bardzo mnie to wkurza.PK

Czyli  jak mówi Tomek "burtują " właśnie gadaliśmy o tym co to za pszczoła co się wylewa bokami ,strasznie mnie wkurzały bo spieszyłem się a tu wszystko wyłazi .Pewnie dostałem jednodniówki jakie były a nie jakie chciałem ;)

Na daszku adnotacja -wymiana :mellow: