Turqs Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 W ostatnim czasie można w sieci zaobserwować sporo ogłoszeń o sprzedaży części pasieki lub całości. Ew powody są jasne i nie ma sensu sie nad tym rozwodzić. Zastanawia mnie czy sama ilość osób chcących sprzedać jest teraz większa czy moze łatwość ogłoszenia tego w sieci przejęła większość rynku ogłoszeń handlowych w pszczelarstwie. Czy w swoim otoczeniu obserwujecie zjawisko likwidacji pasiek czy sprzedaży? Chodzi mi o wasze fizyczne otoczenie pszczelarzy nie informacje z sieci. Ja osobiście w mojej okolicy tego nie zauważam jest wręcz przeciwnie, dostrzegam coraz więcej małych przydomowych pasiek a nie zauważam znikających. Cytuj
hurriway Opublikowano 28 Sierpnia 2023 Opublikowano 28 Sierpnia 2023 (edytowane) Cóż wydaje się że to normalna sprawa. Pszczelarstwo stało się bardzo modne, a pszczoły to jednak obowiązek a nie same przyjemności. Więc część z tych osób która się "przypaliła" na mode wycofuje się po paru latach. I stąd większa ilość ogłoszeń według mnie. U mnie zniknął pszczelarz który łącznie w dwóch miejscówkach miał około 60 pni - osoba z 5 czy 6 letnim doświadczeniem. Drugi z dwoma lub czterema ulami odpadł po 3 latach - a raczej pszczoły spadły. I odpadł też 3 pszczelarz który miał +50 może +60 lat pszczoły, ale jego już pewna sytuacja i wiek zmusił do rezygnacji. I to wszystko w promieniu 1km. Dalej nie wiem bo nie znam. Edytowane 28 Sierpnia 2023 przez hurriway Cytuj
Turqs Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Autor Opublikowano 29 Sierpnia 2023 9 godzin temu, hurriway napisał(a): Cóż wydaje się że to normalna sprawa. Pszczelarstwo stało się bardzo modne, a pszczoły to jednak obowiązek a nie same przyjemności. Więc część z tych osób która się "przypaliła" na mode wycofuje się po paru latach. I stąd większa ilość ogłoszeń według mnie. U mnie zniknął pszczelarz który łącznie w dwóch miejscówkach miał około 60 pni - osoba z 5 czy 6 letnim doświadczeniem. Drugi z dwoma lub czterema ulami odpadł po 3 latach - a raczej pszczoły spadły. I odpadł też 3 pszczelarz który miał +50 może +60 lat pszczoły, ale jego już pewna sytuacja i wiek zmusił do rezygnacji. I to wszystko w promieniu 1km. Dalej nie wiem bo nie znam. Wszystko pewnie mocno zależne od regionu. Tak jak piszesz moda na pszczoły i przez to wieksza rotacja. Sporo zaczyna ale i tez kończy Cytuj
Tadek11 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 W dniu 28.08.2023 o 11:49, Turqs napisał(a): Czy w swoim otoczeniu obserwujecie zjawisko likwidacji pasiek czy sprzedaży? Chodzi mi o wasze fizyczne otoczenie pszczelarzy nie informacje z sieci. Jeszcze za krótka sekwencja czasowa żeby to ocenić , pewnie w liczbach w statystykach , to się okaże w przyszłym roku , a także dowiemy się o tym na zebraniach pszczelarskich zimą w rozmowach koleżeńskich , czy zgłoszeniach ilości zazimowanych pni. Może jakieś trendy w tą czy druga stronę się już pojawiają . Ogłoszenia o sprzedaży pasiek pojawiające się gdzieś ? Nie wiem nie obserwuje tego jeszcze , brak czasu na śledzenie sieci , albo mieszkam w takim regionie pod Warszawskim gdzie dużo jest hobbystów 5 ulowych . Ale trendy wynikają po prostu z praw rynkowych i o tym piszemy na naszym forum bez przerwy , I wszyscy chyba tego doświadczamy w jakiejś skali , jak ktoś ma z takich średnich pszczelarzy tonę miodu i nie może go sprzedać bo rynek jest zawalony miodami niewiadomego pochodzenia , no to co ma robić ? Sam tony miodu nie zje . Pierwsza reakcja w takiej sytuacji , to zmniejszam pasiekę , a jak zmniejszam to może sprzedaż 🙂 Moda na pszczelarstwo wynikała z tego ze pszczelarstwo się zwracało częściowo w kosztach , bo zawsze te parę słoików można było sprzedać z pasieki 5 ulowej. I pewnie pszczelarstwo takie będzie dalej w naszej rzeczywistości. Cytuj
mirek. Opublikowano 29 Sierpnia 2023 Opublikowano 29 Sierpnia 2023 23 minuty temu, Tadek11 napisał(a): Jeszcze za krótka sekwencja czasowa żeby to ocenić , pewnie w liczbach w statystykach , to się okaże w przyszłym roku , a także dowiemy się o tym na zebraniach pszczelarskich zimą w rozmowach koleżeńskich , czy zgłoszeniach ilości zazimowanych pni. DPRAWDY ludzie mają to gdzieś kupują i trzymają nie zgłaszają Cytuj
Tadek11 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 12 godzin temu, mirek. napisał(a): DPRAWDY ludzie mają to gdzieś kupują i trzymają nie zgłaszają Uderz w stół nożyce się odzywają 😃 Nie o to chodziło Mirek ? Chodziło czy obserwujesz wzmożoną podaż sprzedaży pszczół na rynku czy w mediach elektronicznych , a nie czy trzymają pszczoły i nie zgłaszają do PLW. 😁 Bo do Skarbowego to zdaje się powyżej 80 pni na razie . Nie mam nic przeciwko hobbystom , pewnie niedługo i ja się nim stanę , jak łaskawcy zaczną się opiekować pszczelarstwem i rolnikami , to Wszyscy pójdziemy z torbami i będziemy na garnuszku Państwa i na zapomogach , ładnie nazywanych wsparciem dla pszczelarzy czy rolników , dla niepoznaki i dla zamydlenia oczu. 🤔 1 Cytuj
mirek. Opublikowano 30 Sierpnia 2023 Opublikowano 30 Sierpnia 2023 11 godzin temu, Tadek11 napisał(a): Chodziło czy obserwujesz wzmożoną podaż sprzedaży pszczół na rynku czy w mediach elektronicznych , nie bo po prostu mnie to nie interesuje ani nie chcę kupić ani sprzedać Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi