Skocz do zawartości
Forum Pszczelarskie - Pasieka "Banicja"

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć,

 

W lipcu odbiorę 18 odkładów trzyramkowych (Kortówka z pasieki Wilde), wkrótce potem jadę na dwutygodniowe wakacje. Dla uniknięcia rabunków chcę je dokarmić ciastem i zastanawiam się ile tego ciasta dać na każdy odkład. Myślałem o 5 kg, jak uważacie? 

 

Pozdrawiam
S

Opublikowano

Nigdy nie podkarmiałem odkładów rozwojowo w ciągu lata ciastem . Ja bym wolał im dać jednorazową dwakę po 4-5 litrów inwertu jeżeli już nie możesz ich sykcesywnie podkarmiać z powodu wyjazdu. Ciasto w ciągu lata niechętnie pobierają jak są na zewnątrz pożytki a poza tym do ciasta muszą jeszcze nanosić wody , co też eksploaytuje pszczoły. O tej porze roku nie powinno być jeszcze skłonności pszczół do rabunków , no chyba że masz nieszczelne ule lub sprowokujesz pszczoły nieodpowiednim obchodzeniem się w czasie podkarmiania.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Nigdy nie podkarmiałem odkładów rozwojowo w ciągu lata ciastem . Ja bym wolał im dać jednorazową dwakę po 4-5 litrów inwertu jeżeli już nie możesz ich sykcesywnie podkarmiać z powodu wyjazdu. Ciasto w ciągu lata niechętnie pobierają jak są na zewnątrz pożytki a poza tym do ciasta muszą jeszcze nanosić wody , co też eksploaytuje pszczoły. O tej porze roku nie powinno być jeszcze skłonności pszczół do rabunków , no chyba że masz nieszczelne ule lub sprowokujesz pszczoły nieodpowiednim obchodzeniem się w czasie podkarmiania.

Pozdrawiam

Tadek

Tylko gdzie one wepchną ten inwerter, jeżeli będą miały gołe ramki z węzą? Jakby co mogę im jakoś zorganizować wodę, widziałem różne sprytne poidełka dla pszczół.

 

Edytowane po zastanowieniu:

Chyba, że nad powałką postawiłbym kolejny korpus, a w nim 5l wiaderko z inwerterem/syropem ale do pobierania od góry?

 

Pozdrawiam

S

Opublikowano

Ja Ci radzę kupić ciasto w pakietach foliowych 2,5 kg. Zrobić 2- 3dziurki i wystarczy 2,5 kg. To tylko 3 ramki.Dołozyć po 2 ramki węzy po bokach i jak masz po plastrze suszu.Te ciasto tylko na niepogodę. Jak jest pozytek , a w lipcu jeszcze jest ,w zupełności wystarczy.Inwetrem zaleją gniazdą i będzie pokarm nie czerw. Węzy możesz dać i 3 - 4 . Lepiej jak pokręci  niż odkład się z powodu ciasnoty wyroi.

Opublikowano

Dzięki za odpowiedź, chcę kupić Fondant - fajnie jest wspierać polskich producentów, ciasto dostępne jest tylko w opakowaniach 15 kilo ale mogę je porozdzielać do foliowyc siatek po 2,5 kilo. Wielkie dzięki za radę :)

Opublikowano

Jestem ciekawy ile Ci tego ciasta po twoim powrocie z wakcji pobiorą ?

A piszę to tylko z ciekawości , bo nigdy tego nie robiłem latem.

Pozdrawiam

Tadek

Opublikowano

Jakich Polskich ? Zudzuker jest producentem. Normalnie te co popakowane są w grubą folię .Pszczoły mają wielki problem ze zgryzieniem. To ma być rezerwa na taką pogodę jak dziś.

Opublikowano

Firma to Piefer&Langen, rzekomo w Polsce skąd cukier ? Diabli wiedzą , a co do foli to ma być gruba. Cała idea aby Ci pszczoły w 2 dni nie przeniosły do plastrów. Podkarmianie pobudzajace to ,025 - 0,5 kg przybytku na rodzinę . RODZINĘ nie 3 ramkowy odkład. Są jeszcze na polu pozytki i to to tylko na wszelki wypadek niepogody.Pszczoły o tę porę niechetnie pobierają taki pokarm .Jak będzie słota zainteresują się i tym.

Opublikowano

Ja odkładom dawałem ciasto w opakowaniach po  płytach CDR. Wchodzi 250 g w mniejsze i 0,5 kg w większe.W denku wycinam dziurę fi 3 -4 cm wtedy ciasto nie wypływa. Starcza na 1- 2 tyg dla 5cio ramkowego odkładu.

Opublikowano

Podpatrzone w pasiece UWM w Olsztynie .
Tam odkładom (5-6 ramkowym) podaje się ciasto cukrowo miodowe w plastykowych podstawkach pod doniczki .
Mieści się w taką podstawkę około 500g. i wystarcza (kiedy są w terenie pożytki) na 5-7 dni .
Podstawka jest napełniana na płasko i jest kładziona powyjęciu poajączka na otwór w powałce .
Wynikałoby z tego , że na dwa tygodnie należałoby dać około 1-1,5kg. ciasta na jeden odkład .
100_2971.JPG

Opublikowano

Robi ,ale jak jest gorąco to ciasto z takiej podstawki przeleci przez ramki na dennicę.Ja robię utwór w denku tak+/- fi 30 (wycinam ten bolec) a i tak "sopel" się robi.

25-cd-cake-box.jpg

Opublikowano

Ciasto masz za rzadkie !
Trzeba dodać więcej cukru pudru .
Przy temperaturach ponad 20 stopni nic się nie deformowało i nie wylewało .

Diamantu nie miałem i nie stosowałem .
Ale przy cieście robionym z miodu i cukru pudru ( w dzierżbie piekarniczej )to się sprawdzało.

 

Opublikowano

Super patent z tymi denkami od doniczek - poszukam czegoś podobnego. Dam Wam znać jak to się udało z Fondantem.

 

Pozdrawiam
S

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.