gajowy Opublikowano 14 Kwietnia 2024 Opublikowano 14 Kwietnia 2024 W dniu 29.03.2024 o 11:21, michal79 napisał(a): dwa rozmiary komórki w węzie = +5 do zbiorów miodku. A jak są odbudowane Twoje gładkie wafle? W jeden rozmiar, czy masz bardziej pracowite pszczoły? Robią kilka rozmiarów komórki i dają 5% więcej?🤣 1 Cytuj
Tadek11 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 Opublikowano 15 Kwietnia 2024 13 godzin temu, hurriway napisał(a): Czas postawić kropkę nad "i" https://zapodaj.net/plik-WVX2NLbR9A Pole robocze 34 cm Solidne wykonanie 👍 Cytuj
Beeman Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Myślałem, że ta poszerzona baza będzie przeznaczona dla silnika. Bardzo słaba kontrola rolek względem siebie. (nie mylić odległości między rolkami/grubości węzy) Powodzenia. Cytuj
hurriway Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Autor Opublikowano 18 Kwietnia 2024 (edytowane) Baza jest przeznaczona dla silnika ale to w późniejszym okresie jak zdobędę reduktor. Powiem tak, na razie geometria węzy po wstępnych próbach trafia idealnie w punkt. A sekret w tym tkwi taki że robione to jest na odczytach cyfrowych z dokładnością położenia na poziomie 0,02mm wiec regulacji przesunięcia wałków względem siebie tu nie potrzeba. Jeśli zajdzie to wystarczy wymienić blaszki na takie ze śrubką jak to się robi w walcach pseudo pro. A dlaczego pseudo, bo ta cała regulacja jest potrzeba wtedy jak z du*y jest tolerancja wykonania, wtedy trzeba śrubeczkami przestawiać, bo nic do niczego nie pasuje. Jest jeszcze oś prostopadła. Wystarczy przybrać kostkę i śrubki. Tylko śrubki są prostszą drogą niż zrobienie czegoś z odpowiednimi tolerancjami. Uwierz że zrobienie tradycyjnej maszyny z regulacją na śrubkach jest o wile prostsze niż pasowanie tak aby śrubki nie były potrzebne. No ale uwaga poniekąd słuszna, jeśli to się odniesie do tradycyjnego wykonania. I też jak widać miałem to na uwadze, zostawiając sobie możliwość przełożenia blaszek z regulacją w tej jednej osi, w tej w której mogło się coś "posypać" po skręceniu moim zdaniem. I w sumie gdybym miał to teraz robić to zrobiłbym to na śrubkach było by z 5 razy szybciej. Edytowane 18 Kwietnia 2024 przez hurriway Cytuj
Tadek11 Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Opublikowano 18 Kwietnia 2024 Ja również życzę Ci powodzenia . 😁 Wszelkie projekty wymagają jeszcze fazy prób i nieraz możliwości regulacji , wszak walcowany półwyrób jest plastyczny i do końca nie wiadomo jak ta plastyczność wpłynie na wymiary na gotowo i jeszcze trzeba by sprawdzić dobór optymalnej temperatury do walcowania plastycznych formatek półwyrobu. Ale na pewno dasz sobie radę. 😁 Cytuj
gajowy Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia Ja zastanawiałem się, czy da radę odlać takie walce z metalu, a tu proszę, ktoś to wykonał nawet: Cytuj
Tadek11 Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia 55 minut temu, gajowy napisał(a): Ja zastanawiałem się, czy da radę odlać takie walce z metalu, a tu proszę, ktoś to wykonał nawet: Ano właśnie , dla hobbystów wiele projektów jest realnych do wykonania nie bacząc na nakład pracy własnej i koszty ekonomiczne . Można na przykład sobie samemu zrobić masło ze śmietanki kremówki 30% i podobno są tacy co robią sobie takie masełko do chlebka . 😁 Mnie przyszedł do głowy że zrobię sobie piecyk rakietowy na drewno i też po co mi to , jak mam na gaz ? 😁 na działce na wsi. Ale mam czas i lubię majsterkować . 😐 https://youtu.be/R9HdKJK69wU Cytuj
gajowy Opublikowano 24 Stycznia Opublikowano 24 Stycznia Godzinę temu, Tadek11 napisał(a): Ano właśnie , dla hobbystów wiele projektów jest realnych do wykonania nie bacząc na nakład pracy własnej i koszty ekonomiczne . Wydaje mi się, że wykonanie odlewu jest tańszą alternatywą dla frezowania, o ile nie robi się tego w formie kokilowej. Mnie zastanawiało jak wyjdzie taki odlew i czy w trakcie stygnięcia się nie odkształci na tyle, by jeden wałek nie pasował do drugiego. Jednak się da... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi